Священнослужителі Сумської єпархії здійснили поїдку в с. Зайцево зони ООС

Після свята Хрещення Господнього священнослужителі Сумської єпархії Української Православної Церкви протоієрей Олександр Петренко та архімандрит Серафим (Панкратов) здійснили поїдку в с. Зайцево в зону ООС.

Організатор поїздки протоієрей Олександр Петренко, голова Центру реабілітації воїнів АТО та мирних громадян, постраждалих від бойових дій на сході України, Сумської єпархії УПЦ, поділився своїми враженнями (мова оригіналу).

О нашей поездке в Зайцево (Бахмутка)

Посёлок разделён на две части линией соприкосновения. На сегодняшний день проживают 220 человек (до войны 1500), 15 лежачих больных, есть семьи с детьми, но в основном пенсионеры. Автобус на Бахмут ходит два раза в неделю, и то не всегда, работы просто нет. Люди выживают за счёт того, что летом вырастили на огородах, иногда под обстрелами. Два раза в неделю военные бесплатно привозят хлеб. Было время, когда не было электричества, воды и газа. Слава Богу, трудами местной Военно-гражданской администрации, сейчас есть электроэнергия, пробурили две скважины, есть техническая вода, питьевую тоже привозят. О том, в чём, нуждаются жители Бахмутки, я напишу позже, сейчас о нашей поездке.

Я и архимандрит Серафим (Панкратов), загрузив микроавтобус одеждой и продуктами питания в Сумах, Ахтырке и Журавном, всего около 1.5 тонны, выехали в 23 часа. Пройдя несколько блок-постов, заблудившись, уже в Зайцево, в 6 утра были на месте. Как всегда, нас встретили очень радушно.

Военные и местные жители помогли разгрузить автобус, после чего, мы все помолились, сначала заочно отпели почившего новопреставленного Александра, потом служили молебен о мире в нашем государстве.

После молебна беседовали с людьми, посетили лежачих больных. Позже брали интервью для будущего фильма о жизни на линии разграничения, о судьбах людей и почему они не уезжают с опасных мест.

На обратном пути заехали к медикам-волонтёрам, завезли два ящика мандаринов, гречку, чай, которые передали сумские волонтёры.

Заехали к очень интересному, светлому и доброму человеку, украинскому поэту Миколе Джмілю. Об этой встрече я напишу другой пост.

Следующую поездку планируем приблизительно через месяц.

Хочу поблагодарить за помощь в организации поездки протоиерея Георгия Серого.

С уважением, священник Александр Петренко.

 

Волонтери місіонерського відділу приготували обід для безхатченків

10 лютого 2020 року з благословення ректора Сумської духовної семінарії Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, місіонерський центр Сумської єпархії під керівництвом голови відділу архімандрита Антонія (Бондаренка) разом із його волонтерами приготували благодійний обід для безхатченків, які знаходяться у Центрі реінтеграції безпритульних міста Суми.

 

Сумська духовна семінарія вшанувала пам’ять полеглих на Майдані Незалежності

20 лютого 2020 року, в шосту річницю пам'яті полеглих в місті Києві на Майдані Незалежності, з благословення ректора Сумської духовної семінарії Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, студенти духовної школи помолилися за спокій душі всіх полеглих в нашій країні у 2014-2020 роках. Заупокійну літію звершив викладач семінарії ієрей Василій Пилипів.

 

Секретар єпархії взяв участь у робочій зустрічі голови обласної державної адміністрації із керівниками конфесій Сумщини

24 березня 2020 року в нарадчій залі Сумської обласної державної адміністрації відбулася робоча зустріч голови адміністрації Грищенка Р.С. із керівниками релігійних громад Сумщини.

На початку зустрічі новопризначений губернатор повідомив про ситуацію щодо карантинних заходів та обмежень на Сумщині для протидії поширенню коронавірусної інфекції. Роман Сергійович вислухав пропозиції кожного учасника зустрічі. Були обговорені питання співпраці та взаємодії волонтерів та співробітників релігійних організацій із органами влади щодо надання допомоги найбільш уразливим співгромадянам.

З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія у зустрічі взяв участь секретар Сумської єпархії протоієрей Георгій Тарабан. У своєму повідомленні отець Георгій розповів про зміни у порядку проведення богослужінь, особливості душпастирської практики, проведення протиепідемічних санітарних заходів у парафіях Сумської єпархії. Також отець Георгій розповів про соціальні ініціативи Сумської єпархії, зокрема, про Десяту благодійну акцію надання допомоги онкохворим дітям Сумщини "До Світлого Дня - світлі вчинки", яка триває нині.

 

Сумська єпархія УПЦ організувала пошив медичних масок для безкоштовного розповсюдження

З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія єпархіальна пошивна організувала пошив медичних масок, які будуть безкоштовно розповсюджуватися у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Суми в рамках протиепідемічних заходів.

Таким чином Сумська єпархія УПЦ приєдналася до загальноцерковних заходів з протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19, що проводяться з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

 

Тести для визначення коронавірусу передані сумським лікарям

2 квітня 2020 року до Сум з Кореї надійшли високотехнологічні тести DialPlexQ™ 2019-nCoV для визначення коронавірусу, які були закуплені фондом на честь Покрова Пресвятої Богородиці Вадима Новінського. З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія сумські лікарі отримали від Української Православної Церкви 31 набір на 3100 досліджень. За інформацією в.о. директора Сумського лабораторного центру Володимира Збаражського, усього Сумська область отримала 51 набір для ПЛР-досліджень. З 6 квітня 2020 року лабораторія почала проводити ПЛР-діагностику корейськими тест-системами, які були передані православними благодійниками.

З благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія оголошено про загальноцерковну особливу молитву за подолання небезпеки коронавірусу, а також за лікарів, що рятують тих, хто захворів. За сприяння Української Православної Церкви медичні заклади отримали від фонду Вадима Новінського дороговартісне високотехнологічне обладнання, а також значну кількість засобів індивідуального захисту.

Сумська обласна державна адміністрація висловила подяку Сумській єпархії УПЦ за дієву участь у подоланні небезпеки вірусного захворювання в області.

 

Відбулася зустріч Правлячого архієрея із головою обласної державної адміністрації

9 квітня 2020 року відбулася робоча зустріч митрополита Сумського і Охтирського Євлогія із головою Сумської обласної державної адміністрації Р.С.Грищенком. Сумського митрополита супроводжував секретар Сумської єпархії протоірей Георгій Тарабан.

Правлячий архієрей Сумської єпархії привітав новопризначеного очільника області та побажав благословенних успіхів на благо Сумщини.

Архіпастир обговорив із очільником області питання протидії вірусному захворюванню, а також особливості проведення богослужінь під час Страсного Тижня та Великодня.

Учасники зустрічі висловили взаємний намір про подальше співробіництво на благо Сумщини.

 

Секретар Сумської єпархії узяв участь в обговоренні святкових заходів в умовах карантину

9 квітня 2020 року відбулося засідання обласної ради церков і релігійних організацій Сумської області, яке провів голова Сумської обласної державної адміністрації Грищенко Р.С. Зокрема, обговорювались питання проведення богослужінь під час святкування Великодня.

У роботі засідання взяв участь секретар Сумської єпархії УПЦ протоієрей Георгій Тарабан. Отець Георгій прокоментував основні положення розпоряджень Правлячого архієрея щодо особливого режиму діяльності православних парафій на період карантину та особливості проведення богослужінь. Отець секретар пояснив також порядок освячення пасок під час великодніх богослужінь із урахуванням безпрецедентних карантинних обмежень, введених в Україні для запобігання небезпеки коронавірусу.

 

Благодійна допомога передана в Білопільський центр соціальних служб

В дні Великого посту прихожанами парафії Ікони Пресвятої Богородиці "Аз есмь с вами и никтоже на вы" м. Ворожба Білопільського благочиння традиційно були зібрані речі сім’ям, які знаходяться в тяжких життєвих обставинах. Настоятель храму протоієрей Олександр Кривохижа передав пожертву 13 квітня 2020 року в Білопільський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

 

Десяту благодійну акцію "До Світлого Дня - світлі вчинки" завершено

З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія заврешено підрахунок благодійних пожертв з усіх парафій Сумської єпархії Української Православної Церкви, де протягом Великого Посту відбувався зібр коштів в рамках Десятої благодійної акції допомоги онкохворим дітям Сумщини "До Світлого Дня - світлі вчинки".

Результати підрахунку такі: у 2020 році зібрано 670 518 грн.

Зазначена сума буде використана на придбання лікарських препаратів та спеціального високотехнологічного обладнання, що повністю забезпечують цикл терапії. Дитина з будь-якого куточку Сумщини, якій встановлений діагноз онкологічного захворювання, отримає в обласній лікарні належне лікування у спеціалізованому відділенні під керівництвом висококваліфікованих лікарів.

 

На Краснопільщині вчинено спробу церковного рейдерства

3 червня 2020 року до Управління Сумської єпархії надійшло повідомлення від священника з села Рясного про те, що група осіб у складі кліриків так званої "Сумської єпархії ПЦУ" "священників" Івана Малюка та Ігора Ханюкова, а також двох осіб, що назвали себе членами "Правого сектора", самовільно вдерлися до приміщення, яке було передане православній громаді Покрова Божої Матері с. Земляне Краснопільського району та було пристосоване для проведення богослужінь. Зазначені особи ображали православних мешканців села, священника, вимагали від людей змінити свою конфесійну приналежність та перейти до ПЦУ, погрожували їм у разі незгоди. Попри значний тиск та погрози, що було зафіксовано відеозйомкою, люди не погодились на перехід до іншої конфесії та підтримали свого священника. Співробітники поліції, що прибули на місце події, засвідчили протиправні дії радикалів. Присутність правоохоронців та позиція мешканців села завадили планам церковних рейдерів.

У черговий раз релігійна організація, що іменує себе "Сумська єпархія ПЦУ" під керівництвом "архієпископа Мефодія" діями своїх співробітників спростувала усі заяви про прагнення до миру, а також залученням радикально налаштованих осіб, що поводились агресивно, свідчить про її справжні наміри.

Управління Сумської єпархії УПЦ просить молитовно підтримати православну парафію Покрова Божої Матері с. Земляне Краснопільського району Сумської області.

 

Відеопідтвердження церковного рейдерства у Земляному

У зв'язку з тим, що останніми днями з'явились публікації у окремих сумських ЗМІ про те, що нібито спроба захвату церковного приміщення церковної громади с. Земляне Краснопільського району є фейком, прес-служба Сумської єпархії розміщує відео, що повністю спростовує такі неправдиві заяви.

https://www.youtube.com/watch?v=3ivwygGI4nQ&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2osOcT_JRPNA5HS6uQTbe3TZmpr6UvipnZghE5GprFKukJ5YeooJuxEXE

Звертаємось із проханням до сумських журналістів утримуватись від розповсюдження неперевіреної або завідомо неправдивої інформації.

 

Два інфузомати та дороговартісні препарати - результат Десятої благодійної акції "До Світлого Дня - світлі вчинки"

6 серпня 2020 року митрополит Сумський і Охтирський Євлогій прибув до Сумської обласної дитячої клінічної лікарні та передав медичне обладнання та препарати на суму понад 670 тисяч гривень, які були зібрані у ході Десятої єпархіальної благодійної акції допомоги онкохворим дітям Сумщини "До Світлого Дня - світлі вчинки". Понад 80 тисяч гривень зібрала у рамках акції Конотопська єпархія УПЦ, яка придбала на ці кошти лікарські препарати.

Митрополит Сумський і Охтирський Євлогій привітав завідувачку відділення онкогематології СОДКЛ Ліану Кузьмівну Нікітенко, а також персонал відділення, благословив на подальшу плідну працю. Сумський Архіпастир також подякував усім, хто долучився до акції.

Збір коштів проходив протягом Великого Посту, коли у кожному храмі Сумської єпархії було встановлено скриньку із логотипом для збору пожертв.

Нинішнього року у зазначений період тривали карантинні обмеження, що суттєво вплинуло на результати акції, адже храми тривалий час були фактично закриті. Однак маленькі пацієнти не залишились без суттєвої допомоги від усіх, хто долучився до акції. Сподіваємось, що результати лікування стануть свідченням дієвості та ефективності благодійної акції "До Світлого Дня - світлі вчинки".

 

Благодійна допомога передана Білопільському центру соціальних служб в свято Успіння Пресвятої Богородиці

Протягом Успенського посту прихожанами парафії Ікони Пресвятої Богородиці "Аз есмь с вами и никтоже на вы" м. Ворожба Білопільського благочиння традиційно були зібрані речі сім’ям, які знаходяться в тяжких життєвих обставинах. В свято Успіння Пресвятої Богородиці настоятель храму протоієрей Олександр Кривохижа передав пожертву в Білопільський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

 

День пам'яті захисників України на Лебединщині

28 серпня 2020 року на Лебединщині вшанували пам'ять загиблих в АТО воїнів - земляків. З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія у Вознесенському храмі м. Лебедин настоятель протоієрей Роман Андрухів звершив панахиду. За богослужінням молилися рідні, близькі загиблих, а також голова Лебединської районної державної адміністрації Віктор Химич і заступник голови Лебединської районної ради Світлана Горошко.

 

Сумський клірик взяв участь у засіданні колегії військових священників

5 вересня 2020 року голова єпархіального відділу у справах пастирської опіки представників козацтва Сумщини протоієрей Сергій Воробйов взяв участь в урочистостях прославлення ікони Божої Матері «Самарська». Божественну літургію в Покровському соборі м. Запоріжжя очолив митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука.

Після богослужіння відбулося засідання колегії військових священників, що здійснюють окормлення козацтва України, організоване Синодальним відділом Української Православної Церкви у справах пастирської опіки козацтва України та духовно-фізичного виховання молоді. Протоієрей Сергій Воробйов прочитав доклад про сучасний стан козацтва на Сумщині.

 

Два православні храми Сумського району постраждали від вандалів

Вранці 14 жовтня 2020 року надійшло повідомлення, що у Писарівці та Хотіні Сумського району невідомими зловмисниками скоєно протиправні дії щодо православних храмів. На стіні Покровського храму в Писарівці виявлено надписи образливого змісту чорною фарбою. Такі самі надписи нанесено на огорожу Успенського храму Хотіні.

З приводу вчиненого акту вандалізму православні громади звернулися до правоохоронних органів та органів влади.

Управління Сумської єпархії просить вірних підсилити пильність для запобігання злочинним посяганням та задля забезпечення захисту законних прав і свобод православних мешканців Сумщини.

 

Відбулася зустріч Сумського архіпастиря із новопризначеним керівником Сумської області

4 грудня 2020 року у приміщенні Сумського єпархіального управління відбулася зустріч митрополита Сумського і Охтирського Євлогія із головою Сумської обласної державної адміністрації В.В.Хомою. Його Високопреосвященство привітав новопризначеного очільника Сумської області із початком діяльності, благословив на плідні труди та побажав йому Божої допомоги.

Василь Васильович Хома ознайомився із різними напрямами діяльності Сумської єпархії. Відбулося обговорення окремих питань, пов'язаних із життям церковних громад. Висловлено сподівання на подальшу спільну співпрацю державної та церковної влади на благо Сумщини.