Представители специальной мониторинговой миссии ОБСЕ встретились с Сумским Преосвященным

17 января 2018 года в Сумском епархиальном управлении состоялась встреча архиепископа Сумского и Ахтырского Евлогия с представителями специальной мониторинговой миссии ОБСЕ в Украине. В ходе беседы архиепископ Евлогий изложил ряд проблем, касающихся нарушения прав и свобод православных верующих Сумщины, взаимоотношений с органами местной и государственной власти, других важных вопросов жизни Сумской епархии УПЦ. Аргументы Сумского Архипастыря нашли понимание у представителей авторитетной международной организации, которые выразили намерение дальнейшего сотрудничества в вопросах защиты законных прав и свобод православных граждан Сумщины.

 

Молебень для військових перед ротацією в зону АТО

9 березня 2018 року священики Лебединського благочиння благословили військових напередодні ротації в зону АТО. З благословення архієпископа Сумського та Охтирського Євлогія благочинний Лебединського церковного округу протоієрей Роман Андрухів у співслужінні настоятеля Покровського храму с. Кам'яне протоієрея Стефанія Кушнірчука та настоятеля Воскресенського храму м. Лебедина архімандрита Лаврентія (Кушнірчука) звершив молебень подорожуючим. Отець Роман запевнив воїнів, що вірні Української Православної Церкви  моляться за мир в Україні, окропив військових святою водою, побажав швидкого  закінчення війни та повернення в рідні домівки.

 

Благотворительная помощь передана в Белопольский районный центр социальных служб

По благословению архиепископа Сумского и Ахтырского Евлогия в дни Великого поста общинами храмов иконы Пресвятой Богородицы «Аз есмь с вами и никтоже на вы» г. Ворожба и Всех святых с. Виры традиционно была собрана благотворительная помощь семьям, которые оказались в тяжёлых жизненных обстоятельствах. 22 марта 2018 года благочинный протоиерей Александр Кривохижа передал собранные вещи в Белопольский районный центр социальных служб для семьи, детей и молодёжи.

 

Сумський Архіпастир звернувся до Президента України

29 березня 2018 року архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій направив листа Президенту України П.О.Порошенку, у якому висловив стурбованість намірами керівництва УПЦ КП ініціювати захват Троїцького архієрейського собору м. Суми.

Листи аналогічного змісту були направлені голові Сумської обласної державної адміністрації Клочку М.О. та начальнику СБУ в Сумській області Косинському В.В.

 

Сумские священнослужители доставили благотворительную помощь в зону АТО

2-4 апреля 2018 года руководителем Центра реабилитации воинов АТО и граждан, пострадавших от боевых действий на востоке Украины при Сумском епархиальном управлении УПЦ протоиереем Александром Петренко, настоятелем храма святителя Луки Крымского г. Сумы протоиереем Максимом Денисенко была совершена поездка в зону АТО.

Священнослужители посетили земляков, военных 40-й отдельной артиллерийской бригады, которым доставили груз, собранный воспитанниками Клуба юных альпинистов имени Евгения Абалакова при Сумском дворце детей и юношества (руководитель – Паненко Вера Андреевна).

Традиционно посетили жителей села Зайцево, которое находится на линии разграничения. Доставили продукты питания, одежду, моющие средства и предметы гигиены, всего около тонны. В сборе гуманитарного груза приняли участие приходы Ахтырского церковного округа под руководством благочинного протоиерея Евгения Сопиги, настоятель храма Архистратига Михаила г. Ахтырка протоирей Георгий Серый и настоятель храма Архистратига Михаила с. Журавное архимандрит Серафим (Панкратов).

 

Допомога гериатричному пансіонату

Напередодні свята Пасхи Господньої учасники сімейного служіння відвідали гериатричний пансіонат м. Суми. Для потреб самотніх стареньких, що залишились без опіки, були передані пір'яні подушки.

Дякуємо доброчинцям, котрі доклали свої зусилля, щоб потребуючі отримали такий чудовий та завжди потрібний подарунок!

 

На Тростянеччині представили нового голову районної державної адміністрації

Відповідно до розпорядження Президента України головою Тростянецької районної державної адміністрації Сумської області з 11 квітня 2018 року призначено Сипка Олега Дмитровича.

Під час офіційного представлення нового голови районної адміністрації благочинний Тростянецького церковного округу, настоятель Вознесенського храму м. Тростянець протоієрей Олександр Карпець привітав Олега Дмитровича з високим призначенням та благословив його на плідну працю на благо держави нашої та її боголюбивого народу.

 

Сумчани проти відчудження Троїцького собору

18 квітня 2018 року архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій надіслав на ім'я голови Сумської обласної державної адміністрації М.О.Клочка копії підписів мешканців обласного центру в кількості 3374 особи, які категорично проти передачі Троїцького собору будь-якій іншій релігійній громаді. Владика вдруге звернувся до очільника області із проханням "вжити усіх належних і достатніх мір для недопущення будь-яких дій щодо відчудження Троїцького собору м. Суми, забезпечити законні права і свободи православних сумчан відповідно до Конституції та чинного законодавства України, а також міжнародних зобов’язань нашої держави щодо дотримання прав людини".

Нагадаємо, що 23 березня 2018 року відбулися збори "духовенства" релігійної організації, що іменує себе УПЦ КП, та науково-практична конференція «Розвиток духовності на Слобожанщині: минуле і сучасність». На цьому заході обговорювалась ідея збору «підписів від громадськості щодо повернення Троїцького собору (м. Суми) Українській Православній Церкві Київського Патріархату».

Така ідея викликала широкий резонанс серед православних сумчан, оскільки Троїцький архієрейський собор є власністю відповідної релігійної громади м. Суми, яка не має жодного відношення до релігійної організації УПЦ КП. Православні сумчани розпочали збір підписів на захист громади Троїцького собору.

 

Спільна молитва духовенства та військових

18 квітня 2018 року з благословення архієпископа Сумського та Охтирського Євлогія благочинний Лебединського церковного округу протоієрей Роман Андрухів, клірики благочиння протоієрей Стефаній Кушнірчук та архімандрит Лаврентій (Кушнірчук) з пастирським візитом відвідали військову частину. Священики звершили молебень за здоров'я захисників, передали благословення Правлячого архієрея, окропили святою водою військових та передали від прихожан Лебединщини пасхальні гостинці.

 

Ветерани АТО помолились за загиблими воїнами та передали в дар Петропавлівському храму ікону Архістратига Михаїла

23 квітня 2018 року з нагоди 4-ї річниці створення 15-го окремого мотопіхотного батальйону «Суми», створеного як 15-й батальйон територіальної оборони «Суми» з мешканців-добровольців Сумської області, у місті Суми відбулися урочисті заходи.

На Сумському центральному міському кладовищі клірик Петропавлівського храму священик Іоанн Якимчук відслужив заупокійне богослужіння – панахиду – за загиблими і померлими воїнами та ветеранами АТО. За богослужінням молились представники громадської організації «Спілка ветеранів АТО Сумської області», яка є обласною добровільною, самостійною громадською організацією інвалідів війни, учасників бойових дій та учасників Антитерористичної операції на сході України, членів сімей загиблих, військовополонених і тих, хто пропав безвісті під час антитерористичної операції на сході України.

На вічну молитовну пам’ять ветерани АТО передали в дар Петропавлівському храму ікону святого Архістратига Божого Михаїла, який традиційно вважається небесним покровителем українських воїнів.

Сумська єпархія Української Православної Церкви опікується воїнами і ветеранами 15-го окремого мотопіхотного батальйону «Суми». Нагадаємо, архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій в Спасо-Преображенському кафедральному соборі Сум передав бійцям батальйону територіальної оборони освячені ним бронежилети.

 

На Лебединщині освятили пам'ятний знак на честь загиблого воїна АТО

7 травня 2018 року в селі Кам'яне Лебединського району з благословення архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія духовенство Лебединщини на чолі з благочинним протоієреєм Романом Андрухівим освятити пам'ятний знак на честь загиблого воїна АТО Олександра Прошкіна та звершили заупокійну літію.

На заході були присутні керівництво району, особовий склад військової частини, батьки та односельці загиблого. Отець Роман передав рідним та близьким покійного благословення та слова підтримки від Правлячого архієрея, закликав молитися за мир в Україні та пам'ятати подвиг захисників нашої землі.

 

У храмах Сумської єпархії молитовно вшанували пам'ять загиблих

9 травня 2018 року з благословення архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія заупокійні літії та панахиди відправлено у всіх храмах Сумської єпархії УПЦ. Православні віряни вшанували пам'ять тих, хто загинув під час Другої світової війни, помер від ран, голоду та хвороб. Також звершено заупокійну молитву за усіх, хто загинув під час військових дій на Сході України.

 

У Тростянці благочинний району ввійшов до нового складу громадської ради при райдержадміністрації

11 травня 2018 року в Тростянецькій районній державній адміністрації відбулися установчі збори з формування нового складу Громадської ради.

Участь у роботі установчих зборів взяли 14 представників громадських об’єднань та церков, в тому числі благочинний Тростянецького церковного округу Сумської єпархії Української Православної Церкви протоієрей Олександр Карпець.

Присутня на зборах тимчасово виконуючий обов’язки голови райдержадміністрації Аліна Шацька зауважила, що співпраця з громадськістю належить до пріоритетних завдань діяльності адміністрації.

Голова ініціативної групи з підготовки установчих зборів, провідний спеціаліст з питань доступу до публічної інформації та наповнення веб-сайту апарату Тростянецької райдержадміністрації Євген Маловічко проінформував присутніх представників інститутів громадянського суспільства про роботу з формування нового складу громадської ради.

Делеговані представники обрали головуючого засідання, лічильну комісію, встановили граничну чисельність громадської ради та визначили її персональний склад.

 

У с. Боромля відбулась благодійна акція

13 травня 2018 року, у Неділю 6-ту по Пасці, яка співпала з Днем матері, з благословення Високопреосвященнішого Євлогія, архієпископа Сумського і Охтирського, в с. Боромля Тростянецького благочиння відбулась благодійна акція. Проходила акція за організації настоятеля Хрестовоздвиженського храму протоієрея Ярослава Воробея та за спонсорської підтримки благодійного фонду «Братів Павлюченко», на якій було вручено продуктові набори багатодітним, малозабезпеченим сім'ям та одиноким людям.

 

Семейное и благотворительное служение в с. Малая Ворожба

20 мая 2018 года, в Неделю 7-ю по Пасхе, по благословению Высокопреосвященнейшего Евлогия, архиепископа Сумского и Ахтырского, в селе Малая Ворожба Лебединского благочиния настоятель Спасо-Преображенского храма и сотрудник епархиального отдела по делам семьи иерей Димитрий Дмитриев по окончании Божественной литургии совершил молебное пение об устроении семейной жизни. По окончании молебна была организована акция при поддержке благотворительного фонда "Братьев Павлюченко", благодаря которой были вручены продуктовые наборы одиноким прихожанам, многодетным и неполным семьям, а также канцтовары для класса детской воскресной школы.

 

На Лебединщині звершили відспівування воїна, загиблого в зоні бойових дій

13 червня 2018 року в селі Підопригори Лебединського району відбулося відспівування загиблого в зоні бойових дій на сході нашої держави 21-річного воїна Степана Литковця.

З благословення архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія чин погребіння звершив благочинний Лебединського церковного округу протоієрей Роман Андрухів у співслужінні духовенства району. Отець Роман звернувся зі словами підтримки до рідних, близьких загиблого та передав співчуття від Правлячого архієрея.

Вічна молитовна пам'ять убієнному воїну Степану!

 

Молебень для військових у с. Кам'яне

З благословення архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія благочинний Лебединського церковного округу протоієрей Роман Андрухів у співслужінні настоятеля Покровського храму с. Кам’яне протоієрея Стефанія Кушнірчука та настоятеля Воскресенського храму м. Лебедина архімандрита Лаврентія (Кушнірчука)звершив молебень для військових. Це вже добра традиція, коли священики УПЦ разом iз військовослужбовцями, що виконували свій громадянський обов'язок у зонi Операції об’єднаних сил ЗСУ, звертаються до Бога у спiльнiй молитві.

 

Похорони загиблого українського захисника Руслана Баглика

27 червня 2018 року в селі Станова Тростянецького району похоронили загиблого українського захисника Руслана Євгеновича Баглика. 20-річний боєць із Тростянця Сумської області зазнав важкого поранення від кулі ворога-снайпера 19 червня. Поранення виявилось несумісним із життям. 25 червня у лікарні ім. Мечнікова Руслан помер.

З благословення Високопреосвященнішого Євлогія, архієпископа Сумського і Охтирського, чин погребіння звершили священнослужителі Тростянецького церковного округу.

Царство Небесне і вічна пам'ять убієнному воїну Руслану (в таїнстві Хрещення - Роману)!

 

Освящение мемориальной доски в честь погибшего воина

23 августа 2018 года по благословению Высокопреосвященнейшего Евлогия, митрополита Сумского и Ахтырского, в городе Тростянец священник Вознесенского храма протоиерей Александр Подвальный принял участие в открытии и освящении мемориальной доски в честь погибшего воина Вадима Полозова. Мемориальная доска установлена на фасаде школы №3, в которой учился Вадим. В мероприятии принимали участие губернатор Сумщины Николай Клочко, а также руководство города и района.

 

Молебень для військових перед ротацією в зону ООС

11 вересня в день Усікновіння глави пророка Предтечі та Хрестителя Господнього Іоанна священики Лебединського благочиння звершили молебень для військових напередодні ротації в зону операції об'єднаних сил.

 

Православні священники Лебединщини підтримали онкохворих

12 вересня 2018 року з благословення митрополита Сумського та Охтирського Євлогія священики Лебединського церковного округу на чолі з благочинним протоієреєм Романом Андрухівим взяли участь в благодійній акції по збору коштів на лікування онкохворих людей "З добром у серці". Захід був організований відділом культури Лебединської районної державної адміністрації та громадською організацією "Спілка жінок Лебединщини".

 

Офіційне повідомлення Прес-служби Сумської єпархії

У зв'язку із поширенням у ЗМІ неправдивої інформації щодо продажу дерев'яної будівлі Свято-Варваринського храму с. Іскрисківщина Білопільського церковного округу Прес-служба Сумської єпархії Української Православної Церкви офіційно повідомляє, що така інформація не відповідає дійсності та висловлює занепокоєння тим, що співробітники ЗМІ публікують неперевірені дані, що створюють напругу в суспільстві.

 

На Лебединщині відбулись урочистості до Дня захисника України

12 жовтня 2018 року, напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці, громада Лебединського району відзначила урочистостями і святковим концертом День захисника України, що проходили у районному будинку культури.

На запрошення відділу культури Лебединської РДА та з благословення митрополита Сумського та Охтирського Євлогія у заході взяли участь благочинний Лебединського церковного округу протоієрей Роман Андрухів та настоятель Воскресенського храму м. Лебедина архімандрит Лаврентій (Кушнірчук). Отець Роман привітав усіх зі святом Покрови Божої Матері, закликав молитися за мир в Україні та здоров'я її захисників.

 

Під час богослужіння на Покровській площі в Сумах сталася провокація

14 жовтня 2018 року під час традиційного богослужіння на місці зруйнованого Покровського храму, що кожного року відбувається в Сумах, група невідомих осіб розташувалася за кілька метрів від місця богослужіння та увімкнула на повну потужність гучномовці, через які лунали пісні. Понад дві тисячі православних сумчан, що зібралися на місці зруйнованої у роки безбожних гонінь святині, змушені були терпіти "концерт". Співробітники правоохоронних органів ніяк не реагували на дії провокаторів.

Звертаючись до богомольців, митрополит Сумський і Охтирський Євлогій заявив, що провокація, як і минулого року, стала можливою лише за мовчазної згоди та бездіяльності представників влади. Архіпастир висловив з цього приводу жаль та засвідчив, що скоєний гріх наруги над Церквою Христовою, а також його наслідки, повністю лягають на очільника Сумської області та міського голову обласного центру, які нічого не зробили, щоб провокація не сталася знову, щоб православні сумчани могли безперешкодно вшанувати престольне свято зруйнованого Покровського храму.

 

Сумський митрополит дав оцінку бездіяльності керівників області та міста

16 жовтня 2018 року митрополит Сумський і Охтирський Євлогій направив листи голові Сумської обласної державної адміністрації М.О.Клочку та Сумському міському голові О.М.Лисенку, у яких дав оцінку провокації, яку вчинили радикально налаштовані особи під час проведення Божественної літургії на місці зруйнованого Покровського храму м. Суми. Зокрема, Сумський Архіпастир зазначив, що губернатор та мер несуть персональну відповідальність за гріх наруги над Церквою Христовою, яка була вчинена радикалами через бездіяльність цих осіб як керівників міста та області.

 

Тростянецький благочинний взяв участь у відкритті пам’ятника Захисникам України

21 листопада 2018 року, в День Гідності та Свободи, у Тростянці було відкрито пам’ятник Захисникам України. Освячення нового пам’ятника здійснив благочинний Тростянецького церковного округу, настоятель Вознесенського храму протоієрей Олександр Карпець.

 

В День інваліда священик відвідав дитячий будинок-інтернат м. Білопілля

3 грудня 2018 року з благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія благочинний Білопільського церковного округу протоієрей Олександр Кривохижа відвідав святковий захід у Білопільському дитячому будинку-інтернаті, присвячений Дню інваліда. Отець Олександр  привітав вихованців, персонал та гостей з святкуванням цього незвичайного свята: «Сьогодні дуже непросто вітати людей, які не такі як усі, які виділяються в суспільстві в своїх тілесних недоліках. Але тяжко бачити також людей, які не маючи ніяких тілесних вад, мають інвалідність своєї душі. Хочу в цей день виразити подяку вашому "батьку", директору цього закладу Турчину Володимиру Івановичу за турботу про вас. За те, що ви маєте молитовну кімнату, в якій маєте розмову з Богом, де можете через зцілення душі лікувати і свої тілесні вади".  В завершенні благочинним була піднесена молитва вдячності та передані дітям солодощі. Свято цього дня завершилося святковим концертом.

 

На Лебединщині священик освятив меморіальну дошку на честь загиблого воїна АТО

4 грудня 2018 року на приміщенні Павленківського навчального-виховного комплексу Лебединського району відкрили меморіальну дошку на честь загиблого військовослужбовця, учасника АТО, Степана Леонідовича Литковця.

З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія настоятель Успенського храму с. Павленкове протоієрей Геннадій Лишневський освятив меморіальну дошку та звершив літію за упокій душі загиблого воїна. Участь у заході взяли керівники району, родичі, близькі, друзі, односельці загиблого військовослужбовця, педагогічний та учнівський колективи школи.

 

Поздравление маленьких пациентов Детской городской клинической больницы Святой Зинаиды

19 декабря 2018 года, в праздник Святителя Николая, архиепископа Мир Ликийских, Чудотворца, в Свято-Георгиевском храме совершена Божественная литургия и отслужен молебен Николаю Чудотворцу.

По благословению Высокопреосвященнейшего Евлогия, митрополита Сумского и Ахтырского, руководитель епархиального отдела по сотрудничеству с медицинскими учреждениями протоиерей Василий Коровец посетил туберкулёзное отделение Детской городской клинической больницы Святой Зинаиды. Отец Василий совместно со студентами СумДУ поздравили детей туберкулёзного отделения с праздником. Студенты подготовили для маленьких пациентов небольшое представление. После выступления детей порадовали подарками, батюшка рассказал о жизни чествуемого святителя и призвал подражать добродетельной жизни святого. Также отец Василий передал всем благословение Его Высокопреосвященства митрополита Евлогия. Персонал и маленькие пациенты сердечно благодарили Его Высокопреосвященство и просили молитв о здравии больных детей.

 

Привітання дітей із Центру соціально-психологічної реабілітації зі святом святого Миколая

Із благословення митрополита Сумського та Охтирського Євлогія 19 грудня 2018 року благочинний Троїцького собору протоієрей Олександр Кудряшов та учасники служіння "Милосердний самарянин" відвідали Сумський центр соціально-психологічної реабілітації дітей. Як уже стало традиційним, вихованці центру зустріли гостей святковим концертом.

У пастирській настанові благочинний собору нагадав, що святитель Миколай ще за життя став символом милосердя й жертовної любові, до чого слід прагнути усім людям. Вихованці центру отримали благословення й подарунки.

 

Благочинний привітав ветеранів органів Міністерства внутрішніх справ України

20 грудня 2018 року – День вшанування ветеранів та пенсіонерів Міністерства внутрішніх справ України. З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія благочинний Лебединського церковного округу протоієрей Роман Андрухів взяв участь у заході, який відбувся в районному будинку культури. Отець Роман подякував правоохоронцям за жертовне служіння українському народу та закликав Боже благословення на всіх присутніх на святі.

 

Випускник СДС зібрав благодійну поміч для маленьких пацієнтів Сумської обласної дитячої лікарні

З благословення Високопреосвященнішого митрополита Сумського і Охтирського Євлогія, 21 грудня 2018 року студенти Сумської духовної семінарії разом з проректором з навчально-виховної роботи архімандритом Антонієм (Бондаренком), викладачем протоієреєм Петром Пасічником та молодіжним центром Сумської єпархії відвідали гематологічне та офтальмологічне відділення  Сумської обласної клінічної лікарні. Студенти виконали декілька колядок та передали лікарські препарати, солодощі та іграшки дітям, які були зібрані прихожанами Миколаївського храму смт Свеса Конотопської єпархії та настоятелем храму протоієреєм Григорієм Труханом, випускником СДС.