__________________________________________________________________________________________________________________________________

ВЕЛИКОПІСНЕ АРХІПАСТИРСЬКЕ ПОСЛАННЯ

МИТРОПОЛИТА СУМСЬКОГО І ОХТИРСЬКОГО ЄВЛОГІЯ

З НАГОДИ ПОЧАТКУ ДЕВЯТОЇ БЛАГОДІЙНОЇ АКЦІЇ

«ДО СВІТЛОГО ДНЯ – СВІТЛІ ВЧИНКИ»

 

Так нехай світить перед людьми ваше світло,

щоби вони бачили ваші добрі діла та

прославляли Отця вашого Небесного.

Мф. 5:16

 

Високошановні отці духовні, дорогі брати і сестри у Христі!

 

Милостивим Промислом Божим наблизились ми до того часу, коли Церква Христова, дбаючи про своїх улюблених чад, зосереджує нашу увагу на найголовнішому аспекті духовного життя – покаянні. Саме закликом до покаяння починається Слово Боже – Святе Євангеліє (Мф.4:17). Тому що почути Бога можна, якщо докорінно переглянути систему цінностей, звільнити душу від усього зайвого та обтяжливого, гріховного та небезпечного. Лише тоді можна подолати відчудження від Бога, що є неминучим наслідком гріховної недосконалості людини.

Наближаючись до спасительного періоду Великого Посту, Свята Христова Церква словами молитов та піснеспівів смиренно просить благодатної Божої допомоги у справі подолання гріха: «Покаяння відкрий мені двері, Життєдавче, зранку бо лине дух мій до храму святого Твого, храм бо мій тілесний весь осквернений, але, як Щедрий, очисти благоутробною Твоєю милістю,» – ці слова відображують основне прагнення спраглого християнського серця, що переживає тугу за життєдайною вологою Джерела Спасіння, за батьківськими обіймами Христа, Який «хоче, щоб усі люди спаслися і досягли пізнання істини» (1 Тим. 2, 4).

Молитвослів’я та богослужіння Великого Посту долучають нас до двохтисячолітнього досвіду Церкви щодо налаштування наших душ через обмеження тіла. Поєднання молитви та тілесного посту на шляху до духовного зростання – ось справжня мета Святої Благословенної Чотиридесятниці.

Особисте духовне зростання повинно дати свій плід: «як тіло без духа мертве, так і віра без діл мертва» (Як. 2:26). Через діяльне милосердя, через добрі справи та миротворство християнин долучається до справи Божого опікування світом, створеним як простір спільної турботи Творця і Бога та Його найвищого створіння – людини.

Серед православних християн Сумщини склалася добра традиція: протягом Великого Посту долучитися до благодійництва через участь у акції допомоги онкохворим дітям, що має назву «До Світлого дня – світлі вчинки», яка була започаткована спільно Сумською єпархією Української Православної Церкви та обласною телерадіокомпанією. Ті, хто у тяжкій боротьбі із недитячою хворобою дитини докладає усіх можливих зусиль заради перемоги, отримали суттєву допомогу: протягом попередніх восьми таких акцій було зібрано 4 млн. 700 тис. гривень, за які придбано високотехнологічне медичне обладнання та дороговартісні лікарські препарати для маленьких пацієнтів відділення онкогематології Сумської обласної дитячої клінічної лікарні. Шанси на збереження життя дитини та одужання значно зросли, про що свідчать батьки дітей, які отримали в Сумах відповідне лікування на рівні кращих європейських клінік. Низький уклін усім, хто своєю навіть найскромнішою пожертвою долучився до спільної справи милосердя.

Нинішнього року ми розпочинаємо Дев’яту благодійну акцію «До Світлого Дня – світлі вчинки», що буде тривати протягом Великого Посту 2019 року. Благословляю благодійний збір коштів для надання допомоги у лікуванні онкохворих дітей Сумщини. За традицією, в кожному православному храмі Сумської Української Православної Церкви протягом Великого Посту будуть встановлені спеціальні скриньки із логотипом благодійної акції для збору коштів на лікування онкохворих дітей Сумщини.

Щоб долучитися до акції, потрібне лише бажання милуючого серця. Незалежно від світоглядних переконань та віри, кожен може приєднатися до великої спільноти благодійників Сумщини, поклавши свою пожертву до такої скриньки. Закликаю усіх долучитися до спільної справи діяльного милосердя. Навіть найскромніша сума, поєднана із бажанням допомогти дитині та щирою молитвою до Всемилостивого Бога, здатні зробити чудо зцілення маленького страждальця. Нехай кожна копійка станеться у нагоді заради подолання хвороби!

Реалії сьогодення, сповнені проблемами та негараздами, не можуть завадити нам об’єднатися заради любові до ближнього, заповіданої Христом. Діти, що сьогодні у лікарняній палаті онкогематології міста Суми страждають від тяжких хвороб, потребують  нашої допомоги. Тож нехай вони почують від нас слова втіхи: дорогі, ми прагнемо перемогти небезпечну хворобу разом із вами! Ми хочемо зробити усе залежне від нас, щоб ви отримали потрібні ліки та якісну терапію, які наблизять вас до одужання. Ми поруч із вами у молитві. Ми будемо закликати людей приєднатися до спільної справи милосердя, щоб бути разом із вами у складний для вас час. Нехай віра та надія на Бога, що заповідав нам Свою любов, стане вашим орієнтиром та втіхою!

Шановні отці, дорогі брати і сестри, земляки! Закликаю архіпастирське благословення на усіх учасників Дев’ятої благодійної акції «До Світлого Дня – світлі вчинки» по збору коштів для надання допомоги у лікуванні онкохворих дітей Сумщини. Благодать і милість Божа нехай огорне кожного з вас на шляху Великого Посту!

 

+ Євлогій,

МИТРОПОЛИТ

СУМСЬКИЙ І ОХТИРСЬКИЙ

Прощена Неділя 2019 року