У Білопільський територіальний центр соціального обслуговування передано благодійну допомогу

У дні Різдвяного посту прихожанами парафії Ікони Пресвятої Богородиці "Аз есмь с вами и никтоже на вы" м. Ворожба Білопільського благочиння були зібрані речі сім’ям, які знаходяться в тяжких життєвих обставинах. Настоятель храму протоієрей Олександр Кривохижа передав пожертву 5 січня 2021 року в Білопільський територіальний центр соціального обслуговування.

 

Сумський священник здійснив благодійну поїздку на Донеччину

26-27 січня 2021 року керівник Сумського єпархіального центру духовної реабілітації воїнів АТО (ООС) і мирних громадян, які постраждали в ході військових дій, протоієрей Олександр Петренко здійснив поїздку до селища Зайцеве на Донеччині – селища, жителі якого особливо постраждали від військових дій.

Як завжди, отець Олександр їхав до жителів Зайцевого з благодійною допомогою: завантажившись в Сумах, заїхав в Охтирку, де був навантажений також продуктами та одягом, зібраними громадами Архангело-Михайлівського храму села Журавне (настоятель – архімандрит Серафим (Панкратов)) і громадою Архангело-Михайлівського храму міста Охтирки (настоятель – протоієрей Георгій Сірий).

Через Ізюм, Слов'янськ, Бахмут отець Олександр дістався Зайцевого. Жителі селища зібралися не тільки за продуктами і одягом, але, в першу чергу, для молитви та освячення води. На жаль, священик до них на свято Хрещення Господнього не приїжджав. Після служби і вивантаження автобуса відбулося братнє спілкування.

Не дивлячись на перевантаження автобуса, шлях до Зайцевого був легкий, без пригод. Але шлях додому виявився дуже непростим: крім проливного дощу, потім морозу та ожеледиці, ще й поломка тільки-но відремонтованого автобуса. Слава Богу, це сталося в Харкові, а не десь у полі.

Отець Олександр зі своїми однодумцями та помічниками почали їздити до Зайцевого з 2016-го року, на той час там проживало 250 чоловік (до війни – понад 1500 осіб), зараз залишилося всього 190. Здебільшого, це люди похилого віку, багато лежачих хворих, є діти – їх 23. Зараз трохи легше: були часи, коли не було електрики, газу та води і при цьому передова розділила селище на дві половини, було багато загиблих і поранених. Стрілянина кожен день, подекуди і зараз ...

Отець Олександр висловлює подяку рідним спочилого протоієрея Бориса Кіценка, священника з Харкова, які багато допомогли в організації поїздки, а також Олександру Величку, Олександру Сисі, а також всім людям доброї волі, які відгукнулися на заклик допомогти людям, які через військові дії опинилися у складних життєвих умовах.

 

Православні сумчани звернулися до керівництва Української держави

Увечері 14 лютого 2021 року в Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Суми відбулися парафіяльні збори, які очолив настоятель та голова парафіяльної ради собору митрополит Сумський і Охтирський Євлогій. На порядку денному було поставлено одне питання - письмове звернення членів парафії до Президента України, Голови Верховної ради України та Прем'єр-міністра України щодо порушення конституційних прав і свобод, які спричинили Закон України № 2673-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи» від 17.01.2019 р. та Закон України № 2662-VIII «Про внесення зміни до статті 12 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" щодо назви релігійних організацій (об'єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об'єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, шо здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України» від 20.12.2018 р.

Високопреосвященніший головуючий повідомив присутніх про причини такого кроку, а також зачитав текст листа, який адресовано трьом вищим керівним особам Української держави з проханням зупинити дію та відмінити Закон України № 2673-VIII та Закон України № 2662-VIII, які створюють умови для порушення конституційних прав і свобод громадян України за релігійною ознакою, несуть у собі загрозу миру і спокою в Українській державі.

Переважна більшість присутніх підтримала висловлену пропозицію, загальна кількість підписів станом на 14 лютого - понад 600.

 

У Лебедині поховали воїна, який помер після нещасного випадку в зоні ООС

24 лютого 2021 року у Покровському храмі м. Лебедина відбулося відспівування воїна Михаїла Капран, який помер після нещасного випадку в зоні ООС. З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія чин погребіння очолив благочинний Лебединського церковного округу протоієрей Роман Андрухів у співслужінні духовенства району.

Михаїл Капран служив наводчиком мотопіхотного відділення одного з підрозділів 58-ї окремої бригади ім. І. Виговського. Йому було 34 роки.

 

Благодійна акція Місіонерського відділу «Відвідай свого ближнього»

9 березня 2021 року з благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія була проведена благодійна акція «Відвідай свого ближнього».

Проректор з навчально-виховної роботи архімандрит Антоній (Бондаренко) разом із студентом 4 курсу Вінтоняком Олексієм передали благодійну допомогу підопічним Будинку милосердя для літніх людей, яким опікується православна громада Різдва Пресвятої Богородиці с. Кам’янка Тростянецького церковного округу. До акції долучилися студенти Сумської духовної семінарії, учні 25 школи м. Суми, парафіяни Пантелеймонівського храму м. Суми, недільна школа при семінарії та депутат міської ради Ігор Перепека. Як говорилося у Євангельському читанні Неділі про Страшний Суд: «Бо голодував Я, і ви дали Мені їсти; спраглим був, і ви напоїли Мене.. був нагим, і ви зодягли Мене; був недужим, і ви відвідали Мене...» (Мф. 25:35-36). Тому надіємося, що надалі до акції будуть долучатися усі небайдужі люди.

 

В Лебедині похоронили загиблого в зоні ООС воїна

10 квітня 2021 року у Воскресенському храмі м. Лебедина відбулось відспівування військовослужбовця Збройних сил України Максима Стеблянка. З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія чин погребіння 23-річного воїна очолив благочинний Лебединського церковного округу протоієрей Роман Андрухів у співслужінні духовенства району.

Максим Стеблянко, солдат механізованого батальйону 1-ї окремої танкової Сіверської бригади, загинув 6 квітня 2021 під час виконання бойового завдання в зоні ООС.

 

Секретар єпархії взяв участь у засіданні обласної ради церков і релігійних організацій

15 квітня 2021 року в нарадчій залі Сумської обласної державної адміністрації відбулося засідання ради церков і релігійних організацій, яке очолив голова СОДА Хома В.В. за участі обласного керівництва охорони здоров'я та поліції.

Учасники засідання заслухали актуальну інформацію щодо стану захворюваності на ковід, а також щодо стану забезпечення медичної допомоги у населених пунктах Сумської області. Також присутні були поінформовані щодо карантинних обмежень "червоної зони", до якої віднесено Сумську область з огляду на динаміку розвитку захворюваності. Крім того, були обговорені питання щодо вакцинації населення, надання інших медичних послуг з огляду на нинішній стан поширення хвороби.

Керівник державної влади області закликав до консолідації зусиль органів влади, медичних установ, громадскості, а також релігійної спільноти щодо збереження життя і здоров'я мешканців Сумщини. В.В.Хома закликав керівників релігійних орагнізацій області до забезпечення дотримання норм карантину під час Великодніх богослужінь.

З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія у засіданні взяв участь секретар Сумської єпархії УПЦ протоієрей Георгій Тарабан.

 

Благодійну допомогу передано у Білопільський територіальний центр соціального обслуговування

У дні Великого посту прихожанами парафії Ікони Пресвятої Богородиці "Аз есмь с вами и никтоже на вы" м. Ворожба Білопільського благочиння були зібрані речі сім’ям, які знаходяться в тяжких життєвих обставинах. 16 квітня 2021 року настоятель храму протоієрей Олександр Кривохижа передав пожертву в Білопільський територіальний центр соціального обслуговування фахівцю із соціальної допомоги вдома Котенко Ользі Василівні.

 

Підведено підсумки благодійної акції

13 травня 2021 року з благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія відбулася прес-конференція, в ході якої були підведені підсумки Одинадцятої благодійної акції допомоги у лікуванні онкохворих дітей Сумщини "До Світлого Дня - світлі вчинки", що тривала з 15 березня до 4 травня 2021 року.

У прес-конференції взяли участь співробітники засобів масової інформації Сумщини.

Прес-секретар Сумської єпархії протоієрей Георгій Тарабан привітав усіх присутніх від імені Правлячого архієрея. Отець Георгій розповів про особливості проведення акції в умовах карантинних обмежень, що супроводжували увесь період акції. Священник розповів про нові форми: зокрема, концерт було проведено у онлайн режимі, ярмарки взагалі не було проведено. На підставі аналізу зведеної таблиці прес-секретар також повідомив про структуру благодійних пожертв по церковних округах та за допомогою банківського рахунку. Було відзначено участь у акції Конотопської єпархії та Шосткинського благодійного фонду "Назустріч людям Сумщини".

Отець Георгій повідомив суму зібраних пожертв:

Сума пожертв в Сумській єпархії склала 1 030 074,10 грн.

Додатково Конотопська єпархія – планує придбати ліки на суму 150 000 грн.

Шосткинський благодійний фонд «Назустріч людям Сумщини» придбав чотири комплекти реагентів для мікробіологічного аналізатора на суму 26 000 грн.

Загальна сума благодійних пожертв у рамках Одинадцятої благодійної акції "До Світлого Дня - світлі вчинки" склала 1 206 074 грн.

Протоієрей Георгій Тарабан подякував усім учасникам акції, а також співробітникам ЗМІ. Отець Георгій підкреслив особливе значення проведеної акції як спільної справи милосердя, що об'єднала велику кількість людей.

Завідувачка відділення онкогематології Сумської обласної дитячої клінічної лікарні Л.К.Нікітенко розповіла про нинішній стан забезпечення процесу лікування, а також висловила конкретні пропозиції щодо придбання лікарських препаратів та спеціального високотехнологічного обладнання, що використовується у відділенні.

Лікарка відзначила особливе значення спільної молитви, а також пастирської опіки, яку забезпечує лікарняний священник.

Журналісти отримали відповіді на запитання до співорганізаторів акції. Були запропоновані прес-релізи для ЗМІ.

Благодійна акція «До Світлого Дня – світлі вчинки» була започаткована у 2010 році та нині проведена водинадцяте. Досвід десяти попередніх років проведення акції засвідчив дієвість та ефективність концепції, яка передбачає зосередження зібраних коштів на надання безпосередньої медичної допомоги пацієнтам онкогематології Сумської обласної дитячої клінічної лікарні.

Оргкомітет акції висловлює щиру вдячність усім, хто долучився до акції через пожертву та спільну молитву. Також слова вдячності адресовані усім співробітникам ЗМІ, які розмістили матеріали про акцію на своїх інформаційних ресурсах. Вважаємо, що спільні зусилля усіх учасників акції дали позитивний результат, який створює умови для належного лікування пацієнтів онкогематології Сумської обласної дитячої клінічної лікарні.

 

Студенти СДС навчаються основам духовної реабілітації людей, постраждалих в зоні АТО та ООС

1 червня 2021 року з благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія у стінах семінарії була проведена лекція на тему «Посттравматичний синдром людей, постраждалих в зоні АТО та ООС» керівником Реабілітаційного центу Сумської єпархії протоієреєм Олександром Петренком. До уваги студентів були представлені методи взаємодії з людьми, які стали жертвами воєнних дій на сході України. Також отець Олександр розповів про роботу Реабілітаційного центу. Студенти отримали відповіді на свої запитання.

 

Сумська єпархія передала до лікувальних закладів Сум та області благодійну допомогу

З благословення Високопреосвященнішого митрополита Сумського і Охтирського Євлогія в святкові дні П’ятидесятниці відділ благодійності, соціального та тюремного служіння Сумської єпархії Української Православної Церкви передав до лікувальних закладів міста Суми та області антибіотики на загальну суму близько 300 000 грн., необхідні для лікуванні захворювань дітей, в тому числі - ускладнень від наслідків COVID-19. Ліки надійшли до Сумської єпархії від благодійників Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Благодійну допомогу отримали Сумський центр соціально-психологічної реабілітації дітей області, Сумський обласний спеціалізований будинок дитини, КНП «Дитяча клінічна лікарня святої Зінаїди» Сумської міської ради, Сумський обласний спеціалізований будинок дитини, КНП «Клінічна лікарня №5» Сумської міської ради, Сумська центральна районна клінічна лікарня, дитяче відділення КНП "Роменська центральна районна лікарня" Роменської районної ради, «Білопільський центр первинної медичної допомоги» амбулаторія загальної практики сімейної медицини м. Білопілля, КНП «Недригайлівська лікарня» смт. Недригайлів.

 

Відділення дитячої онкогематології отримало ліки

Прес-служба Сумської єпархії Української Православної Церкви повідомляє, що кошти у сумі 1 027 153 гривні, які було зібрано у ході Одинадцятої благодійної акції "До Світлого Дня - світлі вчинки", повністю витрачені на придбання дороговартісних медичних препаратів і спеціального обладнання та передані до онкогематології Сумської обласної дитячої клінічної лікарні. Використання препаратів та обладнання здійснюється лікарями відповідно до потреб терапії кожного маленького пацієнта, що дозволяє виконувати нормативні вимоги європейських протоколів лікування та збільшує вірогідність успішного подолання хвороби.

Акцію допомоги у лікуванні онкохворих дітей Сумщини щорічно, протягом одинадцяти років, з благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія проводить Сумська єпархія Української Православної Церкви. Це найзначніша благодійна ініціатива у області, яка знаходить підтримку значної частини населення.

Зазвичай передача ліків та обладнання проходить у лікарняному відділенні. Але нинішнього року карантинні обмеження не дозволили відвідати лікарню. Водночас це не завадило повністю виконати усе, що було заплановане.  

 

Благодійна допомога передана в Білопільський міський центр соціальних служб

В нелегкі часи нашого сьогодення, проявляючи свою любов до ближнього у своїх вчинках, прихожанами парафії Ікони Пресвятої Богородиці "Аз есмь с вами и никтоже на вы" м. Ворожба Білопільського благочиння були зібрані речі сім’ям, які знаходяться в тяжких життєвих обставинах. 18 листопада 2021 року настоятель храму протоієрей Олександр Кривохижа передав пожертву директору КУ Білопільської міської ради "Білопільський міський центр соціальних служб" Лустенко Аллі Василівні.

 

У Білопільський територіальний центр соціального обслуговування передано благодійну допомогу

Протягом днів Різдвяного посту прихожанами парафії Ікони Пресвятої Богородиці "Аз есмь с вами и никтоже на вы" м. Ворожба Білопільського благочиння традиційно були зібрані речі сім’ям, які знаходяться в тяжких життєвих обставинах. 29 грудня 2021 року настоятель храму протоієрей Олександр Кривохижа передав пожертву в Білопільський територіальний центр соціального обслуговування.