Состоялась встреча Правящего архиерея Сумской епархии с главой Сумской областной государственной администрации

13 января 2015 года, в канун Нового года по старому стилю, состоялась встреча архиепископа Сумского и Ахтырского Евлогия с главой Сумской областной государственной администрации Н.А.Клочко. Николай Алексеевич принял Владыку Евлогия в своем рабочем кабинете. По просьбе нового губернатора Сумщины была прочитана особая молитва и ему было преподано Архипастырское благословение на начало деятельности в качестве руководителя области. Кабинет губернатора был окроплен святой водой. Владыка подарил губернатору Святую Библию.

В ходе беседы глава Сумской области обсудил с Правящим архиереем Сумской епархии перспективы конструктивного взаимодействия и сотрудничества. Его Высокопреосвященство поблагодарил губернатора за взвешенную и конструктивную личную позицию, которая позволила сохранить общественный мир на Сумщине, а также заверил в намерении и в дальнейшем содействовать сохранению общественного спокойствия, мира и согласия на Сумщине. В свою очередь Николай Алексеевич положительно отметил усилия, предпринимаемые Сумской епархией и лично Владыкой Евлогием, по преодолению напряженности и конфликтных ситуаций, имевших место в прошлом году.

Встреча прошла в доброжелательной, теплой атмосфере взаимопонимания. Участники встречи выразили намерение дальнейшего конструктивного общения для успешного решения вопросов жизни Сумщины.

 

Архиепископ Евлогий вознес молитву у гроба убиенного воина

За воскресной Божественной литургией 18 января 2015 года была вознесена сугубая заупокойная молитва об убиенном в зоне боевых действий на юго-востоке Украины воине Николае Николаенко, гроб с телом которого в канун воскресного дня был доставлен в Спасо-Преображенский кафедральный собор г.Сумы. Всю ночь родственники, близкие, друзья и все желающие молились в храме об упокоении новопреставленного. После Великого освящения воды архиепископ Сумский и Ахтырский Евлогий совершил заупокойную литию у гроба и выразил соболезнования родным и близким убиенного военнослужащего Вооруженных сил Украины.

 

В кафедральном соборе совершено отпевание воина-сумчанина

18 января 2015 года по благословению Правящего архиерея секретарь Сумской епархии Украинской Православной Церкви прот. Георгий Тарабан в сослужении клириков областного центра совершил отпевание младшего сержанта Николая Николаенко, который погиб в ходе военных действий под Донецком. По просьбе родственников отпевание новопреставленного воина-сумчанина состоялось в Спасо-Преображенском кафедральном соборе г. Сумы, где накануне вечером был установлен гроб.

После завершения отпевания полковой священник прот. Евгений Феденко проводил гроб с покойным на кладбище, где совершил заупокойную литию. Солдат-сумчанин с воинскими почестями похоронен на Аллее славы.

 

У День соборності України молитва про мир піднесена у храмах Сумської єпархії

22 січня 2015 року з благословення архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія у храмах Сумської єпархії піднесено молитву за мир в Україні.

 

Православные верующие вознесли заупокойные молитвы о погибших во время обстрела в Мариуполе

25 января 2015 года по благословению архиепископа Сумского и Ахтырского Евлогия в храмах Сумской епархии за воскресным богослужением совершено особое молитвенное поминовение всех убиенных во время обстрела в Мариуполе.

 

Архієпископ Євлогій звернувся до Сумського мера про допомогу

20 лютого 2015 року архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій звернувся до Сумського міського голови О.М.Лисенка із листом, в якому просить надати допомогу з приводу тріщин в будівлі Спасо-Преображенського кафедрального собору обласного центру, що з'явились внаслідок земельних робіт у безпосередній близкості від старовинної будівлі.

Це вже друге письмове звернення Архієрея до міської влади з цього приводу. Першого листа було адресовано Г.М.Мінаєву, який обіймав цю посаду раніше.

Владика висловлює занепокоєння станом будівлі та просить надати допомогу фахівців, які б могли дати рекомендації щодо ремонтних робіт по збереженню собору.

 

На Тростянеччині православні парафії стали об'єктом посягань з боку УПЦ КП

Благочинний Тростянецького церковного округу повідомив, що представник УПЦ КП «диякон» Ігор Конюков у категоричній формі вимагав віддати «патріотичній конфесії» одну із церковних споруд в центрі Тростянця, погрожував втручанням «однодумців» з «правого сектора» та судовими позовами. Оскільки цю споруду будувала місцева православна громада за безпосередньої участі отця благочинного на всіх етапах будівництва, то такі претензії отримали відмову. Керівник сільгосппідприємства с. Буймер Тростянецького району повідомив, що до нього також приїздив «диякон» Ігор Конюков і пропонував передати громаді УПЦ КП храм, що перебуває в стадії будівництва. Оскільки ця пропозиція суперечить волі православних віруючих села і волі забудовника, то він також отримав відмову.

На тлі подій, що останнім часом мали місце в різних областях України, а також зважаючи на постійне прагнення представників УПЦ КП заволодіти майном православних громад Сумської єпархії Української Православної Церкви, архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій у своєму листі на ім'я голови Сумської обласної державної адміністрації висловив своє глибоке занепокоєння загарбницькими намірами та зухвалими погрозами. "Вважаю, що поведінка представників УПЦ КП є безвідповідальною та такою, що створює серйозну загрозу міжконфесійному миру на Сумщині. Загарбницькі прагнення є розігруванням «церковної карти», про яку згадував Президент України П.О.Порошенко під час зустрічі із Всеукраїнською радою церков та релігійних організацій," - заявив Сумський архіпастир. Владика звернувся до очільника області із проханням прийняти міри щодо недопущення посягань на церковне майно православних громад Сумської єпархії Української Православної Церкви та взяти під особистий контроль стан міжконфесійних стосунків в області, щоб запобігти спробам створити конфліктну ситуацію.

 

В Белопольской райадминистрации вознесена молитва в начале поста Святой Четыредесятницы

20 февраля 2015 года по благословению архиепископа Сумского и Ахтырского Евлогия благочинный Белопольского церковного округа протоиерей Александр Кривохижа в здании Белопольской районной администрации принял участие в заседании районного штаба по решению вопроса оказания помощи лицам, которые прибывают на территорию района из Юго-Востока Украины. В заключении заседания штаба отец Александр в преддверии Великого поста провел  краткую назидательную беседу присутствующим руководителям и служащим районных служб о сущности Великого поста, была вознесена молитва о мире в Украине и молитва в начале поста Святой Четыредесятницы. В завершении присутствовавшие  почтили память погибших во дни смуты церковным поминовением и минутой молчания.

 

Благочинный встретился с Белопольским городским головой

В первый день Великого поста по благословению архиепископа Сумского и Ахтырского Евлогия благочинный Белопольского церковного округа протоиерей Александр Кривохижа посетил Белопольский городской совет, где в ходе встречи с городским головой Зарко Ю.В. был освящен рабочий кабинет, а также прочитана молитва в начале поста Святой Четыредесятницы. Юрий Васильевич  обсудил с благочинным вопросы церковной архитектуры города, а отец Александр передал в благословение чудотворную икону  Малочернетчинского образа Христа Спасителя "Хлеб Жизни".

 

Православні віруючі  пом'янули загиблих в трагічні дні лютневого протистояння 2014 року

20 лютого 2015 року в храмах Сумської єпархії Української Православної Церкви, згідно Розпорядження Керуючого єпархією архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія, були відправлені заупокійні богослужіння за загиблими у трагічні дні лютневого громадянського протистояння 2014 року. Зокрема, заупокійне богослужіння було звершено у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м.Суми. Згідно православній традиції, із дзвіниці головного храму Сумщини пролунав поминальний церковний дзвін.

На запрошення Сумської обласної державної адміністрації представники духовенства обласного центру на чолі з благочинним Сумського міського церковного округу протоієреєм Миколаєм Смакоузом взяли участь у громадянських поминальних заходах на площі Незалежності увечері 20 лютого.

Заупокійні молитви й поминальні заходи були відправлені у зв'язку із Указом Президента України про відзначення 20 лютого Дня Героїв Небесної Сотні на знак вшанування загиблих в трагічні дні громадянського протистояння у лютому 2014 року.

Слід відзначити, що в храмах Сумської єпархії Української Православної Церкви під час Божественної літургії після молитви за мир в Україні лунає молитва "о упокоении всех умученных и убиенных, заживо сожженных во дни смуты сия в стране нашей".  Окремо поминаються жертви громадянського протистояння під час заупокійних богослужінь.

 

В дни Великого Поста в Сумской епархии установлено особое молитвенно-аскетическое правило ради мира в Украине

23 февраля 2015 года, в первый день Великого Поста, архиепископ Сумский и Ахтырский Евлогий издал Распоряжение по Сумской епархии, в котором установлены особое молитвенно-аскетическое правило ради мира в Украине.

 

Благотворительный груз для мирных жителей Донбасса отправлен из Сум

25 февраля 2015 года после длительного ожидания благоприятной возможности пожертвования, собранные в ходе благотворительной акции 18-19 января 2015 года, были отправлены от Спасо-Преображенского кафедрального собора в Успенскую Святогорскую лавру для дальнейшей передачи мирным жителям Донбасса, пострадавшим от военных действий.

Православные сумчане помогли загрузить гуманитарный груз (20 тонн). После краткой молитвы автомобиль отправился в путь.

Не обошлось без искушений: "бдительные" граждане сообщили в милицию, что с территории собора что-то вывозится. Сотрудники милиции, прибыв во двор собора, никаких неправомерных действий не обнаружили. Напомним: подобные провокации были и ранее. Но никаких достоверных сведений о нарушении закона или правопорядка как не было, так и нет.

 

Благотворительный груз для мирных жителей Донбасса доставлен по назначению

26 февраля 2015 года автомобиль  с благотворительной помощью, собранной православными сумчанами, прибыл в в Успенскую Святогорскую лавру для дальнейшей передачи мирным жителям Донбасса, пострадавшим от военных действий.

На территории Успенской Святогорской Лавры проживает более 1500 жителей Донбасса, потерявших в результате военных действий свой кров и работу, из них 218 несовершеннолетних детей (13 родилось непосредственно в Лавре), более 200 беременных будущих мам.  Еще столько же людей  проживает  на территории принадлежащих Лавре скитов в окрестных селах. Всего ежедневно Лавра кормит больше 3000 людей, пострадавших от военных действий.

Груз принимали монахи и непосредственно сам наместник  Свято-Успенской Святогорской лавры Высокопреосвященнейший  Арсений, архиепископ Святогорский. Владыка тепло благодарил сумчан, участвующих в деле милосердия. По его словам, милосердие – это тот единственный фактор, который  может объединить и исцелить  разорванную грехом Украину.  Братьям священникам Сумской епархии протоиерею Сергию и Алексию  Шульга, сопровождавшим груз,  Владыка Арсений провел экскурсию по Лавре, познакомил с беженцами, живущими в монастыре, показал местный «автопарк» в  Лаврской гостинице – около сотни детских колясок, провел по музею Лавры.

В нынешнее нелегкое время испытаний  Свято-Успенская Святогорская Лавра стала не только духовной лечебницей, но и оазисом благотворительности в Восточной Украине. Тысячи людей, потерявших своих близких и  кров, получили и получают духовную и материальную поддержку.  Монахи Святогорской Лавры, не покладая рук, трудятся на различных многообразных послушаниях, чтобы обеспечить всем необходимым это великое множество невольных «паломников», которым больше некуда идти.

 

От церковной общины военные получили печки-буржуйки

Церковная община Святителя Спиридона Тримифунтского с. Зеленый Гай Сумского района совместно с Сумским автомайданом передали Сумскому 27-му полку реактивной артиллерии 35 печек-буржуек для обогрева и приготовления пищи.

 

Сумські екстремісти влаштували чергову провокацію біля кафедрального собору в Сумах

1 березня 2015 року, в Неділю торжества Православія, біля входу Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Суми група кількістю близько 20 осіб у масках, що закривали обличчя, та у камуфльованому одязі із емблемами "правого сектора", влаштувала провокацію. Під час богослужіння, на яке зібралося духовенство кафедрального центру, громадський діяч ВО "Свобода" Ганзін Володимир Олексійович, тримаючи в руках плакат образливого змісту, спочатку вступив у словесну суперечку, а потім напав на чергового охоронця собору, завдавши йому тілесних ушкоджень. Охоронець звернувся за медичною допомогою.

Є припущення, що саме Ганзін був організатором і керівником провокації. Нападники організували відеозйомку та аудіозапис в соборі та на вулиці.

Група молодиків у масках, яка зібралася біля собору, спочатку заблокувала вхід, загрожуючи Правлячому архієрею, духовенству та віруючим. Коли Правлячий архієрей мав виходити з собору після завершення богослужіння, парафіяни повідомили, що ці агресивно налаштовані особи можуть створити реальну загрозу. Але архієпископ Євлогій звернувся до віруючих і заявив, що він не буде змінювати своїх намірів і вийде через центральний вхід, благословляючи богомольців, як зазвичай після недільного богослужіння.

Коли Архієрей вийшов на сходи, молодики у масках хотіли наблизитись до Владики, викрикуючи різні брудні лайливі слова та погрози фізичної розправи. Частина нападників мали ознаки наркотичного впливу, про що свідчили особливості їхньої поведінки. Натовп відтіснив нападників від Архієрея. Лише так Преосвященний зміг пройти до резиденції. Нападники після цього пішли геть, скандуючи патріотичні гасла.

Через кілька годин кілька нападників повернулося у собор, вимагаючи термінової зустрічі із Архієреєм. Вони вступили в грубу суперечку із благочинним собору прот. Миколаєм Смакоузом, вимагали відчинити двері єпархіального управління. Після роз'яснення режиму роботи єпархіального управління ці особи пішли.

При цьому слід зауважити, що секретар єпархії тривалий час намагався додзвонитися на телефон міліції 102 та на номери СБУ в Сумах та Києві. Жоден з телефонів не відповідав. Через тривалий час все ж вдалось зв'язатись із черговим СБУ в Києві. Але представник служби, що покликана реагувати на подібні ситуації, порекомендував звертатися в Суми. Замкнуте коло та абсолютна неможливість знайти екстренну допомогу під час загальної гострої ситуації в країні, нажаль, є фактом.

З приводу зазначених подій Правлячий архієрей має намір звернутися до Президента України як Глави Української Держави та Гаранта прав і свобод православних громадян України, чиї права та свободи  були порушені в Сумах в черговий раз.

 

Заява Сумської Єпархії Української Православної Церкви з приводу провокації, що сталася біля Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Суми 1 березня 2015 року,в Неділю Торжества Православ’я

У зв’язку з тим, що події, які сталися 1 березня 2015 року біля входу до Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Суми, отримали широкий суспільний резонанс, Сумська єпархія Української Православної Церкви вважає за необхідне зробити таку офіційну заяву.

1 березня 2015 року, в Неділю Торжества Православ’я, біля входу Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Суми група кількістю близько 20 осіб у масках, що закривали обличчя, та у камуфльованому одязі із емблемами "правого сектора", влаштувала провокацію. Під час богослужіння, на яке зібралося духовенство кафедрального центру, громадський діяч ВО "Свобода" Ганзін Володимир Олексійович, тримаючи в руках плакат образливого змісту, спочатку вступив у словесну суперечку, а потім напав на чергового охоронця собору, завдавши йому тілесних ушкоджень. Охоронець звернувся за медичною допомогою. Нападники організували відеозйомку та аудіозапис в соборі та на вулиці.

Група молодиків у масках, яка зібралася біля собору, спочатку заблокувала вхід, загрожуючи Правлячому архієрею, духовенству та віруючим. Коли архієрей мав виходити з собору після завершення богослужіння, парафіяни повідомили, що ці агресивно налаштовані особи можуть створити реальну загрозу. Але архієрей звернувся до віруючих і заявив, що не буде змінювати своїх намірів і вийде через центральний вхід, благословляючи богомольців, як це відбувається зазвичай після недільного богослужіння. В цей час молодики у масках викрикували різні брудні лайливі слова та погрози фізичної розправи. Натовп відтіснив нападників, лише так архієрей зміг пройти до резиденції. Нападники після цього пішли геть, скандуючи патріотичні гасла.

Через певний час кілька нападників повернулося у собор, вимагаючи термінової зустрічі з архієреєм. Вони вступили в грубу суперечку із благочинним собору прот. Миколаєм Смакоузом, вимагали відчинити двері єпархіального управління. Після роз'яснення режиму роботи єпархіального управління ці особи пішли. Їм було запропоновано прийти у час прийому у вівторок, але ніхто так і не прийшов.

Аналізуючи події, що сталися, можна стверджувати, що Ганзін В.О. прийшов із плакатом кольорів національного прапору України, на якому був напис образливого змісту, для того, щоб разом із поплічниками створити конфлікт, під час якого спровокувати когось із православних парафіян узяти в руки той плакат. Такі дії повинні були стати приводом для звинувачень в плюндруванні національного прапора. Оскільки первинний задум не вдався, Ганзін вступив в сутичку з охоронцем собору і наніс йому тілесні ушкодження. Цей факт зафіксований протоколом міліції та результатом медичного обстеження постраждалого.

Провокатори, що вчинили хуліганські дії біля центрального входу до Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Суми в особливий для православних християн день – Неділю Торжества Православ’я, діяли цинічно та зухвало, намагаючись зачепити релігійні почуття православних віруючих.

Провокатори для створення гучного ефекту задіяли неповнолітніх підлітків, що виходить за всякі норми етики та здорового глузду та свідчить про цинізм ініціаторів провокації.

Бездіяльність представників влади та неспроможність припинити протиправні дії, що відбувалися на їх очах в самому центрі м. Суми, свідчить про абсолютну беззахисність сумчан перед будь-якими злочинними посяганнями. Один із заступників Сумського міського голови, що став випадковим свідком подій, не зробив жодних спроб втрутитись і перешкодити безчинствам. Разом із співробітниками міліції, які через тривалий час нарешті прибули до собору, він лише відчуджено спостерігав за подіями.

Самоусунення та бездіяльність представників влади породжує почуття безкарності правопорушників, які через провокативну поведінку намагаються створити атмосферу страху та свою зверхність над рештою населення обласного центру. Не випадково одна з публікацій місцевих ЗМІ назвала головним мотивом вчиненої провокації «показати, хто в домі хазяїн».

Будь-які звинувачення в заангажованості або упередженості Сумської єпархії підстав під собою не мають.

Закликаємо сумчан зберігати громадський спокій та мир на Сумщині. Але також закликаємо бути пильними і розсудливими: у разі реальної загрози православним громадам рішуче стати на захист храмів і святинь. Бог миру і братолюбства нехай благословить кожну християнську душу!

 

Новопризначеного голову району привітав Краснопільский благочинний

Щиро поздоровив новопризначеного голову райдержадміністрації Ю.А.Яремчука благочинний Краснопільського церковного округу УПЦ митрофорний протоієрей Іоан Дубляк, він побажав у цей скрутний час йому успішної роботи, терпіння, сил і Божої благодаті. Отець Іоан подарував Юрію Анатолійовичу книгу «Невпізнаний світ віри» з висловами мудрих людей: богословів, поетів, письменників, працівників науки про церкву і суспільство.

 

Церковная община Святителя Спиридона Тримифунтского собрала помощь

Церковная община Святителя Спиридона с. Зеленый Гай Сумского районного округа при помощи Сумского автомайдана и благотворительного фонда "Волонтерский десант" собрала и доставила в Сумы гуманитарный груз для помощи переселенцам из зоны боевых действий. Часть груза предназначается для Сумского батальона территориальной обороны № 15.

Груз состоит из:

Печки для отопления блиндажей и помещений 40 шт.

Очки тактические 20шт.

Маскировочные халаты 20шт.

Термобельё 30 комп.

Сапоги зимние 10 пар

Шапки флисовые 30шт.

Перчатки флисовые 50 пар..

Посуда столовая пластиковая 60 комп.

Медикаменты противовоспалительные, противопростудные, для лечения ожогов и антисептические на сумму 45 000 гривен.

Жгуты универсальные, кровоостанавливающее, производства Канада 30 шт.

Реанимационное оборудование кровати с электрорегулировкой, тумбочки медицинские, всего 12 комплектов,

Кресла для инвалидов, ходунки.

 

Заява Прес-служби Сумської єпархії Української Православної Церкви

В мережі internet опубліковано оголошення про те, що 6 березня 2015 року о 15-30 Сумська міська організація ВО «Свобода» ініціює проведення круглого столу «Московський Патріархат – пропагандист сепаратизму на Сумщині» за участі політичних та громадських діячів.

Зважаючи на особливу актуальність заявленої теми обговорення та прагнення до відкритого публічного діалогу як способу врегулювання непорозумінь та взаємних звинувачень, прес-служба Сумської єпархії Української Православної Церкви офіційно заявляє про таке:

Сумська єпархія Української Православної Церкви в особі архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія або уповноважених осіб пропонує свою участь в публічних обговореннях будь-яких питань, що стосуються статутної діяльності та суспільно-значущих подій, обставин та проблем. Для проведення такого суспільного діалогу може бути використана актова зала Сумського єпархіального управління або будь-яке придатне приміщення за згодою учасників діалогу.

Керівництво Сумської єпархії Української Православної Церкви заявляє про прагнення до суспільної злагоди, миру та порозуміння, виступає проти конфронтації, штучного створення образу ворога, дестабілізації українського суспільства на Сумщині з будь-яких приводів.

Сумська єпархія Української Православної Церкви просить всі громадські та політичні організації залишити взаємні звинувачення та претензії, об’єднатися заради збереження громадянського миру та спокою, докласти зусиль для подолання розбрату, ворожнечі та громадянського протистояння. Єдність держави Україна та громадянський мир повинні бути найвищою метою для усіх партій, громадських організацій та публічних діячів Сумщини.

Сумська єпархія Української Православної Церкви звертається до представників засобів масової інформації Сумщини із закликом до об’єктивності та неупередженості висвітлення громадянського життя Сумщини. Професійна діяльність журналіста повинна сприяти консолідації, а не створювати конфронтацію.

 

Священник проводил в последний путь офицера, погибшего в зоне АТО

4 марта 2015 года по благословению Высокопреосвященнейшего Евлогия, архиепископа Сумского и Ахтырского, клирик Пророко-Ильинского храма протоиерей  Александр Шульга  совершил  чин отпевания капитана милиции подразделения особого назначения "Сумы" Волкова Ивана Владимировича, который трагически погиб при выполнении своих служебных обязанностей в зоне АТО.

 

Мониторинговая миссия ООН по правам человека в Украине выразила обеспокоенность в связи с провокацией 1 марта

Региональное представительство Мониторинговой миссии ООН по правам человека в письме на имя архиепископа Сумского и Ахтырского Евлогия выразило обеспокоенность в связи с нарушением права вероисповедания на Сумщине. Со стороны Миссии будут предприняты действия в рамках мандата Управления Верховного комиссара ООН по правам человека для всестороннего изучения ситуации в отношении притеснения православных верующих на Сумщине.

 

Представители Мониторинговой миссии ООН по правам человека в Украине встретились с архиепископом Евлогием

13 марта 2015 года город Сумы посетили сотрудники Регионального представительства Мониторинговой миссии ООН по правам человека в Украине. Обеспокоенность членов Миссии вызвал инцидент, происшедший 1 марта у входа в Спасо-Преображенский кафедральный собор г. Сумы.

В ходе встречи с архиепископом Сумским и Ахтырским Евлогием руководитель группы госпожа Бранка Шесто изложила намерения сотрудников Миссии всесторонне изучить ситуацию, которая связана с фактами нарушений прав верующих самой многочисленной конфессии Сумщины, а также предпринять меры по организации эффективных действий власти по недопущению подобного в дальнейшем.

Правящий архиерей Сумской епархии изложил многочисленные факты нарушений прав православных жителей Сумщины, притеснений граждан по религиозному признаку, которые имели место в 2014-м и в 2015 годах, а также представил копии соответствующих документов, подтверждающих эти факты.

По результатам работы Миссии будет составлен отчет Управления Верховного комиссара ООН по правам человека.

 

Для военнослужащих церковная община передала медикаменты

20 марта 2015 года в здании Сумского епархиального управления состоялась передача медикаментов, предназначенных для военнослужащих Вооруженных Сил Украины. Церковная община Святителя Спиридона Тримифунтского с. Зеленый Гай в очередной раз сделала благотворительное пожертвование военным в виде медицинских препаратов.

 

Клирики Сумской епархии побывали в зоне АТО

23-24 марта 2015 года клирики Сумской епархии протоиерей Александр Петренко вместе с протоиерей Максим Денисенко отправились к землякам-сумчанам из 15-го батальона территориальной обороны. Своими впечатлениями от поездки поделился отец Александр: "Место это на линии соприкосновения с противником, передовая. Прошлым летом мы были в этих местах, тогда все думали, что война скоро закончится, и все вернутся домой, к мирной, спокойной жизни. Мы можем сравнить, как было летом и как стало сейчас. Летом казалось, что мы повидали самое горнило войны: взорванный мост, разбитая АЗС, дыры в стенах домов… Но то что мы увидели сейчас - это совсем другое! Вот она, война во всей своей уродливой красе! Подробности рассказывать не буду на фотографиях все видно, придет время - я напишу много и в деталях о наших поездках. Я не хотел о них говорить и выкладывать отчеты на всеобщее обозрение. Эту войну воспринимаю как глубоко личную трагедию, о которой просто не хочется говорить сейчас, пусть потом, когда немного заживет. Этот небольшой материал пишу с одной целью: ответ тем, кто говорит, что наша Церковь (УПЦ) не принимает никакого участия в борьбе за независимость нашего государства. Я и другие священники нашей епархии (это можно посмотреть на епархиальном портале "Православная Сумщина") много раз посещали наших бойцов в зоне АТО. Эта поездка у меня была уже шестая. Мы не только молились с солдатами, но и оказывали вполне материальную поддержку: возили теплые вещи, продукты, обмундирования и оборудование. Осенью мы с прихожанами установили антикумулятивную защиту на БРДМ моего друга, который сейчас на передовой. В общем, делали все, чтобы сохранить и облегчить жизнь бойцам. В этот раз мы привезли 30 комплектов термобелья, 50 штук камуфлированных флисовых шапок, 40 пар перчаток, 16 штук тактических защитных масок, медикаменты на сумму 16 000 гривен. Это противовоспалительные, антисептические и обезболивающие средства. Посуда для солдат 50 комплектов, продукты питания и другое. Надеемся, что наша поддержка - молитвенная и благотворительная - позволит встечать земляков живыми и здоровыми дома, на мирной земле".

 

Священник обсудил с руководством Сумского района вопросы сотрудничества

Настоятель храма святителя Спиридона Тримифунтского села Зелёный Гай Сумского районного церковного округа протоиерей Александр Петренко встретился с народным депутатом Украины Сугоняко Александром Леонидовичем и главой государственной администрации Сумского района Кривозубом Игорем Владимировичем. Говорили о вопросах благотворительности и развитии волонтерского движения, также поднимался вопрос межконфесионных отношений. В ходе беседы досигнуто понимание важности сохранения мира: священники, политики и чиновники должны способствовать урегулированию конфликтных ситуаций в обществе. Также обсуждали вопрос привлечении духовенства к патриотическому воспитанию молодежи.

 

Пограничники получили благотворительную помощь от священника

27 марта 2015 года православная община Святителя Спиридона Тримифунтского с. Зеленый Гай Сумского района и Сумский автомайдан передали пограничникам две печки, медикаменты, термобельё четыре комплекта и перчатки. Ребята готовятся к отбытию на Донбасс. Ангела им в пути, ждем их дома и молимся о мире!

 

Церковная община оказала помощь лечебным учреждениям

Церковная община святителя Спиридона Тримифунтсого села Зелёный Гай Сумского районного благочиния вместе с Сумским «Автомайданом» и Киевским фондом «Повертайся живим» передали сумскому онкологическому диспансеру, поликлинике МВД и госпиталю ветеранов войн и труда медицинское оборудование (электромеханические кровати и прикроватные тумбочки), всего шесть комплектов.

 

В Сумах заплановано провокацію біля кафедрального собору

У соціальній мережі facebook активно поширюється інформація про намір провести 27 березня 2015 року о 16-30 біля дверей Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Суми акцію провокативного характеру. Сумчан запрошують підтримати громадського діяча ВО "Свобода" Ганзіна, який вчинив хуліганські дії на цьому самому місці 1 березня 2015 року і відносно якого ведеться розгляд справи у суді. Ця особа неодноразово демонструвала своє негативне ставлення до православних віруючих обласного центру, ображала та ганьбила почуття віруючих.

Зважаючи на те, що подібні провокації в інших областях України приводили до серйозних наслідків, Сумська єпархія висловлює стурбованість та звертається до міської влади, правоохоронних структур та СБУ із проханням припинити провокативні дії ініціаторів акції.

В той же час, усвідомлюючи агресивні наміри провокаторів, Сумська єпархія звертається до православних сумчан із проханням захистити кафедральний Спасо-Преображенський собор обласного центру від будь-яких злочинних зазіхань.

 

Провокация у кафедрального собора не состоялась

27 марта 2015 года по инициативе ВО "Свобода" была запланирована провокационная акция в отношении духовенства и прихожан Спасо-Преображенского кафедрального собора г. Сумы. Накануне архиепископ Сумский и Ахтырский Евлогий предпринял ряд мер, чтобы не допустить напряженности в городе, предотвратить возможные последствия необдуманных действий провокаторов. Обеспокоенные православные верующие областного центра прибыли к главному храму Сумской епархии и своим присутствием не позволили устроить провокацию, запланированную накануне. Решимость верующих стала препятствием для кощунников, которые открыто демонстрировали свой цинизм и глумление над религиозными чувствами верующих самой многочисленной конфессии Сумской области.

Видя бесперспективность своих намерений, инициаторы акции вскоре удалились.

После окончания вечернего богослужения архиепископ Сумский и Ахтырский Евлогий обратился к верующим со словами благодарности, а также призвал и в дальнейшем решительно защищать святыни от любых посягательств. Владыка призвал всех к молитве за ненавидящих и обидящих, творящих зло и напасти, которые решились на кощунственные действия перед собором.

 

Суд Зарічного району м. Суми виніс рішення щодо протиправних дій 1 березня

27 березня 2015 року Зарічний районний суд м. Суми виніс рішення щодо протиправних дій активіста Володимира Ганзіна, який 1 березня 2015 року біля входу до Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Суми вчинив хуліганські дії. Визнавши провину Ганзіна доведеною, суд призначив покарання у вигляді штрафу.

 

На Великдень пограбовано храм у Стецківці

Як повідомив благочинний Сумського районного церковного округу прот. Володимир Глущенко, у ніч з неділі на понеділок зловмисники проникли у Дмитрівський храм с. Стецківка Сумського району. Злодії забрали гроші із скриньки, до якої односельці збирали кошти на ліквання онкохворої дитини, а також інше церковне майно. Співробітники міліції зафіксували подію.

Це вже десятий храм, пограбований за останні півроку в Сумській єпархії. Відомостей про розкриття жодного з цих злочинів та покарання злочинців наразі невідомо.

 

Архієпископ Євлогій звернувся до головного правоохоронця області з листом

2 квітня 2015 року архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій звернувся з листом до начальника Управління МВС України в Сумській області полковника міліції Річкаля А.Я. Зважаючи те, що протягом 2014 року регулярно вчинялись дії, які наносили шкоду законним правам і свободам православних віруючих, Сумський архіпастир у межах свої повноважень Керуючого Сумською єпархією просив головного правоохоронця області про сприяння у захисті православних громад від протиправних дій.

 

Пасхальний благодійний вантаж відправлений з Сум мирним жителям Донбасу

17 квітня 2015 року, в П’ятницю Світлої Седмиці, гуманітарний вантаж, зібраний в межах благодійної акції допомоги мирним жителям Донбасу, був відправлений від Спасо-Преображенського кафедрального собору в Успенську Святогірську Лавру для подальшої роздачі мирним жителям, що потребують допомоги.

Благодійна акція допомоги мирним жителям Донбасу, що сьогодні перебувають в скрутному становищі внаслідок військових дій, була проведена на свято Пасхи Христової 12 квітня 2015 року. Кожний бажаючий допомогти страждаючим мав змогу принести продукти тривалого зберігання в будь-який православний храм Сумської єпархії Української Православної Церкви. Таким чином було зібране дитяче харчування, консерви, крупи, картопля та інші продукти. Православні сумчани допомогли завантажити автомобіль. Після короткої молитви вантажівка вирушила в дорогу за маршрутом:  Суми – Успенська Святогірська Лавра.

Сумська єпархія Української Православної Церкви неодноразово проводила подібні акції благодійної допомоги мирним жителям Донецької і Луганської областей, що постраждали від військових дій. При цьому керівництво єпархії в особі Високопреосвященнішого Євлогія, архієпископа Сумського і Охтирського, завжди наголошує на виключно гуманітарному характері допомоги, що надається Православною Церквою мирним співгромадянам нашої єдиної й неподільної України.

 

Пасхальний гуманітарний вантаж для мирних жителів Донбасу доставлено за призначенням

17 квітня 2015 року пізно ввечері автомобіль з благодійним пасхальним вантажем, який було зібрано в межах благодійної акції допомоги мирним жителям Донбасу, прибув в Успенську Святогірську Лавру. Вантажівкою в обитель було доставлене дитяче харчування, консерви, крупи, картопля та інші продукти. Гуманітарна допомога призначена для роздачі виключно мирним жителям Донбасу, що постраждали від військових дій, та для тих співгромадян нашої держави, які тимчасово проживають в Успенській Святогірській Лаврі. На сьогодні це більше 1500 жителів Донбасу, які втратили в результаті військових дій свій дах і роботу, з них більше двохсот неповнолітніх дітей, біля 200 вагітних майбутніх мам. Ще стільки ж людей проживає в навколишніх селах на території скитів, що належать Лаврі. Всього щодня Лавра годує більше 3000 людей, постраждалих від військових дій.

З благословення Високопреосвященнішого Євлогія, архієпископа Сумського і Охтирського, благодійна акція допомоги мирним жителям Донбасу, що сьогодні перебувають в скрутному становищі внаслідок військових дій, була проведена на свято Пасхи Христової 12 квітня 2015 року. Ця акція стала ще одною добродійною справою православних християн Сумської єпархії Української Православної Церкви, проведеною заради допомоги мирним співгромадянам нашої єдиної й неподільної України.

 

На Радоницю в храмах Сумської єпархії відбулося поминання загиблих військовослужбовців

21 квітня 2015 року, на Радоницю, з благословення архієпископа  Сумського і Охтирського Євлогія в храмах Сумської єпархії за поминальними богослужіннями відбулося молитовне поминання військовослужбовців Збройних Сил України, що загинули в зоні АТО.

На прохання родичів керівник відділу Сумської єпархії по взаємодії із Збройними Силами полковий священик протоієрей Євгеній Феденко відслужив заупокійне богослужіння біля могил загиблих воїнів-сумчан на центральному міському кладовищі.

 

Пограбовано храм у Бакирівці

23 квітня 2015 року надійшло повідомлення від благочинного Охтирського церковного округу про те, що пограбовано храм на честь Святої Параскеви П'ятниці с. Бакирівка. Злодії вкрали одинадцять стародавніх ікон, що залишились від старого дерев'яного храму, який є пам'яткою архітектури та на сьогодні майже повністю зрунований.

Співробітники міліції, що прибули на виклик, склали протокол.

Це вже одинадцяте пограбування в Сумській єпархії за останні півроку. Жодне з попередніх не розкрите. Ніяких відомостей про стан розслідування цих зухвалих злочинів немає.

 

Роз'яснення з приводу листа військових на підтримку громадянського миру на Сумщині

У зв'язку із тим, що останнім часом у соціальних мережах виникла дискусія з приводу листа сумчан-військових, що брали участь в АТО, на підтримку громадянського миру та проти утисків православних вірних на Сумщині, Сумська єпархія офіційно повідомляє таке.

  1. Оригінал, існування якого ставиться під сумнів ініціаторами дискусії, знаходиться в канцелярії Сумського єпархіального управління.
  2. Для того, щоб спростувати необгрунтовані підозри, війсковослужбовці в\ч В2260, які на сьогодні звільнені у запас та перебувають у Сумах, записали відеозвернення, яке можна побачити за посиланням.
  3. З приводу будь-яких питань, пов'язаних з тими чи іншими публікаціями на офіційному порталі Сумської єпархії Української Православної Церкви просимо звертатися за тел (0542) 22 24 53.

 

Створено Єпархіальний центр реабілітації

Розпорядженням Правлячого архієрея створено Центр духовної підтримки та реабілітації військовослужбовців ВСУ, які брали участь у військових діях, а також мирних жителів, які постраждали внаслідок військових дій. Керівником цього єпархіального центру реабілітації призначено протоієрея Олександра Петренка, який має досвід організації такої роботи із військовими ЗСУ та мирними жителями Донбасу.

 

Скоєно черговий злочин: православний храм Охтирщини обікрали

За повідомленням благочинного Охтирського церковного округу, 1 травня 2015 року Миколаївський храм с. Чернетчина став жертвою злочинців, які проникли в будівлю та заволоділи церковним майном. Настоятель викликав міліцію, складений протокол.

Це вже дванадцятий аналогічний злочин, скоєний по відношенню до храмів Сумської єпархії Української Православної Церкви.

Жодний із попередніх злочинів до цього часу не розкритий. Бездіяльність міліції викликає занепокоєння православних віруючих.

 

Секретар єпархії відслужив панахиду в річницю загибелі Героя України полковника Олександра Аніщенка

5 травня 2015 року на запрошення рідних і близьких офіцера, який поклав своє життя в бою під Славянськом, відслужив панахиду та освятив надгробний пам'ятний знак на могилі Героя України полковника Олександра Аніщенка. У своєму слові отець Георгій висловив від імені архієпископа Сумського і Охтисрького Євлогія співчуття рідним, близьким, друзям і однополчанам, які прийшли, щоб вшанувати пам'ять загиблого.

 

Сумський архіпастир звершив заупокійне поминання загиблого невідомого солдата

Вранці 7 травня 2015 року на місці загибелі невiдомого льотчика, яке облаштували волонтери біля с. Новоселівка Сумського району, архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій звершив заупокійну літію. Владика звернувся до присутніх офіційних осіб та волонтерів-краєзнавців, які відновили могилу невідомого солдата, із словом Архіпастирської настанови. Архіпастир побажав миру і злагоди у єдиній і неподільній Україні, подолання негараздів та ворожнечі, а також подякував ініціаторам за турботу про пам'ять про загиблого захисника Вітчизни.

Сумський архіпастир поспілкувався із главою Сумської районної державної адміністрації Кривозубом І.В. та Сумським міським головою Лисенком О.М., які взяли участь у пам'ятному молитовному заході.

 

Сумчани-військовослужбовці подякували за допомогу

До канцелярії Сумського єпархіального управління надійшов лист із словами подяки за благодійну допомогу бійцям 15 батальйону територіальної оборони, що перебуває у зоні АТО. Вантаж вагою понад одну тону доправив сумчанам протоієрей Олександр Петренко.

 

Архієпископ Євлогій вшанував пам'ять сумчан, які загинули, виконуючи військовий обов'язок в зоні АТО

9 травня 2015 року архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій прибув на центральне кладовище міста Суми, де вшанував пам'ять сумчан, які загинули, виконуючи військовий обов'язок в зоні проведення АТО. Владика звершив молитву за упокій, вклонився кожній могилі загиблих військовослужбовців, поклав квіти та запалив лампадку.

 

Сумський Преосвященний поклав квіти біля пам'ятника Скорботної матері на честь вшанування загиблих у Другій Світовій війні

9 травня 2015 року архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій взяв участь в урочистому покладанні квітів біля пам'ятника Скорботної Матері на честь вшанування загиблих у Другій Світовій війні. Владика підніс молитву за упокій тих, хто загинув, а також поклав квіти біля підніжжя пам'ятника.

 

Храм у Михайлівці обікрадено

Надійшло повідомлення про те, що молитвоний будинок, облаштований під храм у с. Михайлівка Лебединського церковного округу обікрадено. Зловмисник проник до будівлі та забрав Потир, напрестольний хрест, мідний церковний дзвін, близько десяти ікон, інші предмети церковно-богослужбового призначення. Настоятель храму за фактом скоєного злочину звернувся до міліції.

Слід зазначити, що правоохоронці відреагували оперативно в результаті чого у цей самий день зловмисника було затримано, більшість украдених речей вилучено. Сподіваємось, що будуть розкриті й інші дванадцять злочинів проти майна церковних громад, що сталися на Сумщині протягом останнього року.

 

Тринадцятий храм Сумської єпархії став жертвою грабіжників

15 травня 2015 року надійшло повідомлення про пограбування Архангело-Михайлівського храму с. Кириківка Великописарівського церковного округу. Невідомі злочинці виламали вхідні двері разом із коробкою та вкрали напрестольне Евангеліє, требне Євангеліє, сім ікон та інше церковне майно.

 

Священик благословив новобранців

Новобранці, які були призвані на військову службу нещодавно, прийняли присягу в одній з військових частин у Сумах та поповнили лави Національної гвардії України. Клірик Сумської єпархії протоієрей Володимир Равлюк на запрошення командування був присутнім на урочистій прсязі та благословив новобранців.

 

Архіпастир направив листа міському голові

Архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій 17 червня 2015 року направив листа на ім'я Сумського міського голови О.М.Лисенка з питань аварійного стану Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Суми. Архіпастир звернувся до очільника обласного центру повторно, оскільки попереднє звернення не призвело до дій щодо припинення руйнування головного храму міста.

Сумський Преосвященний просить міського голову створити комісію щодо виявлення факторів, які призвели до виникнення тріщин в будівлі собору. Є припущення, що таке могло статися внаслідок того, що перед входом собору вирито величезний котлован, щільність грунту змінилась, і це привело до негативних наслідків для собору. Зважаючи на складність проблеми, Преосвященний настоятель собору просить створити спеціальну комісію, яка б могла дати фаховий висновок із зазначеного питання.

 

Благочинний Сумського округу взяв участь у заходах з нагоди Дня скорботи та вшанування пам'яті жертв війни в Україні

22 червня 2015 року з благословення Високопреосвященнішого Євлогія, архієпископа Сумського і Охтирського, благочинний Сумського міського церковного округу протоієрей Миколай Смакоуз взяв участь у заходах з нагоди Дня скорботи та вшанування пам'яті жертв війни в Україні. Відбулося покладання квітів до могил воїнів, які загинули, захищаючи свою країну, до пам'ятника Скорботній матері (пам'ятника воїнам Війська Польського).

Вшановуючи подвиг всіх, хто загинув під час Великої Вітчизняної війни, захищаючи свою країну від німецько-фашистських загарбників, в день 74-ї річниці початку цієї війни учасники урочистих заходів поклали вінки і квіти до меморіального комплексу Вічної Слави.

В цей день в храмах Сумської єпархії були відслужені панахиди за всіма жертвами війни та відбувся поминальний передзвін.

 

В Покровському кафедральному соборі м. Охтирка відспівали воїна

23 червня 2015 року перестало битися серце охтирчанина Дечанського Сергія Івановича 1976 року народження, мобілізованого 23 квітня 2015 року в Збройні Сили України. Сергій пройшов навчання в учбовому центрі «Десна», з якого 10 червня був направлений в інженерний батальйон в смт. Комиш-Зоря Запорізької області. З благословіння Високопреосвященнішого Євлогія, архієпископа Сумського і Охтирського, відспівування воїна звершувалось, за проханням мами покійного, в Покровському кафедральному соборі м. Охтирки 24 червня 2015 року кліриками Охтирського благочиння на чолі з благочинним протоієреєм Євгенієм Сопігою. Благочинний звернувшись до родичів, друзів та товаришів по службі загиблого, передав слова співчуття та скорботи від Високопреосвященнішого Євлогія і закликав всіх до молитви за упокій душі новопреставленого воїна Сергія.

Поховання, після заупокійної літії, відбулось на Миколаївському цвинтарі м. Охтирки.

 

В Управлении областной прокуратуры простились с новопреставленным Сергеем Анатольевичем Кулиничем

29 июня 2015 года по благословению архиепископа Сумского и Ахтырского Евлогия в холле здания Управления прокуратуры Сумской области была совершена панихида у гроба новопреставленного раба Божия Сергея Анатольевича Кулинича, многолетнего почетного работника прокуратуры, занимавшего должность первого заместителя областного прокурора, исполнявшего обязанности прокурора области. Перед панихидой ко гробу Сергея Анатольевича был возложен букет алых роз от имени архиепископа Евлогия. Панихиду совершили благочинный Ахтырского церковного округа протоиерей Евгений Сопига, настоятель храма-часовни в честь благоверного князя Ярослава Мудрого при Управлении областной прокуратуры архимандрит Анастасий (Панов), настоятель храма в честь Печерской иконы Божией Матери иерей Николай Толлер, протодиакон Виктор Дудар. Пел хор Спасо-Преображенского кафедрального собора. Во время совершения панихиды не прекращалось прощание с усопшим многих сотрудников, друзей и знакомых.

По окончании заупокойного богослужения архимандрит Анастасий от имени архиепископа Сумского и Ахтырского Евлогия обратился к вдове покойного и его дочери со словами соболезнований и утешения в постигшей скорби.

Чин церковного погребения по желанию родственников был совершен в этот же день у дома почившего священником, который напутствовал его Таинствами Святого Причащения и Соборования накануне смерти.

Царство Небесного и вечная память новопреставленному рабу Божию Сергию!

 

Керівництво МВС України взяло під контроль ситуацію із злочинними посяганнями на майно церковних громад

У відповідь на звернення до керівництва правоохоронних органів України з приводу бездіяльності сумських міліціонерів щодо припинення протиправних дій по відношенню до церковного майна на ім'я Керуючого Сумською єпархією надійшов лист за підписом заступника начальника відділу Головного слідчого управління МВС Калантая І.М. У листі повідомляється, що проводиться перевірка фактів, зазначається про подальший контроль ситуації.

 

Лебединщина получила главу районной администрации

6 июля 2015 года в здании Лебединской государственной районной администрации состоялось представление новоназначенного руководителя района Виктора Васильевича Химича. Заседание возглавил губернатор Сумской области Н.А. Клочко. По благословению архиепископа Сумского и Ахтырского Евлогия на мероприятии присутствовали благочинный Лебединского церковного округа иеромонах Лаврентий (Кушнирчук) и секретарь благочиния протоиерей Роман Андрухив. Отец благочинный тепло поздравил Виктора Васильевича с назначением и пожелал Божьей помощи в трудах на благо родного города и района.

 

Сумський Архіпастир передав військовим "Молитовник воїна"

Архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій передав для військовослужбовців Збройних сил України "Молитовник воїна", який видала Спасо-Преображенська православна громада м. Києва для безкоштовного розповсюдження у пам'ять про спочилого Митрополита Володимира (Сабодана). До молитвослова також додано іконочку Святителя Миколая Чудотворця із благословенням спочилого Предстоятеля Української Православної Церкви.

Перші примірники Владика Євлогій вручив воїнам-учасникам АТО по дорозі з Києва до Сум. Решту передано священикам, які опікуються сумчанами, що несуть військову службу в Збройних силах України.

 

В Тростянці поховали загиблого воїна

16 липня 2015 року в місті Тростянець на Вічевій площі біля каплиці Всіх святих, в землі Руській просіявших, було здійснено відспівування жителя Тростянця новопреставленого воїна Сергія Воробйова. Прощання з загиблим відбулось 15 липня на Майдані Незалежності в Києві. Поховали Сергія Воробйова на міському центральному кладовищі.

З Благословення Високопреосвященнійшого Євлогія, архієпископа Сумського і Охтирського, похорон здійснили священнослужителі Тростянецького церковного округу: протоієрей Олексій Селегень, тимчасово виконуючий обов’язки благочинного, протоієреї Микола Олійник, Олександр Підвальний, Володимир Федоришин, Роман Кулішов. Отець Олексій передав рідним загиблого воїна щирі співчуття від Владики Євлогія, архієпископа Сумського і Охтирського.

Нехай упокоїть Господь новопреставленого воїна в Царстві Небесному.

 

Отпевание убиенного воина Валерия в селе Жигайловка Тростянецкого благочиния

31 июля 2015 года в Покровском храме села Жигайловка Тростянецого благочиния по благословению Высокопреосвященнейшего Евлогия, архиепископа Сумского и Ахтырского, было совершено отпевание убиенного воина Валерия Чепиги. Убиенный воин Валерий был круглым сиротою.

Чин погребения совершили настоятель Благовещенского храма города Тростянец протоиерей Николай Олейник и настоятель Покровского храма села Жигайловка иерей Ярослав Воробей в сослужении клирика Вознесенского храма города Тростянец диакона диакона Игорь Василенко.

Вечная память новопреставленному убиенному воину Валерию!

 

Циркуляр щодо церковного святкування Дня Незалежності України

На виконання благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія та за розпорядженням архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія з нагоди 24-ї річниці проголошення незалежності України 23-24 серпня 2015 року в храмах Сумської єпархії будуть звершені молебні за Україну та український народ, під час яких будуть піднесені молитви за мир в Україні.

 

Лебединщина втратила ще одного героя

11 серпня 2015 р. село Василівка попрощалося та провело в останню путь свого односельця – старший сержант Микола Морозов загинув при виконанні службового завдання на Дніпропетровщині. Микола народився та виріс в с.Василівка в багатодітній родині, службу у зоні АТО проходив з липня 2014 року.

За побажанням родини чин відспівування загиблого очолив благочинний Лебединського церковного округу ієромонах Лаврентій (Кушнірчук) у співслужінні протоієрея Романа Андрухіва та настоятеля Троїцького храму с. Василівка іерея Сергія Главачука. Отець благочинний передав щирі співчуття рідним та близьким від владики Євлогія, архієпископа Сумського і Охтирського.

 

Клірик Сумської єпархії удостоєний державної нагороди за волонтерську діяльність

Клірик Сумської єпархії Української Православної Церкви, настоятель храму на честь святителя Спиридона Триміфунтського с. Зелений Гай протоієрей Олександр Петренко удостоєний нагородження медаллю "За гідність та патріотизм" за систематичну благодійну допомогу сумчанам-військовим, що несуть службу в зоні АТО.

Подання про нагородження ініціював командир військової частини, де служать сумчани і яким систематично надавалася благодійна допомога. Отець Олександр неодноразово виїжджав до зони АТО, де надавав військовим духовно-пастирську та благодійну допомогу землякам.

 

На Краснопільщині Іллінська православна громада ініціювала надання допомоги односельцям-військовим

14 серпня 2015 року, на свято Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього та мучеників Маккавеїв, Іллінський храм селища Угроїди зібрав значну кількість вірян. Єдиновірні брати і сестри прийшли до храму Божого на спільну молитву, щоб освятити зібраний цього року мед і духмяні трави та отримати благословення священика на початок посту.

Настоятель Іллінського храму протоієрей Сергій Зеленський звершив водосвятний молебень та благословив принесені парафіянами трави та мед.

Після богослужіння в Іллінському храмі причет харму на чолі з отцем Сергієм відвідав сусідню Тур'янську православну громаду, духовне окормлення  якої здійснює впродовж десяти років.

У Тур'ї отець-настоятель звершив водосвятний молебень з акафістом на місцевому джерелі – найдревнішому джерелі води в селі, освячення якого було звершене саме цього дня два роки тому на честь святкування 1025 річниці з Дня Хрещення Русі.

Вітаючи парафіян православних громад зі святом, отець Сергій оголосив про початок парафіяльної благодійної акції по збору продуктів тривалого зберігання для учасників АТО – жителів Краснопільського району, яка триватиме впродовж місяця з 14 серпня 14 вересня 2015 року.

 

Сумський Архіпастир вшанував пам'ять загиблих сумчан

24 серпня 2015 року, в День незалежності України, архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій вшанував пам'ять сумчан, що загинули під час військових дій на Сході України. Владика поклав квіти та із молитвою підійшов до кожного поховання, приніс слова жалоби та співчуття рідним загиблих.

З благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія в кожному храмі Сумської єпархії з нагоди Дня незалежності України відслужено особливий молебень, під час якого пролунали церковні передзвони.

Сумська єпархія вітає з Днем незалежності України!

 

Охтирщина помолилася за мир

24 серпня 2015 року з благословіння Високопреосвященнійшого Євлогія, архієпископа Сумского і Охтирського, з нагоди свята 24 річниці Незалежності України в Покровському кафедральному соборі м. Охтирки був звершений молебень за мир в нашій державі разом з делегацією ветеранів з м. Харкова, в якій були присутні ветерани, які звільняли м. Охтирку від німецько-фашистських загарбників. Присутні приложились до чудотворної Охтирської ікони Божої Матері і помазались маслом від неї.  В дарунок собору від делегації були вручені подарунки.

Напередодні в неділю 23 серпня після Божественної літургії в храмах Охтирки і Охтирщини  були звершені молебні за мир та злагоду в Україні.

 

Краснопільщина вшанувала пам'ять загиблих воїнів

Життя на землі дається людині тільки один раз і кожен ладен вибрати свій шлях. Багато хто обрав міліцейську професію, сповнену напружених буднів, виснажливого навантаження та ризику для здоров’я й життя, який є постійною складовою роботи міліціонера. Великої шани заслуговують люди, які не зрадили своєму життєвому вибору і попри все, залишаються сьогодні на своєму посту, хто береже життя і здоров’я, мир і спокій громадян, їхні права і свободи, захищає інтереси держави і суспільства від протиправних посягань.

Щороку у цей день Україна вшановує пам’ять працівників міліції, які заради життя і здоров’я інших загинули при виконанні службових обов’язків. У скорботній Книзі пам’яті міністерства внутрішніх справ понад тисячі імен співробітників органів внутрішніх справ.

На превеликий жаль в даній книзі є сторінка і Сумської області. В УМВС України в Сумській області, хто поклав своє життя на вівтар законності і правопорядку, хто загинув під час виконання службових обов'язків, в умовно мирний час – 35 міліціонерів, з яких 6 міліціонерів у воєнні та після воєнні роки, 9 міліціонерів за радянські часи та 20 міліціонерів за роки незалежної України.

Всього по статистиці, за часів незалежності України, при виконанні службових обов’язків, у безпосередній боротьбі зі злочинністю, загинуло 1249 працівників органів внутрішніх справ, 7936 правоохоронців отримали поранення, у більше 400 сімей є неповнолітні діти.

Здавалося б, робота правоохоронця звичайна у мирний час. «Умовно мирний час», бо Міністерство внутрішніх справ залишається, по суті, воюючим відомством, адже злочинці для досягнення своїх брудних цілей не гребують нічим.

Тому і гинуть міліціонери, залишаючи матерів, удів, осиротілих дітей. Тривожне повідомлення про загибель міліціонера звучить досить скромно: «загинув при виконанні». Та за цими словами – завжди трагедія, біль непоправної втрати, горе рідних, близьких і наша пам'ять про людей, які з честю виконали свій професійний обов’язок. Невимовно прикро, що через фатальну мить чи злочинну підступність матір не дочекалася з роботи сина, дружина – чоловіка, діти – батька.

Як свідчення світлої пам’яті про тих, хто не пошкодував життя заради інших, заради честі і професійного обов’язку стоїть у сквері перед адміністративним будинком управління МВС області пам’ятник міліціонерам, які загинули під час виконання службових обов’язків - пам’ятник мужності, вірності, героїзму працівників органів внутрішніх справ, які загинули від рук злочинців».

За традицією в Краснопільському Свято – Успенському Соборі Сумської Єпархії Української Православної Церкви проводяться поминальні літургії за загиблими правоохоронцями. Настоятелем Собору протоієреєм Іоанном, в присутності особового складу райвідділу та ветеранів ОВС, була проведена поминальна літургія за погиблими у боротьбі зі злочинністю правоохоронцями.

Схиляємо голови, ви загинули, захищаючи життя й спокій громадян. Доземний уклін Вам, герої! Ваш подвиг навічно житиме у наших серцях.

 

Военные получили благословение священника

31 августа 2015 года по просьбе командира войсковой части перед отправлением солдат в зону АТО по благословению Высокопреосвященнейшего Евлогия, архиепископа Сумского и Ахтырского, в Покровском кафедральном соборе г. Ахтырки был совершен молебен о путешествующих, который возглавил благочинный Ахтырского и Великописаревского церковных округов протоиерей Евгений Сопига в присутствии командования части, мера города Алексеева Игоря Юрьевича, исполняющего обязанности руководителя района Романа Юрьевича Бублика, родных военнослужащих и жителей города. Отец Евгений предложил всем вознести свои молитвы за мир в Украине и обратился к мобилизованным с духовным наставлением и пожелал всем живыми и здоровыми вернуться домой.

Солдаты и командиры приложились к чудотворному образу Ахтырской иконы Божией Матери и приняли в дар от настоятеля Ее изображение. Руководство города и района, а также руководитель ахтырской волонтерской организации «Патриот», командир части обратились к военнослужащим с наилучшими пожеланиями. Непосредственно перед отправкой солдат благочинный окропил их освященной водой.

 

Священник благословив майбутніх правоохоронців

1 вересня 2015 року настоятель храму на честь святих новомучеників Слобожанських м. Суми протоієрей Сергій Шульга взяв участь в урочистостях до Дня знань. Отець Сергій привітав майбутніх правоохоронців від імені архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія та благословив на новий навчальний рік.

Слова вітання пролунали на честь всього студентства та науково-педагогічного колективу філії від почесних гостей свята: заступника голови Сумської обласної державної адміністрації Івана Семеновича Боршоша, заступника начальника УМВС України в Сумській області, полковника міліції Олега Олексійовича Григорова, директора Департаменту освіти та науки Сумської обласної державної адміністрації Олени Іванівни Попової, першого заступника начальника Головного територіального управління юстиції у Сумській області Ірини Миколаївни Данильченко, начальника управління у справах сім’ї, молоді та спорту Сумської обласної державної адміністрації, випускника філії Дмитра Сергійовича Лантушенка.

 

Освящен памятный знак в честь погибшего выпускника школы

2 сентября 2015 года в Сумской средней школе №2 состоялось открытие мемориальной доски в память о Герое Украины Пархоменко Сергее Леонидовиче,погибшем в зоне АТО, который был выпускником этой школы. В мероприятии приняли участие должностные лица города, руководство и ученики школы, друзья и однополчане. По благословению архиепископа Сумского и Ахтырского Евлогия протоиерей Анатолий Селецкий освятил памятную мемориальную доску и произнес приветственное слово.

 

Демобілізованих воїнів зустріли благословенням

2 вересня 2015 року на Успенській площі м. Охтирки за запрошенням командування військової частини А 0563 та благословіння Високопреосвященійшого Євлогія, архієпископа Сумського і Охтирського, благочинний Охтирського та Великописарівського церковних округів протоієрей Євгеній Сопіга взяв участь в урочистих заходах з нагоди звільнення у запас військовослужбовців цього військового підрозділу. Бійці були призвані в ході третьої хвилі часткової мобілізації. 

В урочистостях взяли участь особовий склад військової частини, а також керівництво міста, району, керівники підприємств, представники громадських організацій та жителі міста і району.

Отець Євгеній звернувся до присутніх з привітанням від Високопреосвященнішого Владики Євлогія.  Він привітав військовослужбовців із поверненням до рідних домівок, закликав молитовно пам’ятати тих, хто загинув, виконуючи свій військовий обов’язок, побажав всім мирного неба, Божої допомоги та благословив військових списком Охтирської ікони Божої Матері, подарувавши Її солдатам для того, щоб вона зберігала їх під час виконанні військових завдань.

 

Ахтырские правоохранители встретились с благочинным

4 сентября 2015 года по приглашению руководства Ахтырского районного отдела милиции и по благословению Высокопреосвященнейшего Евлогия, архиепископа Сумского и Ахтырского, благочинный Ахтырского и Великописаревского церковных округов протоиерей Евгений Сопига по сложившейся за последние десятилетия традиции принял участие в мероприятиях по случаю начала нового учебного года. После выступления начальника отдела противодействию преступности в сфере экономики подполковника милиции Черкеса Игоря Владимировича и временно и.о. начальника Ахтырского МВ УМВД Украины в Сумской области подполковника милиции Кладька Руслана Владимировича личный состав был построен во дворе отдела милиции. Отец Евгений обратился к милиционерам и передал архипастырское благословение в их нелегком каждодневном труде по охране правопорядка и пожелал им помощи Божией и Покрова Божией Матери. Благочинный поблагодарил руководство милиции за сотрудничество и подарил икону святителя Николая Мирликийского окропив всех освященной водой.

 

Священник совершил панихиду в годовщину гибели солдата

5 сентября 2015 года, в годовщину смерти воина АТО Пархоменко Сергея Леонидовича, по благословению Высокопреосвященнейшего архиепископа Сумского и Ахтырского Евлогия и по приглашению родных и сослуживцев клирик храма святой мученицы Валентины протоиерей Анатолий Селецкий совершил панихиду у могилы почившего, а также передал свои слова соболезнования и утешения родным и близким, которые пришли почтить его память.

 

Ахтырский благочинный встретил демобилизованных военных

10 сентября 2015 года в г. Ахтырке на территории части А 0563 состоялось торжественное построение по случаю увольнения второй партии военнослужащих третьей волны мобилизации. По приглашению командования части благочинный Ахтырского и Великописаревского церковных округов протоиерей Евгений Сопига принял участие в торжествах. Мэр города, родные и знакомые солдат пришли встретить и поздравить их с окончанием срока службы.

По благословению Высокопреосвященнейшего Евлогия, архиепископа Сумского и Ахтырского, настоятель Покровского собора обратился к личному составу части с наилучшими пожеланиями от Владыки и пожелал им помощи Божией и заступничества Божией Матери в их нелегком ратном труде в очень трудное для нашей страны время. Отец Евгений обратился к демобилизовавшимся солдатам и пожелал им мирного неба и благополучия в дальнейшей гражданской жизни вручив каждому иконку Ахтырского чудотворного образа Божией Матери.

 

Лебединщина попрощалась із загиблим воїном

25 вересня 2015 року жителі міста Лебедина провели в останню путь свого побратима Чередайка Сергія Володимировича, який загинув в зоні АТО у Луганській області під час виконання службового завдання. У Сергія залишился мати, дружина, двоє синів. За побажанням родини чин відспівування загиблого звершив настоятель Покровського храму Лебедина протоієрей Васілій Шляхтюк. Отець Васілій передав щирі співчуття рідним та близьким від Високопреосвященнішого Євлогія, архієпископа Сумського і Охтирського.

 

Архієпископ Євлогій направив лист щодо рейдерського захвату православного храму в Катеринівці Тернопільської області

Від імені православних віруючих Сумської єпархії Української Православної Церкви архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій в листі на ім’я митрополита Тернопільського і Кременецького Сергія висловив слова співчуття та братньої підтримки з приводу рейдерського захвату Георгіївського храму с. Катеринівка Тернопільської області, який здійснили представники розкольницького угрупування «Київський патріархат» за підтримки «Правого сектора» 21 вересня 2015 року.

 

На Лебединщині відзначили День захисника України та українського козацтва

14 жовтня 2015 року, в день свята Покрова Пресвятої Богородиці, Лебедин відзначив День захисника Вітчизни та українського козацтва. Традиційно офіційна частина свята відбулася біля Пам’ятного знаку православному козацтву. З благословення архієпископа Сумського та Охтирського Євлогія захід відвідав благочинний Лебединського церковного округу ієромонах Лаврентій (Кушнірчук) з кліриками міських храмів. Священики виголосили молитву за мир в Україні та відслужили літію за упокій загиблих воїнів. В цей день місцеве козацьке братство поповнилось новими козаками, які отримали благословення отця благочинного та були окроплені святою водою.

 

Жорстоко побито керівника служби охорони Спасо-Преображенського кафедрального собору та Сумського єпархіального управління

Прес служба Сумської єпархії Української Православної Церкви повідомляє, що вночі 22 жовтня 2015 року на теріторії Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Суми скоєно злочин: на співробітника собору, що відповідає за охорону, напав невідомий (за попередніми даними, це був військовослужбовець в\ч А3057) та завдав тяжких тілесних ушкоджень, внаслідок чого постраждалий втратив свідомість і на теперішній час перебуває у відділенні реанімації у тяжкому стані. Його життя під загрозою.

Як повідомили співробітники служби охорони, які затримували нападника, він мав при собі ніж та перебував у стані алкогольного сп'яніння. Був одягнений у військову форму.

Секретар Сумської єпархії протоієрей Георгій Тарабан мав зустріч із керівниками правоохоронних органів Сумської області та обласного центру, під час якої висловив занепокоєння щодо систематичних правопорушень по відношенню до православних віруючих.

Наразі правопорушника затримано. Тривають слідчі дії.

 

Сумская власть проигнорировала обеспокоенность православных

Избиение сотрудника, ответственного за безопасность Спасо-Преображенского кафедрального собора г. Сумы, вызвало обеспокоенность православных верующих, которые собрались 22 октября 2015 года для участия в общеепархиальных торжествах в честь Корсунской иконы Божией Матери. Обстоятельства ночного происшествия стали причиной некоторого изменения намеченного маршрута крестного хода. Процессия, состоявшая из священнослужителей и мирян, подошла ко входу в здание Сумской областной государственной администрации, где в течение получаса совершались особые молитвы о властях Сумщины в надежде, что кто-то из представителей областной власти выйдет на встречу с православными жителями Сумщины. Верующие намеревались высказать свою глубокую озабоченность событиями, происходящими в течение двух лет вокруг Украинской Православной Церкви на Сумщине, ограблением храмов, угрозами в адрес священнослужителей и мирян нашей Церкви.

К сожалению, к собранию верующих не вышел никто из властей. В то же время в фойе административного здания экстренно было направлено большое количество милиции, чтобы противостоять мирному шествию верующих.

Архиепископ Сумский и Ахтырский Евлогий обратился к многочисленным участникам шествия с обращением.

Совершив молитву о мире и о «Богохранимой стране нашей, властех и воинстве ея», крестный ход прошел далее по намеченному маршруту. Общественный порядок нарушен не был.

 

Два напади протягом одного дня: невідомі жорстоко побили православного учасника АТО

Як стало відомо із соціальних мереж, пізнім вечором 22 жовтня 2015 року невідомі особи вчинили напад та жорстоке побиття Євгена Олексійовича Скоробагатського, який неодноразово публічно висловлювався на підтримку православних мешканців Сум і Сумщини. Нещодавно Євген Скоробагатський був демобілізований із Збройних Сил України після річного виконання військового обов'язку в зоні проведення АТО. Саме за його дієвої участі була організована благодійна допомога батальйону територіальної оборони "Суми", особовий склад якого було сформовано з сумчан. Зокрема, передача бронежилетів, яку здійснив архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій у Спасо-Преображенському кафедральному соборі, відбулася за його безпосередньої участі.

Оскільки Є.Скоробагатський є православним віруючим і парафіянином одного з храмів міста, а також зважаючи на його громадську позицію як православного віруючого, а також беручи до уваги протиправні дії, від яких останнім часом страждають особи, які належать лише до однієї конфесії, Сумська єпархія висловлює своє гостре занепокоєння бездіяльністю владних структур, до повноважень яких входить захист громадського порядку, життя і здоров'я громадян. Православні віруючі небезпідставно вважають, що свавілля, безкарність та безвідповідальність стали результатом неспроможності влади на Сумщині забезпечити захист громадян від злочинних посягань, про що свідчить черговий злочин, скоєний в Сумах.

 

Пожежа знищила недільну школу в Сумах: заява прес-служби Сумської єпархії

Прес-служба Сумської єпархії Української Православної Церкви повідомляє, що у неділю 1 листопада 2015 року у приміщенні недільної школи, що знаходиться на території храму на честь святого преподобного Сергія Радонезького м. Суми, сталася пожежа. Пожежна команда рятівників, яку викликали парафіяни, прибула вчасно та загасила пожежу. Як повідомив настоятель храму прот. Вячеслав Темний, будівля зазнала значних ушкоджень, майно недільної школи повністю знищене. Вдалося врятувати лише окремі ікони.

За попередніми даними, займання сталося від входу, про що свідчить характер пошкоджень приміщення. Проводяться експертизи, результати яких будуть оприлюднені пізніше.

Водночас прес-служба звертає увагу, що пожежа сталася на тлі атмосфери ворожнечі та погроз, які систематично лунають на адресу православних віруючих м. Суми. Так, нещодавно було жорстоко побито відповідального за охорону Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Суми, який донині перебуває у комі, його життя під загрозою.

Прес-служба Сумської єпархії Української Православної Церкви закликає всіх православних мешканців Сум до молитовної підтримки парафії святого преподобного Сергія Радонезького та надання допомоги по відновленню недільної школи.

 

Освящение памятника погибшим воинам в Ахтырке

3 ноября 2015 года, в день празднования Дня инженерных войск Украины, на территории 91-го Ахтырского полка был открыт памятник солдатам, которые погибли, исполняя свой воинский долг на востоке нашей страны. На церемонию открытия памятного знака командование воинской части А-0563 пригласило благочинного Ахтырского и Великописаревского церковных округов протоиерея Евгения Сопигу. По благословению Высокопреосвященнейшего Евлогия, архиепископа Сумского и Ахтырского, о. Евгений в сослужении священства Ахтырского благочиния в присутствии командования и личного состава части, руководителей города и района совершил заупокойную литию по погибшим и окропил освященной водой памятник. Благочинный, обратившись к солдатам, передал Архипастырское поздравление Владыки Евлогия с их профессиональным праздником и пожелал им Божией помощи, мира и благополучия.

По окончанию торжеств о. Евгений побеседовал с членами семей погибших солдат, выражая им свое сочувствие и поддержку.

 

Архієпископ Євлогій відвідав заарештованого військовослужбовця, який скоїв напад на співробітника кафедрального собору

5 листопада 2015 року архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій відвідав слідчий ізолятор Сумського військового гарнізону, де зустрівся із заарештованим військовослужбовцем в/ч 3057 Павлом М., який скоїв напад на співробітника Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Суми Борисенка А.П., внаслідок чого постраждалий перебуває у лікарні у вкрай тяжкому стані. Зустріч відбулася з дозволу військової прокуратури Сумського гарнізону та за згодою самого заарештованого.

Під час бесіди із військовослужбовцем Сумський Архіпастир передав йому Святу Біблію, молитовник, ікону та духовну літературу, а також продукти харчування. На прохання заарештованого Владика Євлогій надав клопотання про максимальну поблажливість суду під час призначення покарання.

 

Тростянецький благочинний привітав новообраного мера міста і новий депутатський корпус міської ради

11 листопада 2015 року в місті Тростянець відбулось відкриття сесії міської ради нового скликання. На запрошення новообраного мера міста з благословення Високопреосвященнішого Євлогія, архієпископа Сумського і Охтирського, до присутніх з вітальним словом звернувся благочинний Тростянецького церковного округу протоієрей Олександр Карпець. Він побажав голові міської ради та депутатам Божої допомоги і закликав працювати по-совісті на благо людям, та передав присутнім благословення архіпастиря Сумської землі архієпископа Євлогія. Після сесії відбулась зустріч протоієрея Олександра з мером міста Ю. А. Бовою, під час котрої було обговорено ряд питань. Голова міської ради подякував отця Олександра за труди у відродженні духовності у місті і оновленні Вознесенського храму - духовної перлини Тростянеччини.

 

Благочинний привітав депутатів районної ради нового скликання

16 листопада 2015 року в місті Тростянець відбулось відкриття сесії районної ради нового скликання. На запрошення районної влади з благословення Високопреосвященнішого Євлогія, архієпископа Сумського і Охтирського, до присутніх з вітальним словом звернувся благочинний Тростянецького церковного округу протоієрей Олександр Карпець. Вітаючи керівників району і депутатів, отець Олександр сказав, що існує духовна і світська влада. Християнин, який одержав ту чи іншу владу, повинен мати здоровий розум та добру совість. Без розуму начальник буде помилятись, як сліпий, а без доброї совісті буде все розоряти, а не творити. Священик зачитав молитву перед початком всякого доброго діла і передав присутнім благословення архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія. В цей же день протоієрей Олександр зустрівся з новообраним головою Тростянецької районної ради Коржом А. В. і головою райдержадміністрації Назаренком Д. Ю. і побажав їм Божої допомоги в трудах.

 

Сумський архіпастир підтримав родичів загиблих в АТО

До Правлячого архієрея Сумської єпархії Української Православної Церкви звернулися родичі загиблих під час військових дій в АТО з проханням підтримати їх у питанні облаштування домовин на Сумському центральному кладовищі у відповідності до християнських традицій. Оскільки ці люди, що втратили своїх рідних, не знайшли розуміння в органах міської влади, архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій звернувся з листом до Сумського міського голови із клопотанням по суті проблеми.

 

Представники Сумської єпархії взяли участь в урочистостях до Дня свободи й гідності

20 листопада 2015 року в приміщенні Сумського театру для дітей та юнацтва відбулися урочистості з нагоди Дня свободи й гідності. На запрошення міської влади та з благословення архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія в урочистому засіданні взяв участь ієромонах Антоній (Бондаренко), проректор Сумської духовної семінарії та керівник єпархіального місіонерського відділу.

 

За Михайлівськими богослужіннями звершено заупокійну молитву за загиблими під час трагічних подій на Майдані

21 листопада 2015 року, в день церковного вшанування Архістратига Божого Михаїла, з благословення архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія в Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Суми за богослужіннями піднесено особливі заупокійні молитви за усіх, хто загинув під час трагічних подій на Майдані у Києві.

Протягом двох останніх років у храмах Сумської єпархії під час усіх церковних богослужінь звершується молитва за мир в Україні, яку склав архієпископ Євлогій, а також звершується поминання усіх загиблих під час трагічних подій в Україні.

 

Священик отримав подяку від військових

Командир 15-го окремого мотопіхотного батальону полковник Калюжний М.М. виніс подяку протоієрею Олександру Петренку, керівнику єпархіального центру реабілітації військовослужбовців та осіб, що постраждали внаслідок військових дій. Військові відзначили особистий внесок православного священика у справу надання благодійної допомоги та пастирської опіки.

 

Депутати Сумської міської ради прийняли антицерковне рішення

Як стало відомо з рапорту настоятеля храму на честь святої блаженної Ксенії Петербурзької при Центральній міській лікарні м. Суми та із засобів масової інформації, під час засідання сесії Сумської міської ради було прийняте рішення про зміну орендної плати для цієї церковної громади. За свідченням журналістів та із публікацій у соціальних мережах стало відомо, що окремі депутати у подальшому планують відчудження приміщення храму та ділились своїми планами щодо подальшої долі церковного майна.

Дане рішення прийняте на тлі тотального зубожіння людей, які фактично перебувають на межі виживання, що часто робить недоступним отримання кваліфікованої медичної допомоги. Парафіяни лікарняного храму - це хворі, які, попри нестачу коштів на лікування, шукають духовної допомоги у молитві та церковних Таїнствах у храмі, церковна громада якого несе своє служіння, надаючи допомогу та підтримку хворим. Отже, церковна громада не має надходження пожертв, які можна було б заплатити за оренду.

Але, незважаючи на це, народні обранці прийняли рішення, завдяки якому поклали тягар сплати оренди на плечі своїх збіднілих виборців, одночасно створивши підгрунтя для рейдерського відчудження церковного майна. Храм, до будівництва якого міська влада не має ніякого відношення, став об'єктом посягань.  Неплатоспроможність церковної парафії ніякого сумніву в ініціаторів не викликала, але була часткою задуму про захват храму.

Сумська єпархія Української Православної Церкви закликає сумчан захистити законні права православної лікарняної церковної громади.

З благословення Високопреосвященнішого Євлогія, архієпископа Сумського і Охтирського, на підтримку лікарняної громади просимо щоденно читати молитву Чесному і Животворящому Хресту Господньому "Да воскреснет Бог..."

 

В Белопольской райгосдминистрации благочинный встретился с  председателем районного совета

4 декабря 2015 года, в праздник Введения во храм Пресвятой Богородицы, по благословению архиепископа Сумского и Ахтырского Евлогия благочинный Белопольского церковного округа протоиерей Александр Кривохижа встретился с новоизбранным председателем районного совета Дурнопьян Владимиром Ивановичем. По просьбе Владимира Ивановича благочинный освятил рабочий кабинет и подарил церковный календарь на 2016 год. В ходе состоявшейся беседы был также затронут вопрос церковной жизни в районном центре.

 

Благословение миротворцев в Ахтырке

9 декабря 2015 года по приглашению командования воинской части А0563 благочинный Ахтырского и Великописаревского церковных округов протоиерей Евгений Сопига принял участие в торжествах по случаю отправления военнослужащих в составе миротворческой миссии в Косово. По благословению Высокопреосвященнейшего Евлогия, архиепископа Сумского и Ахтырского, отец благочинный отслужил краткий молебен перед Ахтырским чудотворным образом Божией Матери, который специально для этого доставили в расположение части, и окропил военнослужащих святой водой. Отец Евгений пожелал воинам Покрова и Заступничества Пресвятой Богородицы, с честью исполнить свой воинский долг, защищая мир в Европе, и всем вернуться живыми и невредимыми домой. Командированные солдаты приложились к чудотворному образу, и в благословение каждому была вручена небольшая иконка Слобожанской святыни. Благочинный заверил всех о молитвенной поддержке всех военнослужащих.

Накануне, 3 декабря 2015 года, настоятель Покровского собора протоиерей Евгений Сопига принял участие в торжествах по случаю Дня Вооруженных сил Украины и Дня части. Радушно принятый командованием, военнослужащими и ветеранами священник поздравил их с 41-й годовщиной со дня формирования части, пожелал им помощи Божией и здравия им и их родным. «Очень приятно видеть, - сказал отец Евгений, - что военнослужащие, которые как никто знают цену человеческой жизни, желают, чтобы Господь был им Помощником и Покровителем в их ратном служении на благо Отечества».

 

Сумська міська рада затвердила орендну плату для лікарняного храму

24 грудня 2015 року на сесії Сумської міської ради було розглянуте питання, яке викликало тривогу православних віруючих обласного центру. Депутати Сумської міської ради, зваживши всі аргументи, прийняли рішення не збільшувати орендну плату для лікарняного храму святої блаженної Ксенії Петербурзької при Сумській центральній міській лікарні.

Невеликий храм, громада якого опікується наданням духовної допомоги хворим, існує на приватні пожертви. Тому підняття орендної плати могло створити складні умови для подальшого існування храму.

Щира подяка народним обранцям, які, попри певний тиск опонентів, прийняли зважене рішення.