Тяжело раненый боец посетил Покровский собор Ахтырки

7 января 2016 года, в день празднования Рождества Господа и Спаса нашего Иисуса Христа, Покровский кафедральный собор г. Ахтырки посетил тяжелораненый боец АТО Дмитрий Середа. Дмитрий, будучи военнослужащим саперного полка воинской части № 0563, 25 мая 2015 года в ходе обстрела в поселке Водяное Донецкой области под аэропортом получил множественные осколочные ранения. Сейчас военнослужащий находится на лечении в Германии и в праздник Рождества Христова, получив возможность на короткое время приехать домой к родным, пришел в Покровский собор для того, чтобы поблагодарить Божию Матерь за то, что остался жив. После исповеди и причащения Святых Христовых Тайн настоятель собора протоиерей Евгений Сопига передал Дмитрию от Высокопреосвященнейшего Евлогия, архиепископа Сумского и Ахтырского, поздравления с праздником и пожеланием скорейшего выздоровления, а также подарил копию чудотворного образа Ахтырской иконы Божией Матери и книгу «Закон Божий».

 

Панахида в річницю смерті воїна АТО Миколи Ніколаєнко

15 січня 2016 року, в річницю смерті воїна АТО Ніколаєнко Миколи Михайловича, з благословення Високопреосвященнішого  Євлогія, архієпископа Сумського та Охтирського, та на запрошення рідних спочилого клірик храму святих первоверховних апостолів Петра і Павла протоієрей Роман Ополонський звершив панахиду на могилі спочилого воїна Миколая. В своєму слові священик наголосив на важливості молитовного поминання загиблого воїна та передав слова співчуття його батькам, що втратили єдиного сина.

 

Белопольский благочинный окропил святой водой административные здания района

21 января 2016 года по благословению архиепископа Сумского и Ахтырского Евлогия благочинный Белопольского церковного округа протоиерей Александр Кривохижа окропил святой богоявленской водой здание Белопольской райадминистрации, районного отдела милиции, здание горсовета, детский дом и другие учреждения города. От имени Правящего архиерея отец Александр поздравил руководство района с праздником Богоявления, пожелал здравия, мудрости в управлении и душевного спасения.

 

В Сумах молитвою відзначили День Героїв Небесної Сотні

20 лютого 2016 року в Сумах відзначили День Героїв Небесної Сотні. З благословення Високопреосвященішого Євлогія, архієпископа Сумського і Охтирського, участь у заходах на Центральному кладовищі міста Суми взяв благочинний Сумського міського церковного округу протоієрей Миколай Смакоуз. Священик поклав квіти до могил О.С. Братушки та воїнів, які загинули під час АТО.

В цей день в храмах Сумської єпархії були звершені панахиди та поминальний передзвін за Героями Небесної Сотні.

 

В Охтирці моляться за загиблих під час подій 2013-2014 років

21 лютого 2016 року в Покровському кафедральному соборі м. Охтирки благочинний Охтирського та Великописарівського церковних округів протоієрей Євгеній Сопіга за проханням міської влади звершив особливі заупокійні богослужіння за громадян, які загинули в 2013-2014 р.р. під час громадського протистояння на Майдані Незалежності. З початку кривавих подій в нашій країні за кожним богослужінням у всіх храмах Сумської єпархії Української Православної Церкви сугубо  підноситься молитва про довгочеканий мир та злагоду в нашій державі та за упокій загиблих.

 

Представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні відвідали Сумське єпархіальне управління

24 лютого 2016 року в Сумському єпархіальному управлінні відбулася робоча зустріч секретаря Сумської єпархії протоієрея Георгія Тарабана із представниками спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні. Під час зустрічі відбулося обговорення стану міжконфесійних відносин на Сумщині, а також сучасного стану церковно-суспільних відносин. Учасники зустрічі засвідчили свій намір мати конструктивну співпрацю з питань захисту законних прав і свобод православних віруючих у подальшому.

 

Сумський Архіпастир стурбований руйнуванням дзвіниці кафедрального собору

Архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій звернувся із листом до Сумського міського голови О.М.Лисенка з приводу подальшого руйнування дзвіниці Спасо-Преображенського кафедрального собору обласного центру.

 

Секретар єпархії взяв участь у відкритті меморіальної дошки на честь Героя України

На запрошення керівництва Сумського державного педагогічного університету ім. А.С.Макаренка секретар Сумської єпархії протоієрей Георгій Тарабан взяв участь в урочистому відкритті меморіальної дошки на честь Героя України Олександра Аніщенка, який загинув під час виконання військового обов'язку. Керівництво, викладачі та студенти вшанували пам'ять колишнього випускника університету.

В урочистостях взяли участь керівники області й міста, а також Служби безпеки України, де служив полковник Олександр Аніщенко.

Отець Георгій у своєму слові передав слова співчуття батькам та близьким від архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія, а також закликав до зберігання молитовної пам'яті Героя. Священник тепло поспілкувався із батьками, вдовою та близькими загиблого воїна.

 

Біля Сергіївського храму м.Суми закладено сквер імені Героя України Олександра Аніщенка

11 квітня 2016 року парафіяни храму преподобного Сергія Радонезького та небайдужі громадяни нашого міста вшанували пам'ять Олександра Григоровича Аніщенка, заступника начальника підрозділу спеціального призначення "Альфа" Служби Безпеки України, який загинув у Слав'янську, рятуючи товаришів.

7 травня 2014 року архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій звершив відспівування героя в храмі, прихожанином якого Олександр був за життя.

Олександру присвоєно звання Герой України та почесний громадянин міста Суми. 5 травня 2016 року виповнюється 2 роки з дня його загибелі.

11 квітня о 7-й ранку був відслужений молебень, потім панахида, під час якої настоятель храму протоієрей В'ячеслав Тьомний та протоієрей Олексій Радівілов разом з парафіянами молились за упокій душі загиблого раба Божого Олександра, а також за всіх загиблих в Україні і всіх православних воїнів, що загинули в гарячих точках у ХХ столітті.

Після богослужіння відбулось закладання скверу в пам'ять про загиблого. Храм преподобного Сергія Радонезького відомий в Сумах як "дитячий храм". Багато батьків з дітьми проводять тут час. До 5 травня сквер має бути облаштований, і жителі нашого міста, гуляючи тут, будуть згадувати земляка-героя.

Після урочистостей парафіяни почали прибирання території майбутнього скверу, а отець В'ячеслав та отець Олексій поспілкувались з батьками Олександра.

Вічна пам’ять Герою України рабу Божому Олександру!

 

Священник принял участие в торжествах по случаю второй годовщины создания 15-го Сумского батальона

23 апреля 2016 года 15 Сумской батальон отмечал вторую годовщину создания. Праздничные торжества проходили у памятника погибшим воинам-афганцам. По благословению архиепископа Сумского и Ахтырского Евлогия клирик храма святой мученицы Валентины протоиерей Анатолий Селецкий поздравил военнослужащих с их праздником, а также отслужил заупокойную литию о погибших воинах.

 

В Страсну П’ятницю освячено кам’яні надгробні хрести на могилах сумських військовослужбовців, які загинули в зоні АТО

29 квітня 2016 року, в Велику П’ятницю, з благословення Високопреосвященішого Євлогія, архієпископа Сумського і Охтирського, та на запрошення рідних сумських військовослужбовців, що загинули в зоні АТО, клірик Петропавлівського храму м. Суми протоієрей Роман Ополонський звершив чин освячення нових кам’яних надгробних хрестів, які є частиною майбутнього меморіального комплексу. В своєму слові священик наголосив, що саме в Страсну П’ятницю через смерть нашого Спасителя хрест із знаряддя вбивства перетворився на знаряддя нашого спасіння. Тому надгробний хрест символізує нашу надію на вічне життя з Господом в Його Царстві. Священик побажав рідним загиблих віднайти в своїх душах мир через молитву до Спасителя світу, Який добре знає, що таке страждання.

Вічна пам’ять загиблим сумським воїнам!

 

Відбулася зустріч священника демобілізованими воїнами прикордонниками

3 травня 2016 року з благословення архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія настоятель Миколаївського храму с. Нижнє Піщане протоієрей Максим Динець провів зустріч з демобілізованими воїнами-прикордонниками та їх сім’ями.

Отець Максим передав пасхальне вітання від владики Євлогія з побажанням мирного неба, радісних пасхальних свят та допомоги Божої в усіх добрих справах.

 

У Краснопіллі відкрито меморіальну дошку загиблому в АТО Олександру Шкурку

Меморіальну дошку загиблому в зоні проведення АТО краснопільчанину Олександру Шкурку відкрили на фасаді Краснопільської школи І-ІІІ ступенів. Вшанувати пам`ять бійця прийшли його рідні та друзі, представники районної та селищної влади, педагогічний та учнівський колективи школи, громадські активісти.

Освятив меморіальну дошку та провів панахиду за загиблим настоятель Успенського храму смт. Краснопілля протоієрей Іоанн Дубляк.

Отець настоятель акцентував увагу присутніх на тому, що душі загиблого перш за все необхідна молитва, а тому велика користь буде від встановленої меморіальної дошки, якщо при кожному погляді на неї здійснюватиметься молитва за упокій душі раба Божого Олександра, а також всіх невинно замучених, убитих, у вогні згорілих у дні смути в Україні.

Підполковник О. Шкурко проходив службу в 72-й окремій механізованій бригаді. З 1 травня 2014 р. безпосередньо брав участь у виконанні службових завдань в районі проведення антитерористичної операції на території східних областей України. Під час виконання службового завдання 26.07.2014 р. потрапив у полон, був тяжко поранений, а 06.08.2014 р. - розстріляний. Протягом цього періоду рідні та близькі шукали могилу загиблого, і тільки через півтора року їм вдалося повернути тіло Олександра Вікторовича на рідну землю.

 

Відспівування воїна Олександра Кравченка в Тростянці

13 травня 2016 року в місті Тростянець, на Вічевій площі біля каплиці Всіх святих, в землі Руській просіявших, було здійснено відспівування жителя села Білка Тростянецького району новопреставленого убієнного воїна Олександра Кравченка. Поховали воїна на центральному міському кладовищі. З благословення Високопреосвященнішого Євлогія, архіепископа Сумського і Охтирського, похорон звершили священнослужителі Тростянецького церковного округу. Благочинний протоієрей Олександр Карпець виголосив проповідь і передав щирі співчуття від Владики Євлогія родичам загиблого. Нехай упокоїть Господь новопреставленого воїна в Царстві Небесному.

 

Сумские священники посетили военных

По благословению архиепископа Сумского и Ахтырского Евлогия 25-26 мая 2016 года протоиерей Александр Петренко, руководитель Центра духовной реабилитации воинов и мирных граждан, пострадавших в ходе военных действий, и протоиерей Максим Денисенко, настоятель храма святителя Луки Крымского г.Сумы совершили пастырскую поездку в зону службы военных-сумчан. Посетили военнослужащих Сумского 15 батальона, встретились с командованием и личным составом подразделения. Передали принтерную бумагу (10 ящиков по 5 упаковок). Вручали солдатам «Молитовники воїна», иконы и ладанки. Так же проводили просветительские беседы на блок-постах и укреп. районах в зоне АТО.

 

В Охтирку завітали діти з Донбасу

30 травня 2016 року діти з Мар'їнки і Красногорівки завітали до Охтирки для участі в святкуванні Дня захисту дітей . Школярі з Донбасу прийшли до Покровського собору де їх зустрів настоятель протоієрей Євгеній Сопіга. Розказавши діткам про історію храму та обрітення Охтирської чудотворної ікони Божої Матері та взагалі про православну віру, отець Євгеній запропонував всім помолитись за мир в Україні. Настоятель собору привітав дітей зі святом, кожній дитині подарував образ Слобожанської святині і побажав їм заступництва Божої Матері та миру в нашій державі.

 

У Спасо-Преображенському соборі відбулось відспівування воїна Дмитра Фоменка

8 червня 2016 року по благословенню архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія благочинний Сумського міського церковного округу протоієрей Миколай Смакоуз звершив відспівування воїна Дмитра Фоменка. За бажанням сім’ї покійного чин відспівування було звершено в Спасо-Преображенському кафедральному соборі м.Суми.

Отець Миколай передав сім’ї воїна Дмитра слова співчуття від імені Високопреосвященнішого Владики Євлогія.

Після закінчення заупокійного богослужіння священик Військового відділу Сумської єпархії протоієрей Володимир Чугай проводив труну з тілом воїна Дмитра на Центральне міське кладовище, де боєць був похований на Алеї Почесних громадян.

Вічна пам’ять рабу Божому воїну Дмитру!

 

Освящен памятный знак ахтырским ветеранам-десантникам

2 августа 2016 года, в день памяти пророка Божия Илии, в г. Ахтырка состоялось освящение памятного знака ветеранам воздушно-десантных войск Ахтырщины. По благословению Высокопреосвященнейшего Евлогия, архиепископа Сумского и Ахтырского, настоятель Архангело-Михайловского храма протоиерей Георгий Серый совершил освящение памятника. Отец Георгий поздравил присутствующих с праздником ВДВ и памятью их святого покровителя пророка Илии, пожелал им и их семьям Божией помощи, мира и благополучия.

 

Православный священник совершил отпевание воина, погибшего в зоне АТО

3 августа 2016 года в Николаевском храме с.Песчаное (г. Сумы) состоялось отпевание погибшего в зоне АТО воина Виталия Маслянко. При большом стечении народа отпевание покойного совершил настоятель храма прот. Максим Динец. Отец Максим обратился со словами утешения и назидания к семье погибшего а также к многочисенным воинам сослуживцам погибшего. Погребение было совершено на аллее славы Центрального кладбища г. Сумы.

 

В Охтирці вшанували пам’ять працівників органів внутрішніх справ, які загинули при виконанні службових обов’язків

22 серпня 2016 року, в День пам’яті працівників органів внутрішніх справ, які загинули при виконанні службових обов’язків, за проханням керівництва Охтирського райвідділу поліції в Покровському кафедральному соборі міста Охтирки відбулося заупокійне богослужіння. З благословення Високопреосвященнішого Євлогія , архієпископа Сумського і Охтирського, літію за загиблими під час виконання службових обов’язків поліцейськими очолив благочинний Охтирського і Великописарівського церковних округів протоієрей Євгеній Сопіга в співслужінні зі священством міста Охтирки.

 

Сумський Архіпастир підніс молитви за спочин загиблих воїнів-сумчан

23 серпня 2016 року, напередодні національного свята Дня незалежності України, архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій молитовно вшанував пам'ять загиблих військовослужбовців-сумчан, які загинули в зоні проведення АТО. Архіпастир очолив відправу заупокійної літії на Алеї слави на центральному міському кладовищі Сум.

 

В Угроїдах завершилась благодійна акція по збору продуктів для воїнів АТО

Благодійна акція по збору продуктів тривалого вжитку, оголошена Іллінською православною громадою 14 серпня 2016 року, завершила свою роботу. Акція тривала впродовж місяця, до 14 вересня включно і була покликана на допомогу воїнам АТО.

«Можна сказати, що ця благодійна акція ввійшла в традицію Іллінської громади. Відбувається вона вже не перший рік і має свої результати. Жителі Угроїд, Наумівки та Тур'ї діляться зібраними плодами нового урожаю: приносять в храм овочі, власноруч приготовлену консервацію, зібраний мед, а хто приносить і придбані в магазині пакети муки, засипок, цукру тощо. Кожен по своїх можливостях, але головне, що об'єднує всіх учасників цієї благородної справи: роблять вони це від щирого серця», - говорить настоятель Іллінського храму протоієрей Сергій Зеленський.

У п'ятницю, 16 вересня, зібрані продукти були відправлені на пункти свого призначення. Будемо сподіватись, що разом з продуктовим вантажем адресатам потрапить і частинка сердечного тепла учасників акції. А це значить, що зроблене добро навзаєм повернеться кожному щирою вдячністю.

 

Архіпастир звернувся із листом до Сумського міського голови з приводу котловану навпроти кафедрального собору

Архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій написав чергового листа на ім'я Сумського міського голови О.М.Лисенка, в якому висловив велику стурбованість продовженням руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору обласного центру через порушення норм проведення земляних робіт у безпосередній близкості від храму. Величезний котлован, який було вирито навпроти центрального входу до собору, призвів до зміни щільності грунту, що спричинило появу тріщин в будівлі дзвіниці та самого храму. Стан собору, що є пам'яткою архітектури лише погіршується, зупинити його рунування без ліквідації котловану неможливо.

Водночас міська влада не бажає займатися проблемою котловану, ігноруючи звернення Архіпастиря. Відповіді на останній лист Владики взагалі не надійшло, хоч від часу відправлення пройшло майже півроку. Сумська православна громада вкрай стурбована пасивністю міської влади, що створює загрозу головному храму міста, та просить Правлячого архієрея знову звертатися до міського голови.

Православні віруючі сподіваються, що міська влада докласть зусиль до вирішення проблеми.

 

Сумские паломники на Святой Земле совершили молитву о мире в Украине

С 30 сентября по 6 октября 2016 года Святую Землю посетила паломническая группа сумчан, возглавляемая благочинным Сумского городского церковного округа протоиереем Николаем Смакоузом. Во время поездки о.Николай нес послушание духовника группы из более чем сорока человек. Часть этой группы составили прихожане сумского храма Святителя Иоасафа Белгородского, настоятелем которого является о.Николай.

Сумские паломники поклонились святыням, связанным с земной жизнью Спасителя нашего господа Иисуса Христа, побывали в Вифлееме, Назарете, Святом Граде Иерусалиме и других почитаемых христианами святых местах. У каждой святыни сумчане вознесли горячие молитвы о мире в Украине и в сердцах украинцев, о благополучии своих семей и государства в целом.

Сумские паломники стали частью многотысячного паломничества верных Украинской Православной Церкви в Святую Землю в начале октября сего года.

 

Священики відвідали святковий концерт до Дня захисника України в Лебедині

13 жовтня 2016 року, напередодні свята Покрова Пресвятої Богородиці та Дня захисника України, в Лебединському районному будинку культури відбувся святковий концерт. На запрошення місцевої влади та з благословення архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія святковий захід відвідали благочинний Лебединського церковного округу архімандрит Лаврентій (Кушнірчук) та секретар благочиння протоієрей Роман Андрухів. У вітальному слові отець Лаврентій передав благословення та поздоровлення від Правлячого архієрея, побажав миру в нашій Україні та подякував всім захисникам нашої Вітчизни за жертовний подвиг.

 

Архієпископ Євлогій направив листа очільникам області й міста

Архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій звернувся з листом до на ім'я голови Сумської обласної державної адміністрації О.М.Клочка, голови Сумської обласної ради С.П.Салатенка та Сумського міського голови О.М.Лисенка з приводу річниці жорстокого побиття Анатолія Павловича Борисенка, внаслідок чого постраждалий перебуває в комі. Сумський Архіпастир висловив стурбованість проявами антицерковної агресії, які відбуваються з мовчазної згоди влади.

 

Священники Сумской епархии совершили поездку в с.Зайцево Донецкой области

3 ноября 2016 года священники Сумской епархии – руководитель Центра духовной реабилитации воинов и мирных граждан, пострадавших в ходе военных действий, протоиерей Александр Петренко и настоятель храма Святителя Луки (Войно-Ясенецкого) г.Сумы протоиерей Максим Денисенко – совершили поездку в с.Зайцево Донецкой области. Священники передали гуманитарный груз жителям этого села, оказавшихся в сложнейших жизненных обстоятельствах из-за непрестанных обстрелов. В этом селе уже два года без света, газа и воды проживают 250 человек. В основном старики, есть несколько инвалидов, в том числе и лежачие, и шестнадцать человек детей.

Груза было около семи тонн: продукты питания, теплые вещи, собранные старанием и трудом Ольги Павловны Якубовской. Кроме этого, о.Максим приобрел для раздачи двадцать килограмм свечей и церковные товары, иконы, нательные кресты, молитвословы.

Своими впечатлениями от поездки делится о. Александр Петренко: «За последним блокпостом начался не просто другой мир, а другая, параллельная реальность! Как зона в «Сталкере» Андрея Тарковского, дождь, грязь, сгоревшие и брошенные дома, разбитые танками, дороги, военная техника на обочинах… Даже не верилось, что там, в конце пути, живут люди!

В Зайцево ожидали нас к девяти утра, но мы приехали только к двенадцати дня, думали, все разойдутся по домам, очень переживали, что будут роптать, обидятся за опоздание. Но народ не только не обиделся, понимая сложность ситуации, но даже наоборот, сильно переживали за нас. И та любовь, и радость, с которой нас встретили, очень тронула и впечатлила. Я такое отношение и интерес к священнику помню только в начале девяностых!

Мы отслужили водосвятный молебен, помолились с людьми, и молитва эта была очень теплой и искренней. Такой молитва, к сожалению, бывает не всегда. После молебна беседовали об их жизни. Раздавали привезенные подарки, старались поддержать словом.

Люди в этих жутких условиях стали одной большой семьей, они заботятся друг о друге, младшие помогают старшим, ухаживают за больными. Все делятся друг с другом необходимым. Притом, что обстреливают их каждый день и живут они в подвалах! Результаты обстрелов видны повсюду. Вот почему так? Чтобы стать человечнее нам нужно попасть в жуткие условия!? И печально, и радостно было одновременно».

 

Благотворительная ярмарка в Неделю милосердного самарянина

По благословению архиепископа Сумского и Ахтырского Евлогия, при поддержке епархиального отдела по делам семьи, в последний день перед Рождественским постом, в Троицком архиерейском соборе состоялась благотворительная ярмарка. Особенное попечении о подготовке ярмарки взяли на себя участники служения "Милосердный самарянин". Этим мероприятием служение милосердия отпраздновало своего рода именины, ведь именно в этот день за Божественной литургией читалась притча, в честь главного персонажа которой и было поименована община помощи нуждающимся.

27 ноября 2016 года, по окончании Божественной литургии, на паперти собора были установлены столы, которые скоро были заполнены сувенирами, игрушками, выпечкой, изделиями ручной работы. Средства, которые были собраны в ходе благотворительной ярмарки, будут направлены на дела милосердия и социальное служение.

 

Архієпископ Євлогій привітав новообраного Голову Сумської обласної ради Токара В.М.

6 грудня 2016 року архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій направив привітальний адрес на ім'я новообраного Голови Сумської обласної ради В.М. Токара. Сумський Архіпастир побажав плідної праці депутатському корпусу під керівництвом Володимира Миколайовича.

 

Зловмисники зробили спробу підпалу Петропавлівського храму Білопілля

6 грудня 2016 року скоєно черговий злочин проти православної громади. Двоє невідомих під час богослужіння підпалили рушники, які за українською традицією навішують на ікони. Загоряння було локалізоване, храм не постраждав.

Напередодні у Києві було підпалено два православних храми. На тлі бездіяльності влади злочинні посягання продовжуються.

 

В Ахтырке встретили военнослужащих, возвратившихся из Косово

20 декабря 2016 года на территории воинской части А-0563 состоялись торжества по случаю прибытия военнослужащих этой части, которые выполняли миротворческую миссию в Косово. На торжества командованием части был приглашен благочинный Ахтырского и Великописаревского церковных округов и настоятель Покровского кафедрального собора протоиерей Евгений Сопига. По благословению Высокопреосвященнейшего Евлогия, архиепископа Сумского и Ахтырского, отец Евгений выступил перед военнослужащими части, передал архипастырское поздравление и поздравил их с благополучным возвращением в полном составе в родную Ахтырку. Отец Евгений напомнил, что на протяжении всего времени, когда офицеры и солдаты выполняли боевое задание, в Покровском соборе поименно возносились за них молитвы. Также благочинный поблагодарил командование части за беспокойство о духовном состоянии своих подчиненных.