Радикали влаштували провокацію

Вранці 6 січня 2019 року навпроти центрального входу Спасо-Преображенського кафедрального собору група осіб (близько 15 чоловік) провела пікет, основна ідея якого була висловлена у гаслах. Учасники пікету мали символіку радикальної організації "Правий сектор", яка неодноразово проводила антицерковні акції в Сумах та відома своєю антиправославною ідеологією. Як і раніше, учасники акції висловлювались проти "московської церкви", повторювали безпідставні звинувачення та ідеологічні штампи, що лунають останнім часом та створюють атмосферу ворожості по відношенню до православних мешканців Сум, розпалюють ворожнечу на релігійному грунті.

Крім спвіробітників поліції, що були присутні на провокації та жодним чином не реагували на протизаконні дії радикалів, серед учасників акції також були присутні державні службовці Сумської обласної державної адміністрації. Така адміністративна підтримка створювала атмосферу заохочення та безкарності протизаконних дій радикалів.

Парафіяни кафедрального собору проявили витримку та розважливість, тому акція радикалів, яка тривала загалом близько 40 хвилин, не досягла своєї мети.

 

На огорожі кафедрального собору зроблено провокативний напис

15 січня 2019 року невідомі особи сплюндрували червоною фарбою огорожу Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Суми написом провокативного характеру.

Огорожа собору є пам'яткою архітектури, яка повинна охоронятися законом. Але це не зупинило зловмисників, які розпалюють ворожнечу на релігійному грунті, розповсюджуючи безпідставні звинувачення. У черговий раз православні сумчани "призначені" об'єктом агресії.

 

У кафедральному соборі стався вибух

Увечері 18 січня 2019 року під час вечірнього богослужіння, коли у храмі була велика кількість людей, у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Суми стався вибух. Як повідомили парафіяни, невідомі особи вкинули пристрій, який вибухнув у притворі храму. Рештки вибухівки та наслідки пошкодження інтер'єру свідчать про силу вибуху. Лише за щасливим збігом обставин ніхто не постраждав.

На місце пригоди оперативно прибули співробітники різних підрозділів поліції та фахівці-вибухотехніки. Правоохоронці розпочали відповідні процесуальні дії для з'ясування усіх обставин злочину.

Православні віруючі обласного центру обурені зухвалим злочином, вчиненим на свято Богоявлення. Сумчани вважають, що дії злочинців є прямим наслідком тієї агресивної риторики, що останнім часом лунає на адресу православних громадян та розпалює ворожнечу на релігійному грунті. Адже ціла низка провокацій подібного гатунку відбулася у Сумах останнім часом. Загальне потурання агресії стосовно віруючих та безкарність правопорушників створює загрозу більш серйозного злочину, який і стався нині.

 

Місіонерська акція Сумської духовної семінарії до Всесвітнього дня боротьби з онкологічними захворюваннями

Онкологічні захворювання давно зайняли одну із лідируючих позицій серед причин смертності в усьому світі. У зв’язку з тим, що 4 лютого 2019 року відзначається Всесвітній день боротьби з онкологічними захворюваннями, студенти Сумської духовної семінарії з благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, звершили молебень за всіх хворих на онкологію з акафістом перед іконою Пресвятої Богородиці «Всецариця» («Пантанасса»). Молебень очолив проректор із навчально-виховної роботи архімандрит Антоній (Бондаренко) та викладач семінарії ієрей Василій Пилипів.

Після молебню був організований збір благодійних коштів, на які були придбані подарунки дітям, що лікуються у відділенні онкогематології Сумської обласної дитячої клінічної лікарні.

 

Парафіяльні збори Спасо-Преображенської релігійної громади кафедрального собору м. Суми одностайно засвідчили вірність канонічній Українській Православній Церкві

14 лютого 2019 року, після вечірнього святкового богослужіння на честь Стрітення Господнього, відбулися загальні парафіяльні збори священнослужителів та прихожан Спасо-Преображенського кафедрального собору – парафіян Спасо-Преображенської релігійної громади (парафії) м. Суми Сумської єпархії Української Православної Церкви під головуванням настоятеля собору Високопреосвященнішого митрополита Сумського і Охтирського Євлогія.

Парафіяльні збори розпочалися соборним співом молитви Святому Духу «Царю Небесний».

Митрополит Євлогій звернувся до членів парафіяльних зборів з промовою, в якій окреслив порядок денний зборів. Були обрані секретар, відповідальний за ведення протоколів зборів – архімандрит Анастасій (Панов), лічильна комісія, парафіяни, яким доручено підписати протокол зборів.

Ознакою парафіяльних зборів Спасо-Преображенської релігійної громади (парафії) кафедрального собору стала одностайність у прийнятті рішень.

820 парафіян – членів парафіяльних зборів Спасо-Преображенської релігійної громади (парафії) м. Суми Сумської єпархії Української Православної Церкви, священнослужителів та прихожан Спасо-Преображенського кафедрального собору одностайно підтвердили свою вірність канонічній Українській Православній Церкві під предстоятельством Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія та юрисдикційну підлеглість Сумській єпархії і її Правлячому архієрею – митрополиту Сумському і Охтирському Євлогію.

Члени парафіяльних зборів висловили одностайну думку про неприйнятність зміни існуючого канонічного статусу, юрисдикційної підлеглості релігійної громади.

Парафіяни заявили про неприпустимість тиску з будь-якого боку на священнослужителів та мирян Спасо-Преображенської релігійної громади (парафії) м. Суми та спробах переводу парафії чи відчуження її майна в інші релігійні юрисдикції.

Парафіяльні збори закінчились молитвою «Достойно есть» та благословенням Правлячого архієрея.

 

Релігійна громада Троїцького архієрейського собору м. Суми одностайно підтвердила канонічну вірність Українській Православній Церкві

16 лютого 2019 року під головуванням настоятеля Високопреосвященнішого митрополита Сумського і Охтирського Євлогія відбулися загальні парафіяльні збори священнослужителів та прихожан Троїцького архієрейського собору – парафіян Троїцької релігійної громади (парафії) м. Суми Сумської єпархії Української Православної Церкви.

В результаті голосування, підтвердженого протоколом зборів, всі члени парафії, священнослужителі та миряни, одностайно підтвердили свою незмінну вірність канонічній Українській Православній Церкві під предстоятельством Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, перебування в юрисдикційній підлеглості Сумській єпархії і її Правлячому архієрею – митрополиту Сумському і Охтирському Євлогію.

Також одностайно парафіяни Троїцького собору заявили про неприйнятність зміни існуючого канонічного статусу або юрисдикційної підлеглості релігійної громади, про неприпустимість тиску на священнослужителів та мирян з цього приводу, про приналежність майна громаді і недопущення спроб переводу парафії чи відчуження її майна в інші релігійні юрисдикції.

 

Молитви по загиблим на Майдані в Охтирському Покровському соборі

20 лютого 2019 року з благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, та за проханням міського голови в Покровському кафедральному соборі м. Охтирки були відправлені заупокійні служби по загиблих на Майдані в місті Києві в лютому 2014 року.

Заупокійні літії відбулися і в інших храмах міста та району.

 

Тростянеччина попрощалася з спочилим учасником АТО Віктором Бойко

10 березня 2019 року з благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, у Вознесенському храмі благочинним Тростянецького церковного округу протоієреєм Олександром Карпцем і духовенством Тростянця звершено чин похорону Бойка Віктора Володимировича - учасника АТО, 1975 року народження, котрий усі 5 років війни на Сході зі зброєю в руках захищав цілісність і незалежність нашої держави, пройшовши крізь пекло "гарячих точок" Донбасу. Його серце не витримало пережитих потрясінь.

Царство Небесне і вічна пам'ять новопреставленому воїну Віктору!

 

Сумський благочинний звершив панахиду за загиблим воїном АТО

13 березня 2019 року з благословення Високопреосвященнішого митрополита Сумського і Охтирського Євлогія благочинний Сумського міського церковного округу протоієрей Миколай Смакоуз звершив панахиду за загиблим воїном АТО Денисом Васильовичем Кенею на місці поховання на кладовищі села Старе Село. Отець Миколай передав слова втіхи та співчуття від митрополита Євлогія рідним та близьким спочилого.

Молодший сержант Денис Васильович Кеня, командир відділення 3-ї мотопіхотної роти 15-го окремого мотопіхотного батальйону «Суми» 92-ї окремої механізованої бригади в/ч пп В2260 м. Суми загинув 13 березня 2015 року від проникаючого вогнепально-дробового поранення в селі Новозванівка Попаснянського району Луганської області.

Вічна пам’ять воїну Денису!

 

Студент Сумської духовної семінарії нагороджений відзнакою Президента України

9 квітня 2019 року вихованець 2 курсу Сумської духовної семінарії Кривець Олександр був удостоєний відзнаки Президента України «За участь в антитерористичній операції». Нагородження відбувалось в Сумському районному військовому комісаріаті.

Молодший сержант запасу Кривець Олександр Олександрович брав участь в антитерористичній операції на сході України у 2015-2016 роках. Після повернення додому вирішив вступити до Сумської духовної семінарії для отримання богословської освіти та підготовки до священицького служіння.

 

В Сумах пограбовано храм

У ніч з 11 на 12 квітня 2019 року православний храм став об'єктом зухвалого злочину: невідомі зловмисники через розбите вікно вдерлися до Введенського храму м. Суми та забрали пожертви із скриньки благодійної акції допомоги у лікуванні онкохворих дітей Сумщини "До Світлого Дня - світлі вчинки".

Настоятель храму священик Сергій Панчук повідомив, що за фактом скоєного злочину звернувся до правоохоронців.

Нагадаємо, що православні храми Сумщини стають об'єктами злочинних посягань регулярно, протягом останніх кількох років. Постраждало загалом майже два десятки храмів. Минулого року вперше були пограбовані скриньки для пожертв на лікування онкохворих дітей.

На тлі агресивної риторики, безпідставних звинувачень на адресу духовенства та православних віруючих, що лунають протягом останніх років, штучно створюється образ ворога, об'єкт агресії. При цьому жоден подібний злочин так і не було розкрито, жоден злочинець не поніс ніякого покарання. Така безкарність провокує злочинців до нових посягань на церковне майно, права і свободи віруючих.

Благодійна акція "До Світлого Дня - світлі вчинки", що проводиться удев'яте, є наймасштабнішою та найуспішнішою благодійною ініціативою в Сумській області, про що свідчать неупереджені експерти. Завдяки високотехнологічному медичному обладнанню та високоякісним фармакологічним препаратам, що були придбані за кошти, зібрані в рамках попередніх акцій (а це понад 4 млн. 700 тис. грн.), відділення онкогематології Сумської обласної дитячої клінічної лікарні надає лікування на рівні кращих європейських клінік, повністю виконуючи протоколи лікування. Це дає змогу отримувати високі показники успішності терапії та високий рівень одужання дітей.

 

Благодійна допомога передана в центр соціальних служб

Традиційно в дні Святої Чотиридесятниці прихожанами парафії Ікони Пресвятої Богородиці «Аз  есмь с вами и никтоже на вы» м. Ворожба Білопільського благочиння були зібрані речі для сімей, які знаходяться в тяжких життєвих обставинах. 15 квітня 2019 року настоятель храму протоієрей Олександр Кривохижа передав директору Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Лустенко Аллі Василівні пожертву храму та побажав Божої допомоги в нелегкій справі любові та милосердя до ближнього.

 

Понад один мільйон гривень - такий фінансовий результат Дев'ятої благодійної акції "До Світлого Дня - світлі вчинки"

2 травня 2019 року з благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія в актовій залі Сумського єпархіального управління відбулася прес-конференція, під час якої оголошено результати збору благодійних пожертв в рамках Дев'ятої благодійної акції допомоги у лікуванні онкохворих дітей Сумщини "До Світлого Дня - світлі вчинки", що проводилась під час Великого Посту в Сумській єпархії.

Прес-конференцію відкрив прес-секретар Сумської єпархії протоієрей Георгій Тарабан, який привітав її учасників від імені Високопреосвященнішого Правлячого архієрея. Отець Георгій оголосив результат збору благодійних пожертв: загальна сума склала 1 млн. 74 тис. 878 грн. Прес-секретар Сумської єпархії висловив вдячність усім, хто долучився до акції, хто молився і підтримував акцію, взяв участь у благодійній ярмарці та концерті. Отець Георгій також подякував журналістам за підготовку та розміщення інформаційних матеріалів акції, які сприяли її успішному проведенню.

Підводячи підсумок проведенню акції протягом дев'яти років, отець Георгій визначив позитивні надбання та проблеми, що потребують вдосконалення. Було зазначено, що акція стала помітним соціальним явищем у Сумській області, з кожним роком кількість її учасників зростає, незважаючи на безпідставно упереджене негативне ставлення влади до будь-якої соціальної активності православної спільноти.

Лариса Леонідівна Якубенко, повноважний представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Сумській області, відзначила унікальність акції, яка нинішнього року проводиться удев'яте, привітала та подякувала усім учасникам акції. Лариса Леонідівна особливо відзначила творчий внесок журналістів, які сприяли успішному проведенню акції та продовжують своєю професійною працею створювати простір спільної благодійності та взаємодопомоги. Як людина, яка була одним з ініціаторів та ідеологів цієї акції, Лариса Леонідівна висловила сподівання на подальшу успішну допомогу відділенню онкогематології дитячої обласної лікарні.

Ліана Кузьмівна Нікітенко, завідувачка відділення онкології та гематології Сумської обласної дитячої клінічної лікарні, розповіла про нинішню ситуації у відділенні, про кількість пацієнтів та про їх потреби у лікарських препаратах, відповідно до чого сформовано список першочергових потреб, на які будуть витрачені кошти, зібрані під час акції. Ліана Кузьмівна пояснила особливості застосування різних груп препаратів та обгрунтувала їх потребу для лікування дітей, що проходять лікування у відділенні. Наступним етапом акції стане придбання ліарських препаратів та їх передача до відділення на потреби маленьких пацієнтів.

На завершення учасники прес-конференції висловили надію, що традиція проведення благодійної акції "До Світлого Дня - світлі вчинки" збережеться та продовжиться.

Усім учасникам прес-конференції було запропоновано прес-релізи.

 

Благодійна акція в с. Боромля до Дня захисту дітей

Щороку в перший день літа відзначається Міжнародний День захисту дітей. Сім’я і дитина – це споконвічні цінності, які сповідує український народ, будуючи свою державність та розвиваючи власну культуру.

До цього свята долучилося і село Боромля.

31 травня 2019 року, напередодні свята Дня захисту дітей, в с. Боромля пройшла благодійна акція за організації настоятеля Хрестовоздвиженського храму протоієрея Ярослава Воробея та за фінансової підтримки жителя с. Боромля Коломійця Володимира Івановича.

Настоятель Хрестовоздвиженського храму протоієрей Ярослав Воробей та сільський голова Боромлянської сільської ради Василь Миколайович Романіка на початку привітали дітей зі святом та побажали батькам сил у вихованні своїх дітей, бо діти – це наше майбутнє.

Заздалегідь були придбані солодкі набори та вручені близько 50 дітям, які проживають в складних життєвих обставинах, та дітям з інвалідністю.

Хрестовоздвиженська громада бажає миру і злагоди кожній дитині, кожній родині, всій Україні, наснаги і мудрості – батькам, педагогам, дорослим, серця яких сповнені любові до дітей.

 

У лікарні обласного центру благодійно передано медичне обладнання та медикаменти

З благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, 3 червня 2019 року керівник єпархіального відділу по співпраці з лікарняними закладами протоієрей Василій Коровець разом із співробітниками відвідав туберкульозне відділення Сумської дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди. Священник відслужив молебень, де разом з усіма присутніми молився за здоров'я хворих дітей. Отець Василій від імені Його Високопреосвященства передав на потреби відділення необхідні медикаменти на суму 13 000 гривень.

В цей же день протоієрей Василій Коровець передав у Сумську обласну дитячу клінічну лікарню кріодеструктор Cryo Pro Maxі 500 ml, вартістю 19 000 гривень, вкрай необхідний для отоларингологічного відділення лікарні.

 

У Білопіллі благодійна допомога передана в центр соціальних служб

Традиційно в дні святого апостольського посту прихожанами парафії Ікони Пресвятої Богородиці "Аз  есмь с вами и никтоже на вы" м. Ворожба Білопільського благочиння були зібрані речі сім’ям, які знаходяться в тяжких життєвих обставинах. Настоятель храму протоієрей Олександр Кривохижа передав пожертву храму 4 липня 2019 року в  центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

 

На Лебединщині попрощалися з воїном Едуардом Лободою, який загинув у зоні ООС

6 липня 2019 року в селі Підопригори Лебединського району відбулося відспівування загиблого в зоні ООС воїна Едуарда Лободи. З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія чин поховання у співслужінні духовенства району очолив благочинний Лебединського церковного округу протоієрей Роман Андрухів.

Старший солдат, оператор-радіотелефоніст 24-ї окремої механізованої бригади Едуард Лобода помер 4 липня в лікарні міста Курахове від важких поранень, отриманих 3 липня в результаті підриву на міні поблизу Мар'їнки Донецької області. Едуард прикрив побратимів від вибуху, прийнявши весь удар на себе.

 

Онкохворим дітям Сумщини передані дороговартісні лікарські препарати

6 серпня 2019 року відбулася передача дороговартісних лікарських препаратів, які були придбані за кошти, зібрані в рамках Дев’ятої благодійної акції допомоги у лікуванні онкохворих дітей Сумщини "До Світлого Дня - світлі вчинки". Протягом Великого Посту в храмах Сумської єпархії УПЦ в рамках акції було зібрано 1 мільйон 86 тисяч гривень, 128 тисяч гривень було зібрано у храмах Конотопської єпархії УПЦ.

Митрополит Сумський і Охтирський Євлогій у супроводі завідуючого канцелярією Єпархіального управління архім. Анастасія (Панова), благочинного Лікарняного церковного округу прот. Василія Коровця та лікарняного священика прот. Павла Хмелецького прибули до Сумської обласної дитячої клінічної лікарні, де взяли участь у передачі зазначених лікарських препаратів.

Гостей зустрічали завідувач відділення онкогематології СОДКЛ Л.К. Нікітенко, персонал відділення, пацієнти та батьки.

Ліана Кузьмівна Нікітенко відзначила особливу роль благодійної акції для успіху лікування дітей, що пройшла вже вдев’яте, та подякувала усім учасникам благодійної справи. Було особливо відзначено, що завдяки благодійній акції маленькі пацієнти онкогематології забезпечені життєво необхідними ліками та препаратами.

У своєму слові митрополит Євлогій підвів підсумки акції, подякував усім, хто долучився до неї, поклавши свою пожертву до скриньки із логотипом акції, та надав Боже благословення лікарям, співробітникам лікарні, а також пацієнтам та їхнім батькам, що перебувають на лікуванні.

На завершення зустрічі, Сумський Архіпастир благословив кожного маленького пацієнта Охтирською іконою Божої Матері та відвідав тих, хто перебував у лікарняних палатах.

 

У Хрестовоздвиженському храмі с. Боромля відбулася благодійна акція

19 серпня 2019 року, на свято Преображення Господнього, в Хрестовоздвиженському храмі села Боромля Тростянецького благочиння по благословенню Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, по завершенню Божественної літургії відбулася благодійна акція за сприяння жителя с. Боромля Володимира Івановича Коломійця. Після проповіді настоятель храму протоієрей Ярослав Воробей привітав усіх зі святом та вручив дітям канцелярські приладдя, які були закуплені заздалегідь.

 

У День Незалежності в храмах Сумської єпархії піднесені молитви за мир та добробут в Україні

24 серпня 2019 року, в День Незалежності України, у всіх храмах Сумської єпархії Української Православної Церкви з благословення Високопреосвященнішого митрополита Сумського і Охтирського Євлогія піднесені молитви за мир і злагоду в нашій країні, за владу та військо, за добробут українського народу.

У Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Суми за Божественною літургією була виголошена молитва за мир в Україні, а після відпусту звершено молебень за чином "Молебного пения в дни праздников гражданских".

 

Місіонерський відділ провів благодійну акцію для дітей

28 серпня 2019 року з благословення Високопреосвященнішого митрополита Сумського і Охтирського Євлогія голова архімандрит Антоній (Бондаренко) та співробітники Місіонерського відділу Сумської єпархії відвідали гематологічне відділення Сумської обласної дитячої клінічної лікарні та Сумський обласний спеціалізований будинок дитини. До дня Богородичної Пасхи – свята Успіння Пресвятої Богородиці - була проведена благодійна акція, під час якої були роздані хворим та дітям солодощі та печиво.

 

В Тростянці помолилися за українських воїнів

29 серпня 2019 року в Україні вперше офіційно відзначається День пам'яті загиблих захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. В Тростянці, біля пам'ятного знаку Захисникам України, за участі ветеранів АТО, представників влади та тростянчан, з благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, настоятель Вознесенського храму протоієрей Олександр Карпець відслужив заупокійну літію. До спільної молитви долучились усі присутні, згадавши у молитвах славних земляків, які віддали свої життя за Батьківщину.

 

Храми м. Білопілля взяли участь у благодійній акції

На прохання директора Білопільського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Лустенко Алли Василівни, а також з благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, окремі храми м. Білопілля взяли участь у благодійній акції по наданню матеріальної допомоги жителю м. Білопілля Долуді Сергію Володимировичу, який має діагноз вірусної пневмонії з зупинкою легенів та знаходився в реанімації, а також на лікуванні в лікарнях м. Суми. Зібрані кошти були передані хворому благочинним Білопільського церковного округу протоієреєм Олександром Кривохижею 3 вересня 2019 року для подальшої реабілітації.

 

Єпархіальний Центр православної молоді провів благодійний ярмарок

8 вересня 2019 року з благословення митрополита Сумського і Охтиського Євлогія та під керівництвом протоієрея Володимира Равлюка єпархіальний Центр православної молоді провів благодійний ярмарок, на якому збиралися кошти на лікування Діани Корнєвої. Дівчині 17 років, і їй необхідна операція на серці.

Небайдужа молодь Сумщини організувала цікавий та різноплановий захід. Як вже згадувалося, найпершою метою ярмарку був збір коштів на допомогу дівчинці. Другою важливою метою стала свого роду проповідь Православ’я: юнаки та дівчата розповсюджували відповідну літературу та журнали «Фамилия». Крім того, завдяки ярмарку, сум’яни дізналися про існування молодіжки і, можливо, вже на наступній зустрічі нас стане більше!

На ярмарку продавали книги та журнали, дбайливо приготована господинями випічка, вироби ручної роботи та прикраси. Центральною вулицею міста прогулювалися чарівні Принц і Попелюшка, запрошуючи людей відвідати захід і просто даруючи радість. Крім того, казкові герої провели кілька вікторин для перехожих. Призами стали православні журнали.

Благодійний ярмарок співпав зі святкуванням Дня міста, тому захід відвідало багато сумчан. Було зібрано 4171 гривна. Кошти будуть передані батькам Діани.

Дякуємо всім, хто долучився!

Запрошуємо на зустріч у молодіжці: заняття проходять по понеділках о 19-00 у трапезній Спасо-Преображенського кафедрального собору (Суми, вул. Соборна, 31).

 

Церковна громада у Грінченковому залишилась канонічною

Останніми часом у ЗМІ з'явилась інформація, відповідно до якої нібито церковна громада святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері Софії с. Грінченкове Охтирського району змінила своє підпорядкування, залишивши Сумську єпархію УПЦ та приєднавшись до ПЦУ.

Така інформація не відповідає дійсності, оскільки загальні збори названої громади прийняли рішення і надалі перебувати у лоні Української Православної Церкви під омофором Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія та Високопреосвященнішого митрополита Сумського і Охтирського Євлогія, про що складено протокол зборів.

 

Священик взяв участь у відкритті пам'ятної дошки на честь загиблого воїна в зоні ООС

9 жовтня 2019 року у селі Павленкове Лебединського району відкрили пам'ятну дошку на честь воїна Едуарда Лободи, загиблого влітку в зоні ООС. З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія пам'ятний знак освятив настоятель Успенського храму с. Павленкове протоієрей Геннадій Лишневський. На мітингу-реквіємі були присутні керівники району, батьки та рідні загиблого воїна, односельці, учні та вчителі місцевої школи.

 

В Лебедині відзначили День захисника України

10 жовтня 2019 року з благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія благочинний Лебединського церковного округу протоієрей Роман Андрухів взяв участь у святкуванні Дня захисника України, яке відбулося у районному будинку культури. На святі були присутні голова Лебединської районної державної адміністрації Віктор Химич, тимчасово виконуючий обов'язки голови Лебединської районної ради Світлана Горошко, учасники АТО/ООС, представники національної поліції, воїни - афганці.

 

Під час богослужіння на Покровській площі в Сумах сталася провокація

14 жовтня 2019 року під час традиційного богослужіння на місці зруйнованого Покровського храму, що кожного року збирає православних жителів міста Суми, гостей та паломників, група невідомих осіб влаштувала провокаційний шабаш за кілька метрів від місця богослужіння. Цей «захід до Дня Захисника України», який було анонсовано у соціальних мережах, за повідомленням організаторів, повинен був складатися із «виставки техніки та озброєння ДУК ПС, гарної музики, чаю, кави та багато іншого». Насправді ж весь «захід» очікувано полягав в розміщенні провокаційних плакатів і увімкненні на повну потужність гучномовців, через які лунали пісні образливого характеру для тих, хто зібрався для молитви.

Понад дві тисячі православних сумчан, що зібралися на місці зруйнованої у роки безбожних гонінь святині, змушені були терпіти "концерт". Співробітники правоохоронних органів ніяк не реагували на дії провокаторів. В очах православних сумчан і жителів нашого міста такий «захід» ілюстрував гоніння на Церкву Христову і знущання над віруючими у післяреволюційні 20-30-ті роки минулого століття.

Звертаючись до богомольців, митрополит Сумський і Охтирський Євлогій заявив, що провокація, як і в минулі роки, стала можливою лише за мовчазної згоди та бездіяльності або навіть за безпосередньої організації представників місцевої влади. Архіпастир висловив з цього приводу жаль та засвідчив, що скоєний гріх наруги над Церквою Христовою, а також його наслідки, повністю лягають на міського голову обласного центру, який нічого не зробив, щоб провокація не сталася знову, щоб православні сумчани могли безперешкодно вшанувати престольне свято зруйнованого Покровського храму.

 

Міська влада проігнорувала звернення православних сумчан у зв’язку з провокацією на Покровській площі

14 жовтня 2019 року під час святкового богослужіння на місці зруйнованого безбожницькою владою Покровського храму м. Суми групою осіб було влаштовано провокацію, як це відбувається протягом декількох років. «Концерт» образливої лайливої музики, що лунала через гучномовці, заважав більше двом тисячам сумчан і гостей міста вільно провести богослужіння і помолитися на святому місці, де їхні предки побудували колись храм Покрови Пресвятої Богородиці. При цьому багато людей спеціально приїхали до Сум для участі у Літургії та молитви за мир в Україні, за спокій благочестивих козаків і воїнів, що побудували святиню як полковий храм Сумського військового загону.

Співробітники правоохоронних органів, які були присутні під час провокації на Покровській площі, ніяк не реагували на дії провокаторів.

Зважаючи на таке кричуще беззаконня, православні сумчани на чолі з Правлячим архієреєм митрополитом Сумським і Охтирським Євлогієм та міським духовенством хресною ходою, що поверталася з місця богослужіння у Спасо-Преображенський кафедральний собор, підійшли до будівлі Сумської міської ради. Владика послав секретаря єпархії в міську раду, щоб запросити представників влади для обговорення того, що сталося. Прохання віруючих було проігноровано.

Заступник сумського міського голови Журба О.І., який за розпорядженням повинен був чергувати у день свята, на робочому місці був відсутній.

Православні жителі обласного центру з сумом відмітили бездіяльність міської влади і, зокрема, сумського міського голови, який нічого не зробив, щоб провокація не сталася знову, щоб не порушені були права православних вірян про вільне сповідування своєї віри, щоб в обласному центрі невідомі провокатори не розпалювали ворожнечу за релігійною ознакою.

Митрополит Євлогій звернувся до сумської пастви зі словом, після чого віруючі разом із духовенством повернулися до кафедрального собору, прославляючи Небесну Царицю і Приснодіву Марію, Заступницю і Покровительку усіх гнаних за правду і віру в Господа Іісуса Христа.

 

З приводу провокації Сумський архіпастир направив листа меру

16 жовтня 2019 року митрополит Сумський і Охтирський Євлогій направив листа Сумському міському голові Лисенку О.М., у якому повідомив про провокацію, у черговий раз влаштованої радикально налаштованими особами у день святкування Покрова Божої Матері, а також дав оцінку повній бездіяльності міської влади та правоохоронців.

Архіпастир зазначив: "Вважаю, що Ви, Олександре Миколайовичу Лисенко, несете повну особисту відповідальність за систематичне цинічне приниження православних сумчан, за дискримінацію громадян за приналежністю до релігії, а також за те, що своїми діями і бездіяльністю Ви продемонстрували свою повну професійну некомпетентність як керівника міста. Крім того, мушу засвідчити, що Ви особисто повторно скоїли тяжкий гріх проти Церкви Христової, що може мати серйозні наслідки для Вас, якщо Ви не припините своєї антицерковної діяльності та не принесете щирого покаяння".

 

Меморіальну дошку загиблому бійцеві відкрили в Сумах

5 грудня 2019 року в Сумському центрі професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу відбулося відкриття меморіальної дошки в пам'ять про Героя України Степана Літковця, загиблого 6 червня 2018 року під час виконання бойового завдання, який був випускником цього навчального закладу. У заході взяли участь посадові особи міста, керівництво та учні школи, друзі та бойові побратими. З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія протоієрей Анатолій Селецький освятив пам'ятну меморіальну дошку і виголосив вітальне слово.

 

У всіх храмах Сумської єпархії УПЦ помолились про успішну реалізацію миротворчого процесу та настання миру на сході України

8 грудня 2019 року, під час богослужіння Неділі 25-ї після П’ятидесятниці, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, Предстоятеля Української Православної Церкви, на виконання рішення Священного Синоду УПЦ від 6 грудня 2019 року, в усіх храмах Сумської єпархії УПЦ були піднесені сугубі молитви про успішну реалізацію миротворчого процесу та настання миру на сході України.

Також після богослужіння у храмах було виголошено Заяву Священного Синоду Української Православної Церкви щодо останніх подій у сфері міжправославних відносин.

 

Благодійна допомога передана в Центр соціальних служб м. Білопілля

В дні Різдвяного посту прихожанами парафії Ікони Пресвятої Богородиці "Аз есмь с вами и никтоже на вы" м. Ворожба Білопільського благочиння були зібрані речі сім’ям, які знаходяться в тяжких життєвих обставинах. Настоятель храму протоієрей Олександр Кривохижа передав пожертву 27 грудня 2019 року директору центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Лустенко А. В.