__________________________________________________________________________________________________________________________________

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

МИТРОПОЛИТА СУМСЬКОГО І ОХТИРСЬКОГО ЄВЛОГІЯ

всечесному духовенству, благочестивому чернецтву,

боголюбивим мирянам

Сумської єпархії Української Православної Церкви

 

Нині все творіння веселиться і радується:
бо Христос воскрес, і ад полонений.

Канон Пасхи

 

Возлюблені у Воскреслому Спасителеві всечесні отці, боголюбиві іноки та інокині, дорогі брати і сестри!

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Сердечно вітаю всіх жителів благословенної Сумщини цим переможним вигуком, який сповіщає початок світлого святкування Пасхи Христової! Багатотрудний шлях Великого Посту, який передував нинішній радості, завершено. Отриманий духовний досвід посилює радість у Воскреслому Христі як меті та сенсі християнського життя. Торжество життя стало можливим через Живоносне страждання Христа на Хресті, до якого і ми повинні долучитися у своєму житті, через подвиг і терпіння скорбот умертвивши себе для гріха, щоб як «Христос воскрес із мертвих славою Отця, так і ми в оновленому житті ходити почали» (Рим. 6, 4).

У сьогоднішній Пасхальній радості по-особливому звучать слова праведного Іова: «Я знаю, Відкупитель мій живий, і Він в останній день воскресить з пороху цю мою шкіру, що розпадається, і я у плоті моїй побачу Бога. Я побачу Його сам; мої очі, не очі іншого, побачать Його» (Іов. 19, 25-27). Сам Божественний Спаситель розкриває нині обітницю нашого спасіння: «Я є воскресіння і життя; хто вірує в Мене, якщо і помре, оживе » (Ін. 11, 25).

Святитель Лев Великий у своїх роздумах про Воскресіння Христове вважав, що кожен з нас «має усвідомити, що він є новим творінням у Христі, та чітко зрозуміти, Ким творіння восприйняте і Кого воно сприйме. Те, що оновилося, нехай не повертається до хиткої старості; нехай ніхто з вас не падає знову туди, звідки підвівся, та хоча б через тілесну слабкість донині лежав у деяких хворобах, нехай виявить непохитну рішучість зцілитися і знову піднятися. Адже саме такий шлях спасіння, саме таке наслідування воскресінню, звершеному Христом» (свт. Лев Великий).

Випробування, тривоги, труднощі, якими сповнене нинішнє життя, важко назвати благополуччям. Щодня ми чуємо прохання про допомогу, підтримку, участь. Недосконалість і несправедливість людського суспільства, вкоріненого у грісі, становить нині ту реальність, завісу якої пронизує світло Воскреслого Христа і досягає серця людини. Кожен з нас проповідує собою, усім своїм життям або велике животворяще світло правди, добра і краси, або пітьму брехні, зла і неподобства. І тому кожна людина привносить у життя світу або надію, творення і гармонію, або відчай, руйнування і хаос.

Вірним мірилом духовного світла чи темряви, які перебувають в нас, є ставлення до ближніх. «Хто говорить, що він у світлі, а ненавидить брата свого, той ще в темряві, – свідчить апостол Іоанн Богослов. – Хто любить брата свого, той перебуває у світлі, і немає в ньому спокуси» (1 Ін. 2, 9-10).

Церква Божа, виконуючи свою спасительну місію, заповідану Воскреслим Христом, знову і знову закликає до миру, злагоди, милосердя та співчуття. У храмах Сумської єпархії підносяться молитви про настання благословенного миру на українській землі Донбасу, про подолання смертоносної вірусної інфекції, про подолання ворожнечі і негараздів у нашому суспільстві. Традиційно на Пасху завершується благодійна акція допомоги онкохворим дітям Сумщини «До Світлого Дня –  світлі вчинки», що стала в нинішньому році одинадцятою. Сердечно дякую кожному з вас, дорогі, хто в цей тривожний і трагічний час долучився до спільної молитви і діяльного милосердя!

Дорогі! У це велике свято Живоносної Пасхи Господньої від щирого серця звертаюся до всіх вас зі словами істини, яку нам сповіщає Одкровення Боже: «Відкиньмо діла темряви і зодягнімось у зброю світла» (Рим. 13, 12) і «...будемо ходити у світлі Господньому!» (Іс. 2, 5). Нехай це світло, відображене в наших серцях, стане свідченням нашої віри, утвердженням надії і творенням любові у Христі!

ВОІСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС!

Божою милістю

+ Євлогій,

МИТРОПОЛИТ

СУМСЬКИЙ І ОХТИРСЬКИЙ

Пасха Христова 2021 року,

кафедральне місто Суми