Відспівування загиблого воїна відбулося у Сумах

4 січня 2023 року в Сумах відбулося відспівування новопреставленого воїна Дмитра Грінченко, який загинув 28 грудня 2022 року, боронячи Україну, під час виконання бойового завдання в Донецькій області.

З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія чин відспівування воїна очолив настоятель Пантелеймонівського храму архімандрит Антоній (Бондаренко) в співслужінні сумського духовенства та в присутності військовослужбовців, які прийшли помолитися за побратима і провести його в останню путь.

Архімандрит Антоній звернувся до родини загиблого та всіх присутніх зі словами глибокого співчуття.

Воїн Дмитро Грінченко був похований на Алеї Слави Баранівського кладовища. Царство Небесне новопреставленому воїну!

 

Сумська єпархія УПЦ передала захисникам України автомобіль

5 січня 2022 року митрополит Сумський і Охтирський Євлогій передав 15-му окремому мотопіхотному батальйону «Суми» автомобіль зі спеціальними технічними можливостями, придбаний на кошти єпархіальної благодійної акції «УПЦ дякує ЗСУ». Завдяки старанням керівника Єпархіального центру реабілітації воїнів і мирних громадян, постраждалих від військових дій протоієрея Олександра Петренка автомобіль був удосконалений технічними засобами, що роблять його придатним для використання у військових умовах. Нагадаємо, у результаті благодійної акції парафіями Сумської єпархії було зібрано 301 тисячу гривень.

Митрополит Євлогій освятив авто та благословив воїнів. У своєму слові до представників 15 ОМПБ Сумський митрополит побажав, щоб результат благодійної акції та передача автомобіля українським захисникам стали «спільною нашою перемогою над російським агресором».

Православні вірні Сумської єпархії Української Православної Церкви, попри труднощі та негаразди воєнного часу сьогодення, знову засвідчили свою вдячність та підтримку військовим, що нині захищають недоторканість та суверенітет Української Держави, боронять від російського вторгнення рідну землю.

 

Охтирські священники відвідали поранених військових

5 січня 2023 року клірики Охтирського церковного округу архімандрит Серафим (Панкратов) та протоієрей Георгій Сєрий разом із волонтерами відвідали поранених захисників України, що проходять лікування у медичних закладах Полтави. Захисникам були передані подарунки, які спільними зусиллями було зібрано в Охтирці, а також постільну білизну.

Найголовніше - земляки відчули тепло людської турботи про них, єдність та підтримку у подоланні наслідків поранень та ушкоджень. Священники також надали душпастирську підтримку та допомогу військовим.

 

На Різдво Христове захисники отримали подарунок

7 січня 2023 року митрополит Сумський і Охтирський Євлогій у Сумському єпархіальному управлінні привітав зі святом Різдва Христового військових, що насьогодні виконують завдання по захисту територіальної цілісності України на Донбасі. Владика Євлогій передав землякам-захисникам кілька комплектів автомобільної гуми, яка була придбана за кошти, зібрані у ході благодійної акції "УПЦ дякує ЗСУ" (напередодні військові 15 окремого мотопіхотного батальйону "Суми" отримали спеціальний автомобіль, на придбання якого була витрачена основна сума).

Владика Євлогій привітав військовослужбовців зі святом Різдва Христового і побажав перемоги над загарбниками і настання миру в Україні.

 

Благодійна допомога жителям села Яковлєвки на Харківщині

У період Різдвяних свят з благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, парафії Покровського кафедрального собору, Архангело-Михайлівського храму міста Охтирки та Свято-Єлисаветинської обителі милосердя села Журавного долучилися до збору благодійної допомоги жителям села Яковлєвки Харьківської області, яке постраждало від обстрілів російської артилерії. Волонтери Олег Колодяжний, Олександр та Юлія Муригіни доставили теплі речі, ковдри, постільну білизну, зібрані вірянами, людям, які потребують допомоги. Діткам же – маленьким жителям села – було доставлено 70 Різдвяних подарунків.

 

Поховання воїна-захисника відбулося у селі Грунь

15 січня 2023 року в селі Грунь Охтирського району відбулося поховання воїна-захисника Дмитра Третяка 1985 року народження, який загинув на Донеччині, захищаючи територіальну цілісність України від російських загарбників. З благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, чин поховання очолив настоятель храму на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» протоієрей Олег Солошенко в співслужінні зі священством міста Охтирки та району. Жителі села, друзі й знайомі у великій кількості прийшли провести в останню путь воїна Дмитра.

Майже всі груняни під час проїзду кортежу з тілом захисника на цвинтар живим коридором з квітами та сльозами на очах прощались з односельчанином.

Герой-захисник був похований на місцевому цвинтарі.

Царство Небесне і вічна пам’ять воїну Димитрію!

 

У Сумах відспівали загиблого воїна Едуарда Пінчука

26 січня 2023 року у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Суми відбулося відспівування українського захисника, депутата Сумської обласної ради VII скликання, директора КУ СОР «Сумський обласний центр відпочинку, оздоровлення, туризму та ВПВ» Едуарда Івановича Пінчука. Чин похорону очолив протоієрей Володимир Чугай у співслужінні сумських священників.

Помолитися за спокій душі воїна Едуарда до сумського кафедрального собору прийшли очільники міста та області, депутати, побратими, друзі та жителі міста.

Перед початком відспівування отець Володимир промовив проникливе слово, сповнене християнської любові, співчуття та щирої подяки спочилому Герою. Також священник передав слова співчуття та втіхи жінці Вікторії та доньці Соломійці, рідним, друзям та побратимам воїна Едуарда від імені Високопреосвященнішого митрополита Сумського і Охтирського Євлогія.

Едуард Пінчук – «кіборг», захисник Донецького аеропорту, який після отриманих поранень повертався до мирного життя, активно брав участь у громадському та політичному житті Сумщини. З початку повномасштабної російської агресії одним із перших став до лав ЗСУ. Брав участь у визволенні Ізюму, Балаклеї та Куп’янська. 22 січня 2023 року від тяжких поранень, отриманих під час військових дій, Едуард спочив у харківському шпиталі.

Поховання воїна Едуарда, в Хрещенні Дмитра, на цвинтарі смт Миколаївка очолив настоятель місцевого Іоанно-Богословського храму протоієрей Олександр Ісаєв.

Царство Небесне і вічна пам’ять спочилому воїну Едуарду!

 

Похорони загиблого воїна в селі Грунь

27 січня 2023 року в храмі ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» села Грунь Охтирського району відбувся чин поховання воїна-захисника Мітли Олександра Олександровича, який героїчно загинув на околицях міста Бахмут у бою з російськими окупантами. Живим коридором пам’яті та квітами зустрічали односельчани солдата, якого більшість знала особисто. З благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, заупокійне богослужіння очолив настоятель храму протоієрей Олег Солошенко в співслужінні з священством міста Охтирки та благочиння. Після відспівування тіло захисника в супроводі священства та великої кількості односельців однокласники та побратими на руках віднесли на місцевий цвинтар, де після заупокійної літії та прощання з загиблим воїном, він був похований.

 

У Верхньому Піщаному провели в останню путь захисника

28 січня 2023 року в селі Верхнє Піщане звершено відспівування воїна ЗСУ, старшого солдата Савченка Сергія Петровича який з серпня 2022 року став на захист суверенітету та незалежності нашої держави.

З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія чин похорону звершив благочинний Сумського районного округу, настоятель храму протоієрей Володимир Глущенко.

Залишаючись вірним військовій присязі, захищаючи цілісність та незалежність України, Сергій Савченко загинув 23 січня 2023 року під час танкового обстрілу біля населеного пункту Водяне Покровського району Донецької області. Воїну Сергію було 45 років.

Помолитися за спокій душі та провести в останню путь воїна Сергія прийшли жителі села Верхнє Піщане, побратими, друзі, однокласники.

Заупокійна літія та поховання солдата відбулися на місцевому кладовищі села Верхнє Піщане.

Царство Небесне і вічний спокій воїну Сергію!

 

У Кам’янці відспівали загиблого українського воїна-захисника

6 лютого 2023 року у селі Кам’янка Тростянецької громади відбулося прощання з загиблим українським воїном Хижковим В’ячеславом Григоровичем, який загинув, героїчно захищаючи Українську землю від ворожої агресії. 27 січня В’ячеслав Григорович загинув від поранень, несумісних з життям.

Чин відспівування новопреставленого воїна В’ячеслава звершив настоятель місцевого храму Різдва Пресвятої Богородиці протоієрей Олексій Селегень.

Кам’янчани створили живий коридор, щоб віддати останню шану воїну, який захищав Україну від російських загарбників, а на цвинтарі пройшла прощальна церемонія за участю бойових побратимів, представників влади, школи та місцевих закладів, рідних і близьких людей.

Царство Небесне та вічна пам’ять воїну-захиснику В’ячеславу!

 

Продуктові набори від благодійників отримали жителі сіл

На початку лютого 2023 року голова єпархіального відділу протоієрей Олександр Петренко організував роздачу продуктових наборів жителям Малого Бобрика, Зеленого Гаю та Сум. Благодійний вантаж священник привіз із Європи: жителі Нідерландів та Німеччини зібрали найнеобхідніше, щоб підтримати українців, що потрепають від воєнної агресії Росії.

Понад 500 кілограмів продуктів харчування було роздано людям. Крім того, були привезені генератори, зарядні станції, засоби гігієни, одяг, ходунки для інвалідів.

Сумська єпархія продовжує турботу та підтримку своїх співгромадян у складних обставинах війни.

 

У Пристайлові поховали воїна Олександра Андрущенка

16 лютого 2023 року в селі Пристайлове Лебединського церковного округу поховали загиблого військового Олександра Андрущенка. 26-річний Олесандр був бойовим медиком механізованого взводу. 24 листопада 2022 року він загинув у Бахмутському районі Донецької області.

Чин відспівування в Успенському храмі с. Пристайлове очолив благочинний Лебединського церковного округу протоієрей Роман Андрухів у співслужінні священства.

Поховали воїна Олександра на місцевому цвинтарі.

Вічна пам’ять і Царство Небесне новопреставленому воїну Олександру!

 

Тепловізор та іншу благодійну допомогу передано українським військовим

За повідомленням голови Єпархіального центру духовної підтримки та реабілітації воїнів та мирних громадян, що постраждали від військових дій, протоієрея Олександра Петренка, 21 лютого 2023 року у підрозділ, де несе військову службу священник Сумської єпархії Української Православної Церкви, офіцер за освітою, передано благодійну допомогу: тепловізор, термобілизну, спальний мішок та шоколад, загалом на суму 100 тисяч гривень. Гроші частково були зібрані в рамках єпархіальної акції «Допомога ЗСУ», частково – прихожанами парафії святителя Спиридона Триміфунтського с. Зелений Гай та небайдужими благодійниками.

Сумська єпархія Української Православної Церкви невпинно опікується підтримкою українських воїнів та молиться про перемогу над ворогом.

 

В Охтирці молитовно відзначили річницю повномасштабної війни в Україні

24 лютого 2023 року, в річницю повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, в Покровському кафедральному соборі міста Охтирки з благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, відбувся молебень за Українське військо та заупокійна літія за загиблими в цій кривавій війні, як військових, так і цивільних людей. Молебень очолив благочинний Охтирського і Великописарівського церковних округів протоієрей Євгеній Сопіга зі священством міста. Це особлива дата для Охтирки, адже саме це місто першим прийняло нерівний бій з окупантами та були перші загиблі та поранені, зокрема дитина.

 

Охтирчани молитовно пом’янули військових у річницю їхньої загибелі

26 лютого 2023 року виповнився рік з трагічної загибелі більше 70 військовослужбовців в Охтирці від ракетних ударів російської армії. У Прощену неділю після Божественної літургії була відслужена панахида за полеглими бійцями і цивільними. У слові до прихожан настоятель собору протоієрей Євгеній Сопіга сказав, що ця дата назавжди залишиться чорним днем для Охтирки і охтирчан. Уперше після 1943 року в місті пролунали вибухи артилерійських снарядів та бомб, які змусили жителів переховуватися в погрібах та бомбосховищах та виїжджати з міста для того, щоб зберегти своє життя. Це все неможливо забути, і саме молитва до Господа нехай упокоїть тих, хто загинув, та втішить серця рідних, які втратили своїх близьких.

 

У Сумах відспівали загиблого воїна Сергія Польогкого

6 березня 2023 року у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Суми відбулося відспівування українського захисника Сергія Польогкого. Чин похорону очолив настоятель Пантелеймонівського храму м. Суми архімандрит Антоній (Бондаренко) у співслужінні кліриків собору.

Помолитися за спокій душі воїна Сергія до сумського кафедрального собору прийшли рідні, побратими, друзі та жителі міста.

Після відспівування архімандрит Антоній промовив проникливе слово, сповнене християнської любові, співчуття та щирої подяки спочилому Герою. Також священник передав слова співчуття та втіхи рідним, друзям та побратимам воїна Сергія від імені Високопреосвященнішого митрополита Сумського і Охтирського Євлогія.

Воїн Сергій Польогкоий загинув 24 лютого у боях на сході України.

Поховання воїна Сергія на Алеї Слави Баранівського кладовища очолив клірик Спасо-Преображенського кафедрального собору протоієрей Петро Полюлюк.

Царство Небесне і вічна пам’ять спочилому воїну Сергію!

 

Українські бійці отримали бронежилети від Сумської єпархії УПЦ

7 березня 2023 року митрополит Сумський і Охтирський Євлогій передав українським бійцям – захисникам України від ворожої російської агресії – 5 бронежилетів класу 4+. Ці бронежилети захищатимуть наших бійців від куль ворожої зброї. Благодійна передача бронежилетів відбулася стараннями голови Єпархіального центру духовної реабілітації військових та мирних громадян, що постраждали внаслідок війни, протоієрея Олександра Петренка.

Митрополит Євлогій зустрівся з представниками військових у Єпархіальному управлінні. Владика подякував бійцям за їхній подвиг та захист нашої Батьківщини, побажав перемоги, Божої помочі та Покрову Пресвятої Богородиці. Військовим владика подарував молитвослови українською мовою, видані з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

Нехай береже Господь наших воїнів та дарує Україні перемогу над ворогом!

 

Сумські семінаристи вшанували пам’ять загиблих внаслідок авіабомбардування Сум

7 березня 2023 року з благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, ректора Сумської духовної семінарії, студенти духовної школи в річницю трагедії вшанували пам'ять людей, які загинули внаслідок авіабомбардування ворожої авіації росії вночі 8 березня 2022 року у районі вулиці Роменської м. Суми, що поблизу семінарського корпусу, який тоді теж було пошкоджено  від вибуху. Літію за загиблими очолив викладач семінарії ієромонах Павел (Пасічник).

Вічна пам'ять і Царство Небесне спочилим!

 

Сумська єпархія зібрала допомогу для постраждалих від землетрусу

Завершено збір пожертв для постраждалих від землетрусу в Туреччині: з благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія церковні громади Сумської єпархії загалом зібрали 105 250 грн. благодійних пожертв. Кошти будуть спрямовані для надання благодійної допомоги жителям Туреччини, що постраждали від землетрусу.

 

У Чупахівці поховано загиблого під Бахмутом українського захисника

10 березня 2023 року в Хресто-Воздвиженському храмі села Чупахівки Охтирського району відбулося відспівування головного сержанта Олександра Тарана, який 2 березня загинув від рук російських окупантів у Бахмуті, виконуючи свій військовий обов’язок.

Чин поховання з благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, очолив благочинний Охтирського і Великописарівського церковних округів протоієрей Євгеній Сопіга в співслужінні зі священством міста Охтирки та району. Провести в останню путь героя, який з 2014 року боронив територіальну цілісність України, зібралася велика кількість односельців, друзів, побратимів, які знали Олександра як чуйного, вірного та відповідального товариша. Отець Євгеній звернувся до рідних загиблого і передав щирі співчуття від митрополита Євлогія дружині та мамі героя. Після заупокійного богослужіння тіло відважного солдата-захисника в урочистому супроводі священства, військових та багаточисельного народу було доставлено на місцевий цвинтар, де після заупокійної літії він був похований.

 

У Межиричі поховали загиблого українського воїна-захисника

18 березня 2023 року у селі Межирич Сумського району відбулося відспівування загиблого українського захисника Максима Михайловича Магаляса, 1993 року народження. Виконуючи свій військовий обов’язок, герой загинув 11 березня в районі населеного пункту Червонопопівка Сєвєродонецького району Луганської області.

Чин похорону звершив настоятель місцевого Успенського храму протоієрей Володимир Гуцов. Священник передав слова глибокого співчуття рідним і друзям спочилого воїна.

Царство Небесне й вічний спокій воїну Максиму!

 

Митрополит Євлогій виступив із закликом щодо захисту Києво-Печерської Лаври і Київських духовних шкіл

У Білопільський міський центр соціальних служб  передано благодійну допомогу

Протягом Великого посту  прихожанами парафії Ікони Пресвятої Богородиці "Аз есмь с вами и никтоже на вы" м. Ворожба Білопільського благочиння були зібрані дитячі речі: одяг, взуття, іграшки та інше для  сімей, які потрапили в тяжкі життєві обставини в реаліях  нашого сьогодення. 31 березня 2023 року настоятель храму протоієрей Олександр Кривохижа передав пожертву директору КУ Білопільської міської ради "Білопільський міський центр соціальних служб" Лустенко Аллі Василівні.

 

Надійшла подяка від українських військових

4 квітня 2023 року на ім'я митрополита Сумського і Охтирського Євлогія надійшов подячний лист, у якому військовослужбовці, що несуть службу на Сумщині та захищають територіальну цілісність країни, висловили подяку за благодійництво і підтримку.

 

Похорони воїна-афганця в Покровському соборі Охтирки

11 квітня 2023 року в Покровському кафедральному соборі міста Охтирки відбувся чин поховання Дубка Михайла Михайловича, людини-воїна, чия юність минула у війні на афганській землі, був в перших лавах по ліквідації Чорнобильської АЕС, а 24 лютого 2022 року одним з перших вступив до Охтирської територіальної оборони і прийняв перший бій в Охтирці, де тоді повністю знешкодили колону окупантів, не давши ворогу прорватися далі в бік Києва. Чин відспівування очолив настоятель собору, багатолітній друг покійного, протоієрей Євгеній Сопіга в співслужінні кліриків собору та чисельних друзів. Після богослужіння похоронна процесія разом зі священнослужителями та військовим караулом направилась на Соборний цвинтар де тіло воїна було поховано.

Вічна пам’ять і Царство Небесне воїну Михайлу!

 

"До Світлого Дня - світлі вчинки": підведено підсумки благодійної акції

З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія завершено Дванадцяту єпархіальну благодійну акцію допомоги онкохворим дітям Сумщини "До Світлого Дня - світлі вчинки".

Акція тривала протягом Великого Посту 2023 року. Як і у попередні роки, у кожному храмі Сумської єпархії було розміщено скриньки з логотипом акції, куди кожен, хто бажав, міг покласти свою пожертву. На третій день Пасхи Христової усі зібрані кошти були передані до бухгалтерії та підраховані.

У результаті підрахунків стало відомо, що у ході Дванадцятої єпархіальної благодійної акції допомоги онкохворим дітям Сумщини "До Світлого Дня - світлі вчинки" 2023 року зібрано 900 000 грн.

Незважаючи на війну, що триває нині, сумчани об'єдналися у спільній справі діяльного милосердя.

Щира подяка усім, хто долучився до акції допомоги онкохворим дітям Сумщини "До Світлого Дня - світлі вчинки"!

 

Воїн ЗСУ – вірянин УПЦ

Від початку воєнної агресії росії проти України тисячі вірян Української Православної Церкви стали на захист нашої держави. Серед них і Олег Гончаренко – сум’янин, вірянин УПЦ, учасник Центру православної молоді.

За освітою Олег – вчитель історії та правознавства. До війни працював в IT-компанії на посаді копірайтера. У Сумах найчастіше молився у Пантелеймонівському храмі та Спасо-Преображенському кафедральному соборі, а також відвідував лекції отця Володимира Равлюка для Центру православної молоді. «Про те, що захист Батьківщини є святим обов'язком християнина, я часто чув на лекціях отця Володимира, – ділиться Олег, – тому ще до початку війни я чітко вирішив для себе, що в разі російської агресії я запишусь до лав ЗСУ». Коли почалася війна, Олег прийшов до ТЦК СП не за призивом, а за власним бажанням.

Зараз він служить у складі Повітряних Сил Збройних Сил України оператором радіолокаційної станції. Головне завдання оператора – своєчасно виявляти противника в небі та оперативно доповідати про нього.

Також Олег охоче поділився історією свого шляху до віри: «В 2008 році почав цікавитися Біблією. Сподобався глибокий та розсудливий підхід у поясненні Священного Письма на лекціях отця Володимира. Тому, лише один раз почувши його розповідь, я вирішив і надалі відвідувати лекції. Перше Причастя було в 2012 році в храмі Святого Пантелеймона в Сумах».

У Олега багато талантів, тому до війни вільний час він присвячував театру. «Ймовірно, хтось чув про рух театральної імпровізації в Сумах, – розповідає воїн ЗСУ про свою любов до театру. – Я був його прихильником і декілька років очолював студію з імпровізації. Але перші кроки до сценічної гри мені теж допоміг зробити отець Володимир. Упродовж декількох років він був моїм наставником та режисером, завдяки його кропіткій праці Центр православної молоді зміг організувати декілька масштабних благодійних вистав і концертів. І не тільки у Сумах, а й за межами міста!» Олег часто був ведучим та учасником цих благодійних концертів.

Колектив Центру православної молоді дуже сумує за своїм талановитим і щирим другом, не втрачає з ним зв’язок і регулярно намагається допомагати нашому захиснику, забезпечуючи його необхідними речами і смаколиками. «Дуже вдячний православній громаді Сум, згуртованій на базі Центру православної молоді. Завдяки зусиллям його активу я був вчасно забезпечений теплим одягом, – говорить військовий. – Центр і надалі регулярно цікавиться про найнеобхідніше для моєї служби і вчасно надсилає».

Від Центру православної молоді на фронт пішло вже 7 посилок, наповнених теплими речами, консервами, солодощами та дрібницями, які полегшують важкий побут наших захисників. Одного разу воїн попросив покласти у посилку Біблію для його побратима, який почав цікавитися християнською вірою.

Крім того, волонтерам із Центру православної молоді вдалося організувати доставку необхідних для військових речей із Франції. Тоді до посилки вагою більше 2 кг увійшло 3 пари чобіт, військова форма, рюкзак, каска. Після прибуття в Суми речі були передані воїну Сил Територіальної оборони ЗСУ Станіславу Гончаренку, який є братом Олега Гончаренка.

Дякуємо Олегові, Станіславові та кожному нашому захиснику і захисниці за їх величезний подвиг!

Молімося за захисників України разом!

 

Офіційна заява Управління Сумської єпархії УПЦ

26 квітня 2023 року на сесії Сумської міської ради депутати проголосували на підтримку рішення щодо позбавлення права користування земельними ділянками низки православних громад Української Православної Церкви, що зареєстровані та діють на території м. Суми.

Таке рішення є необгрунтованим, політично вмотивованим та деструктивним, таким, що руйнує громадянський мир та суттєво порушує конституційні права православних мешканців Сум, що складають більшість віруючих обласного центру, дестабілізує стан суспільного миру, створює умови для розпалення ворожнечі на міжрелігійному грунті.

Депутати Сумської міської ради своїми діями, що перевищують їх законні повноваження, суттєво порушують норми, визначені Конституцією України, норми Земельного кодексу України, інших законодавчих та підзаконних актів у частині прав релігійної громади як землекористувача.

Дискусії, що відбуваються нині у публічному просторі щодо подальшої зміни приналежності церковної власності на користь однієї конфесії, яка за підтримки державної влади незаконно набула виняткових преференцій, переконують у тому, що нинішнє рішення сесії Сумської міської ради є окремим кроком щодо подальшого відчудження церковного майна у рейдерський спосіб. Виникає логічний висновок про те, що незаконне рішення буде використано для подальшого рейдерського відчудження церковного майна православних громад Сум. Тому вважаємо цю заяву повідомленням про попередження протиправних дій та грубого порушення чинного законодавства України у частині розпалення міжрелігійної ворожнечі.

Наголошуємо, що будь-які протиправні дії посадових осіб щодо релігійних громад є неприпустимими на шляху нашої держави до європейських принципів та євроінтеграції, більш того у час воєнного стану. Конституція України (стаття 19) зобов’язує: органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України./span>

Управління Сумської єпархії Української Православної Церкви закликає органи державної влади Сумщини та їх посадових осіб, які задіяні у виконанні Закону, не створювати перешкоди в діяльності релігійним організаціям Сумської єпархії Української Православної Церкви, а діяти у суворій відповідності з вимогами Закону та інших актів чинного українського законодавства.

 

Сумські депутати свідомо порушили українське законодавство

Як стало відомо з юридичного висновку до проекту рішення Сумської міської ради «Про визнання деяких пунктів рішення Сумської міської ради такими, що втратили чинність», а саме пункту про виділення парафії Святителя Луки Української Православної Церкви земельної ділянки під розміщення храмового комплексу, Правове управління попереджало міського голову й депутатів про те, що таке рішення ніяк «не відповідає вимогам законодавства України».

Згідно ч.2. ст.19 Конституції України, «органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України».

Спираючись на рішення Конституційного Суду України, юристи зазначили, що «органи місцевого самоврядування не можуть скасовувати свої попередні рішення, вносити до них зміни, якщо відповідно до приписів цих рішень виникли правовідносини, пов’язані з реалізацією певних суб’єктивних прав та охоронюваних законом інтересів, і суб’єкти цих правовідносин заперечують проти їх зміни чи припинення. Це є «гарантією стабільності суспільних відносин» між органами місцевого самоврядування і громадянами, породжуючи у громадян впевненість у тому, що їхнє існуюче становище не буде погіршене прийняттям більш пізнього рішення».

Крім того, «ненормативні правові акти органу місцевого самоврядування, які передбачають конкретні приписи, звернені до окремого суб’єкта  чи юридичної особи, є актами одноразового застосування, вичерпують свою дію фактом їхнього виконання, тому вони не можуть бути скасовані чи змінені органом місцевого самоврядування після їх виконання».

Правове управління СМР чітко стверджувало, що «п.3 додатку до Рішення СМР №1922-МР, як акт ненормативного характеру не може втратити чинність на підставі рішення Сумської міської ради без згоди юридичної особи Парафії Святителя Луки Української Православної Церкви».

Більш за те, юристи попередили депутатів про їхню відповідальність перед законодавством України, згідно якого «шкода, заподіяна юридичним особам в результаті неправомірних рішень, дій або бездіяльності органів місцевого самоврядування, відшкодовується за рахунок коштів місцевого бюджету, а в результаті неправомірних рішень, дій або бездіяльності посадових осіб місцевого самоврядування – за рахунок їх власних коштів».

Незважаючи на професійний юридичний висновок власного Правового управління, депутати Сумської міської ради 26 квітня 2023 року затвердили рішення про визнання таким, що втратив чинність п.3. додатку до рішення СМР від 28.11.2012 року №1922-МР, яким парафії Святителя Луки Української Православної Церкви виділялася земельна ділянка під розміщення храмового комплексу.

 

Відспівування полеглого захисника Вадима Абрамцева

7 червня 2023 року у храмі Новомучеників і сповідників Слобожанських м. Суми відбулося відспівування полеглого захисника України Вадима Абрамцева. Чин похорону звершили клірики Сумської єпархії Української Православної Церкви протоієрей Андрій Лозовський і протоієрей Андрій Пахотін. Після відспівування у храмі воїн був похований на Алеї Слави Баранівського кладовища Сум. Віддати останню шану бійцю прийшли його родина, друзі, знайомі, бойові побратими.

Заступник командира бойової машини-навідник-оператор старший солдат Вадим Абрамцев загинув 3 червня в районі Великої Писарівки на Сумщині на 30-му році свого життя.

Царство Небесне і вічна молитовна пам’ять воїну-герою Вадиму!

 

Православні громади Тростянеччини надсилають допомогу військовим ЗСУ

12 червня 2023 року настоятель Благовіщенського храму м. Тростянець передав волонтерам благодійну допомогу, зібрану зусиллями парафіян та небайдужих тростянеччан, для воїнів 93 ОМБр «Холодний Яр».

Завдяки милосердному служінню православних вірян, на фронт відправляться зібрані медикаменти, продукти харчування та інше, що вкрай необхідне нашим воїнам на передовій.

А з круп та макаронів буде приготована смачна каша з м’ясом для гідного харчування захисників.

Дякуємо всім, хто долучився до благодійного збору!

 

Сумська єпархія УПЦ зібрала кошти для допомоги мешканцям Херсонщини

13 червня 2023 року підведено підсумки збору благодійних коштів для мешканців Херсонщини, що постраждали від затоплення внаслідок підриву російськими військами греблі Каховської ГЕС, що з благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія відбувся в храмах і монастирях Сумської єпархії Української Православної Церкви.

Віряни Сумської єпархії жваво відгукнулися на єпархіальну ініціативу. Усього лише за декілька днів було зібрано благодійних коштів у сумі 223 000 гривень, які будуть передані для постраждалих мешканців Херсонщини.

 

Лебединські православні громади вкотре зібрали гуманітарну допомогу для воїнів ЗСУ

13 червня 2023 року воїнам з Лебединщини, що служать на передовій на Донецькому напрямку, вже вкотре було доставлено гуманітарний вантаж від православних земляків – православних лебединців. Парафіями міста знову були зібрані необхідні речі, одяг, медикаменти, консервація, продукти харчування та інше, чого потребують наші захисники на передовій.

До заходу активно долучився дружній колектив  Лебединського ЗЗСО І-ІІІ ступенів N5, які спільними зусиллями, а також небайдужих містян, зібрали кошти для приготування готових консервованих обідів  для передачі нашим військовим на передову. Перша партія смачної домашньої каші з овочами та м'ясом уже вирушила в дорогу. Окрім цього працівники їдальні систематично радують військових смачними м'ясними салатами, та іншими смаколиками власного виробництва.

Кожна парафія Лебедина робить свій величезний внесок у справу підтримки наших воїнів. Загалом тільки таких вантажів на передову було відправлено вже більше десятка. І це не враховуючи інших благодійних акцій, ярмарок та допомоги, яку отримують воїни та постраждалі від війни українці.

 

Храми Лебедина зібрали допомогу для постраждалої Херсонщини

За повідомленням благочинного Лебединського церковного округу протоієрея Романа Андрухіва, 15 червня 2023 року було передано гуманітарну допомогу, зібрану парафіянами храмів Лебедина Сумської єпархії Української Православної Церкви для допомоги жителям Херсонщини, що постраждали від повені, спричиненої руйнуванням греблі Каховської ГЕС. Продукти харчування, медикаменти, побутова хімія, памперси, дитяче харчування, одяг – все, що вкрай необхідне сьогодні постраждалим – дві машини («газелі») допомоги передано волонтерам для доставки в постраждалий регіон.

 

Херсонці отримали гуманітарну допомогу з Сум

14-16 червня 2023 року відбулася поїздка до Херсона, що постаждав від затоплення, яке сталося внаслідок підриву російськими військами Каховської ГЕС.

Керівник єпархіального центру реабілітації учасників бойових дій та осіб, що постраждали від війни, протоієрей Олександр Петренко разом із архімандритом Серфимом (Панкратовим) зібрали гуманітарну допомогу та доправили її до Херсона. Для людей, що постраждали внаслідок атаки російської армії, були доставлені продукти харчування, засоби гігієни, памперси, одяг, пледи, антисептики. Жителі мікрорайону Шуменський допомогли розвантажити машину та тепло подякували усім причетним до благодійної підтримки.

 

У селі Білка поховали загиблого воїна Сергія Крючка

18 червня 2023 року в селі Білка Тростянецької громади провели в останню путь воїна-героя Сергія Геннадійовича Крючка, який віддав життя за свободу та незалежність України. 14 червня на Донеччині Сергій загинув смертю хоробрих. Йому було лише 28 років.

Сергій одразу ж після звільнення з-під окупації рідного села пішов захищати свою землю. Спочатку вступив до територіальної оборони, потім – до лав ЗСУ. Служив стрільцем 5 стрілецької роти 30-ої окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького.

З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія чин відспівування звершили благочинний Тростянецького церковного округу протоієрей Олександр Карпець та настоятель місцевого Миколаївського храму протоієрей Володимир Федоришин.

Поховали Героя на місцевому кладовищі.

Вічна пам’ять і Царство Небесне убієнному воїну Сергію!

 

У Свято-Димитріївському храмі с.Стецьківка звершено відспівування воїна ЗСУ

20 червня 2023 року в Свято-Димитріївському храмі села Стецьківка звершено відспівування воїна Збройних Сил України Радька Віктора Миколайовича 1973 року народження. Воїн Віктор загинув 6 червня, в Донецькій області,після тяжкого поранення несумісного  з життям.

З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія чин похорону в селі Стецьківка в Свято-Димитріївському храмі, звершив благочинний Сумського районного церковного округу, настоятель Димитріївського храму протоієрей Володимир Глущенко.

Віддати останню шану бійцю прийшли його родина, односельці,  друзі, однокласники, знайомі, бойові побратими. Поховали солдата на місцевому кладовищі села Стецьківка.

Царство Небесне і вічний спокій захиснику України воїну Віктору!

 

У Білопіллі поховали загиблого воїна ЗСУ Олексія Мащенка

20 червня 2023 року в Петропавлівському храмі м. Білопілля провели в останню земну путь воїна-героя Збройних Сил України Олексія Мащенка, що загинув від ворожої кулі снайпера під час виконання бойового завдання в районі населеного пункту Кузьмине, що на Луганщині. 35-річний Олексій, оператор відділення протитанкових керованих ракет взводу протитанкових керованих ракет 1 стрілецького батальйону військової частини А4123, загинув від поранень, що виявилися несумісними з життям.

Чин відспівування з благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія звершили настоятель Петропавлівського храму протоієрей Олександр Середа та клірик храму протоієрей Павел Середа. Віддати останню шану герою прийшли сім’я, родичі, друзі загиблого, військові побратими.

Царство Небесне й вічний спокій захиснику України воїну Олесію!

 

Парафії Лебединщини передали допомогу військовим ЗСУ

20 червня 2023 року благочинний Лебединського церковного округу протоієрей Роман Андрухів передав для українських захисників 350 банок смачної каші, консервацію, що були приготовані завдяки старанням парафіян Вознесенського та інших храмів Лебедина, керівництва й працівників їдальні школи №5 та інших благодійників з Лебедина й села Малий Вистороп.

Настоятель і прихожани Троїцького храму с. Василівка придбали та передали для воїнів ЗСУ необхідні медичні засоби.

Дякуємо всім за допомогу ЗСУ!

 

У Тростянці попрощалися зі спочилим воїном Володимиром Коренюком

20 червня 2023 року в Тростянці біля каплиці Всіх святих у Благовіщенському сквері відбулося відспівування та громадська панахида за спочилим Героєм – воїном Коренюком Володимиром Івановичем. 17 травня 2023 року Володимир отримав смертельне вогнепальне поранення під час виконання бойового завдання, від якого 14 червня 2023 року помер.

У березні цього року Володимир був мобілізований до лав Збройних Сил України та до самої героїчної смерті захищав незалежність нашої держави.

З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія чин відспівування звершили священники храмів Тростянця: благочинний протоієрей Олександр Карпець та протоієрей Миколай Олійник.

Поховали Героя на центральному міському кладовищі.

Царство Небесне і вічний спокій новопреставленому воїну Володимиру!

 

Співчуття митрополита Сумського і Охтирського Євлогія у зв’язку з трагедією у м. Суми внаслідок російського повітряного удару

Дорогі брати й сестри!

Сьогодні вдень наше місто Суми стало свідком страшної трагедії: Росія, жорстокий і нищівний ворог, завдала повітряного удару по мирним мешканцям, по людям, які перебували у своїх домівках.

Не вистачає тих слів, які б принесли хоча б якусь утіху родинам загиблих, пораненим, тим, хто постраждав і втратив свої оселі. Неможливо висловити повну скорботу за наше місто та його мешканців. Сьогоднішній день назавжди ввійде в історію міста як день скорботи та жалю.

Але ми знаємо, що Бог бачить страждання людей Своїх, Він перебуває з нами невідступно. «Ворогуйте, народи, але тремтіть!.. Озброюйтесь, але тремтіть!.. Задумуйте задуми, але вони руйнуються; говоріть слово, але воно не збудеться: бо з нами Бог!» (Іс. 8, 9-10). Господь серед цих важких випробувань звертається до нас: «Будь твердим і мужнім, не страшися і не жахайся, бо з тобою Господь Бог твій скрізь, куди підеш» (Нав. 1, 9). А Бог наш ­– «Бог, щоб спасати… Бог сокрушить голови ворогів Своїх» (Пс. 67, 21-22).

Утішені цим Божественним Одкровенням, підсилимо нині молитви до Бога за перемогу Української Армії, за настання благословенного миру в нашій країні, на наше рідне мирне місто, наші родини й близьких!

У цей важкий день я висловлюю своє щире співчуття родинам й близьким загиблих, пораненим, а також всім, хто постраждав через цю ворожу атаку! Закликаю вас до єдності, в якій ми маємо силу перемогти ворога, і до активної допомоги тим, хто постраждав. Молюся за кожного з вас, за нашу рідну землю, за нашу багатостраждальну неньку – Україну.

Боже благословення та Його втіха нехай перебувають з усіма вами!

Зі щирим співчуттям,

+Євлогій, митрополит Сумський і Охтирський

3 липня 2023 року

 

У день жалоби в храмах Сум молилися за загиблих сумчан

У вівторок 4 липня 2023 року, день жалоби в Сумській міській громаді, з благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія в усіх храмах Сум та Сумського району були піднесені молитви за спокій загиблих внаслідок повітряного удару російських безпілотників-«шахедів» напередодні, 3 липня.

Також піднесені молитви за зцілення поранених, за тих, хто лишився без домівки та всіх постраждалих від трагедії.

Нагадуємо, що в храмах Сумської громади оголошено збір благодійних коштів на допомогу постраждалим від ворожого повітряного удару.

Митрополит Сумський і Охтирський Євлогій висловив співчуття у зв’язку з трагедією у м. Суми внаслідок російського повітряного удару.

 

Сумська єпархія УПЦ вкотре надала допомогу військовим Збройних Сил України

4 липня 2023 року митрополит Сумський і Охтирський Євлогій передав одному з сумських підрозділів Збройних Сил України будівельні інструменти та обладнання на суму 21 тисяча гривень, зібрані вірянами Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Суми. Необхідне обладнання було придбано керівником Єпархіального центру реабілітації воїнів та мирних громадян, що постраждали від військових дій, протоієреєм Олександром Петренком, який є також головою Єпархіального відділу церковного будівництва та архітектури.

Митрополит Євлогій побажав воїнам перемоги та Божої допомоги в несенні їхнього жертовного служіння та благословив кожного маленькою Охтирською іконочкою Пресвятої Богородиці.

Представники ЗСУ подякували владиці Євлогію, а в його особі всім православним вірянам Сум, за постійну турботу та допомогу.

Сумська єпархія допомагає Українській армії на постійній основі з самого початку повномасштабного вторгнення ворожих військ. У кожному храмі є скринька для збору пожертв на нужди українських захисників і захисниць. А під час богослужінь і в домашній молитві підносяться щирі молитви за наших воїнів, за перемогу, за настання благословенного миру в Україні.

 

Настоятель Елисаветинської обителі милосердя передав допомогу пораненим бійцям

Як повідомив настоятель Свято-Єлисаветинської обителі милосердя с. Журавне архімандрит Серафим (Панкратов), 6 липня 2023 року він разом з Ірою Репало, Віталієм та Артемом Білоус (Благодійна організація «Благодійний фонд «РАЗОМ ОХТИРКА») відвідали поранених бійців, що лікуються в медзакладах Полтави, та передали їм гостинці: банани, апельсини, черешню, лимони, нектарини, помідори, огірки, яблука, сушені інжир, фініки та горіхи, випічку, гранатовий сік (важким), а головне – велику подяку від себе особисто та від всіх, хто підтримав цю поїздку, за їхню благородну службу, за захист всіх нас, нашої України. Для одного з бійців замовили та оплатили пару дефіцитних катетерів.

«Наш «сталкер» – волонтер Ірина Репало, – розповідає о. Серафим, – вона знає хто, де, скільки, які у кого потреби, потреби відділень та багато іншого. Розуміючи, що така зануреність потребує дуже багато часу питаю: «Ви, мабуть, в лікарнях проводите майже кожний день? Скільки годин в день приблизно»? Відповідає: «Буває, що з 9-ї до 20-Ї години».

Відмічу добрий, або доволі непоганий психологічний стан переважної більшості бійців. Ірина попереджала, що немало бійців з ампутаціями, я внутрішньо побоювався, що більшість з них буде в депресивному стані. Дивно, але ні (хоча впевнений, що більшість періодично "накриває"). Дехто з них навіть твердо сказали, що після реабілітації – знову на фронт.

Хлопці передавали всім подяку, багато хто – дуже теплу. Доволі часто ми чули щиру подяку Богу.

Випічку зробили працівники магазину «Щедрий дар» під керівництвом Віталія Євтєєва, на обладнанні, яке було придбане за кошти Ольги Тригуб, її друзів та благодійного фонду «Життєлюб». Хазяйка оптової фруктової бази пані Наталія, окрім суттєвих знижок, передала пораненим горіхи, інжир, фініки.

Відомі та невідомі нам читачі попереднього допису внесли 12660 грн пожертв. Дуже дякуємо та передаємо подяку від бійців!»

 

Благодійна допомога передана в центр соціальних служб м. Білопілля

Протягом Апостольського посту прихожанами парафії Ікони Пресвятої Богородиці "Аз есмь с вами и никтоже на вы" м. Ворожба Білопільського благочиння були зібрані речі: одяг, взуття, іграшки, продукти харчування та інше для сімей, які потрапили в тяжкі життєві обставини в реаліях нашого сьогодення. 10 липня 2023 року настоятель храму протоієрей Олександр Кривохижа передав пожертву директору КУ Білопільської міської ради "Білопільський міський центр соціальних служб" Лустенко Аллі Василівні.

 

В селі Стецьківка попрощалися з загиблим воїном Юрієм Головко

16 липня 2023 року в Свято-Димитріївському храмі села Стецьківка звершено відспівування воїна Збройних Сил України Головка Юрія Миколайовича 1981 року народження.

Воїн Юрій Головко, був навідником аеромобільного батальйону ЗСУ і служив у 25-й окремій повітрянодесантній бригаді.

Загинув воїн Юрій 9 липня, в Луганській області, після тяжкого поранення  не сумісного з життям.

З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія чин похорону в селі Стецьківка в Свято-Димитріївському храмі, звершив благочинний Сумського районного церковного округу, настоятель Димитріївського храму протоієрей Володимир Глущенко.

Поховали воїна  на місцевому кладовищі села Стецьківка.

Царство Небесне і вічний спокій захиснику України воїну Юрію!

 

Співчуття митрополита Сумського і Охтирського Євлогія у зв’язку з трагедією в м. Білопілля внаслідок обстрілу російською артилерією

Дорогі брати і сестри!

Сьогодні Сумщина знову сколихнулася від трагедії, яку спричинила російська військова агресія – мирне місто Білопілля вкотре було обстріляне ворожою артилерією. На превеликий жаль, двоє людей загинули, десятеро поранені, деякі з них у важкому стані доставлені до лікарні. Ворог бив по центру міста та його околицях, по території пожежної частини, де постраждали семеро рятувальників. Ми вдячні Богу, що всі вогнеборці залишилися живими, але це страшне нагадування про те, як сильно війна вражає невинних людей, що присвячують своє життя допомозі іншим.

Декілька хвилин, що тривав обстріл, стали для двох літніх жінок останніми, для інших постраждалих – найстрашнішою миттю їхнього життя, з самого початку повномасштабного вторгнення сповненого болю, страждання та постійного страху.

У зв'язку з цією трагедією, 18 липня оголошено днем жалоби на території Білопільської громади. Закликаю всіх вас вшанувати пам'ять загиблих, піднести щирі молитви за їхні безсмертні душі та виявити наше співчуття родинам, що постраждали.

Віримо, що настане день перемоги для нашого народу, коли «витре Бог усяку сльозу з очей їхніх, і смерти не буде вже, ні плачу, ні крику, ні недуги вже не буде, бо колишнє минуло… Переможець успадкує все, і буду йому Богом, і він буде Мені сином. Боязких же і невірних, мерзотних і убивць... і всіх неправдомовців – доля в озері, що горить вогнем і сіркою» (Апок. 21, 4, 7-8).

У цей важкий час будьмо єдиними, підтримуймо один одного і проявляймо милосердя до тих, хто потребує допомоги. Молімося разом за нашу Українську Армію, за мир і безпеку в нашій області, за переможне закінчення війни та за зцілення тих, хто постраждав. Нехай Божа благодать огорне нас усіх і допоможе нам подолати ці випробування.

Зі скорботою і щирим співчуттям,

+ Євлогій, митрополит Сумський і Охтирський

17 липня 2023 року

 

Благовіщенська парафія Тростянця придбала для захисників електронне обладнання

За повідомленням настоятеля Благовіщенської парафії м. Тростянець протоієрея Миколая Олійника, за кошти, зібрані православними вірянами, 19 липня 2023 року було придбано електронне обладнання для українських військових. Через волонтерів благодійну допомогу буде доставлено нашим захисникам.

 

Свято-Миколаївська обитель Сумської єпархії зазнала руйнувань внаслідок ворожого обстрілу

За повідомленням намісника Свято-Миколаївського архієрейського монастирського подвір’я с. Миропілля архімандрита Смарагда (Петренка), біля 11-ї години ранку 19 липня 2023 року чернеча обитель була обстріляна з мінометів російським агресором. Міни розірвалися на подвір’ї храму й за монастирськими воротами, влучили у монастирські будівлі, зруйнувавши їх. Дякуючи Богу, ніхто з людей, які перебували на подвір’ї, не постраждав – насельник обителі й жінки-прихожанки, які прикрашали квіткові клумби, змогли укритися в льосі після перших же вибухів.

Свято-Миколаївська обитель уже довгий час розділяє долю прикордонного села Миропілля, яке постійно зазнає ворожих обстрілів й руйнувань з самого початку повномасштабного вторгнення російського окупанта.

Монахи на чолі з отцем-намісником за кожним богослужінням підносять молитви за український народ, за українське військо та його найскорішу перемогу над ворогом.

 

Православний Лебедин знову передав допомогу українським захисникам

За повідомленням благочинного Лебединського церковного округу протоієрея Романа Андрухіва, 19 липня 2023 року українським воїнам було відправлено понад півтисячі банок смачної каші з м’ясом, приготованої дякуючи вірянам лебединських храмів та працівникам їдальні школи №5.

З самого початку повномасштабного вторгнення парафії Лебединщини активно допомагають українським захисникам та моляться за перемогу Української Армії.

 

Передано допомогу постраждалим від російського повітряного удару в Сумах

Як повідомив голова Єпархіального відділу з соціального служіння протоієрей Сергій Шульга, 21 липня 2023 року мешканцям житлового будинку в середмісті Сум, які втратили свої квартири через повітряний удар російськими БПЛА 3 липня цього року, передано фінансову допомогу.

Збір коштів для допомоги постраждалим було оголошено в самий день трагедії. Зусиллями парафій Сумського міського та районного церковних округів було зібрано 80 тисяч гривень.

Митрополит Сумський і Охтирський Євлогій звернувся до сумчан зі словом Співчуття у зв’язку з трагедією у м. Суми внаслідок російського повітряного удару.

4 липня 2023 року, в день жалоби в Сумській міській громаді, в усіх храмах Сум та Сумського району були піднесені молитви за спокій загиблих, за зцілення поранених, за тих, хто лишився без домівки та всіх постраждалих від трагедії.

 

Співчуття митрополита Сумського і Охтирського Євлогія з приводу руйнівних наслідків російської ракетної атаки на Одесу

23 липня 2023 року митрополит Сумський і Охтирський Євлогій надіслав лист митрополитові Одеському і Ізмаїльському Агафангелу зі словами співчуття з приводу руйнівних наслідків російської ракетної атаки на Одесу вночі цього дня, в результаті якої зруйновано величний Спасо-Преображенський кафедральний собор.

 

Благовіщенська парафія Тростянця придбала військові товари для ЗСУ

За повідомленням настоятеля протоієрея Миколая Олійника, 23 липня 2023 року ним були передані військові товари для ЗСУ, придбані на кошти, зібрані вірянами. Цього разу захисникам було передано одяг та взуття.

 

Громада Охтирського собору допомогла українським військовим

23 липня 2023 року прихожани Покровського собору міста Охтирки зібрали для воїнів Збройних Сил України продукти тривалого зберігання. З благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, настоятель собору протоієрей Євгеній Сопіга передав волонтерам зібрані продукти для українських бійців, які захищають нашу неньку Україну від російського агресора, та побажав допомоги Божої в святій справі захисту Української землі.

 

Митрополит Євлогій надіслав клопотання до Президента України

25 липня 2023 року митрополит Сумський і Охтирський Євлогій надіслав клопотання Президенту України Зеленському В.О. щодо зміни запобіжного заходу стосовно митрополита Вишгородського і Чорнобильського Павла (Лебідя), що з 14 липня перебуває у слідчому ізоляторі Києва.

Зокрема, Сумський Архіпастир просить Главу Української Держави взяти до уваги незадовільний стан здоров'я та вік митрополита Павла, замінити тримання під вартою в умовах камери слідчого ізолятора на інший вид запобіжного заходу, який би дозволяв надавати медичну допомогу.

 

1000 літрів квашених огірочків для ЗСУ з Лебединщини

Як повідомив благочинний Лебединського церковного округа протоієрей Роман Андрухів, 24 липня 2023 року було заготовлено 1000 літрів квашених огірків для воїнів ЗСУ. До збору огірків та інших овочів долучилися парафії Лебединщини, а жінки-парафіянки Вознесенського храму з любов’ю та молитвою все приготували.

 

Лебединська церковна громада продовжує надавати допомогу військовим

Лебединська православна церковна громада під керівництвом благочинного протоієрея Романа Андрухів продовжує затотовку та відправлення овочевої консервації українським військовим. Сердечна вдячність усім, хто долучився до благодійності!

Вибуховою хвилею пошкоджено Стрітенський храм м. Суми

За повідомленням настоятеля протоієрея Анатолія Полоза, 29 липня 2023 року від вибухової хвилі в результаті повітряної атаки російського агресора на Суми пошкоджено Стрітенський храм міста. Вибуховою хвилею пошкоджено покрівлю купола, вибито вікна в храмі й церковному приміщенні недільної школи. Слава Богу, обійшлося без людських жертв.

Стрітенський храм, що тільки-но будується, є окрасою одного з житлових районів міста Суми. Поруч знаходяться два професійних ліцеї, де готують цивільних фахівців. Гуртожиток одного з них зруйнувала російська ракета.

 

У храмах Сум піднесено заупокійні молитви за загиблими внаслідок ракетної атаки

У понеділок, 31 липня 2023 року, який оголошений Днем жалоби в Сумах за загиблими 29 липня внаслідок ракетної атаки на місто, у храмах міста Суми Сумської єпархії Української Православної Церкви з благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія звершені заупокійні богослужіння – панахиди.

Нехай Господь упокоїть душі невинно загиблих у Царстві Небесному!

Також православні сумчани помолилися за всіх, хто постраждав внаслідок ворожого удару по Сумам.

 

На Охтирщині молитовно вшанували загиблого воїна

1 серпня 2023 року в храмі ікони Божої Матері «Всіх скорботних радість» села Грунь Охтирського району відбувся чин поховання воїна-захисника Стешенка Андрія Володимировича, який26 липня 2023 року героїчно загинув при виконанні бойового завдання у бою з російськими окупантами на Донеччині. Живим коридором пам’яті та квітами зустрічали односельчани солдата, який добровільцем пішов захищати свою Батьківщину після повномасштабного вторгнення росії на територію суверенної України

З благословіння Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, заупокійне богослужіння очолив настоятель храму протоієрей Олег Солошенко в співслужінні зісвященством міста Охтирки та благочиння.

Після відспівування тіло захисника в супроводісвященства та великої кількості односельців на руках віднесли на місцевий цвинтар, де відправлено заупокійну літію та відбулося прощаннярідних, побратимів та друзів. Воїна-захисника поховано із усіма пошанами. Царство Небесне герою-земляку!

 

Сумська єпархія продовжує волонтерську підтримку захисників України

Сумська єпархія продовжує діяльність, спрямовану на благодійну підтримку воїнів, що стоять на захисті Української держави: протягом останніх тижнів військовим, що несуть службу на Сумщині, на Запоріжжі, біля Бахмуту, передано інструменти та інженерне обладнання, а також продукти харчування. Активну участь в організації допомоги взяли парафіяни та окремі фірми, що систематично підтримують земляків. Благодійницьку та волонтерську допомогу військовим передав протоієрей Олександ Петренко, який очолює єпархіальний відділ допомоги постраждалим від війни.

Робота продовжується, оголошено про потребу в інструментах (лопати, сокири, бензопили, цвяхи), а також предметах першої необхідності.

 

Священники Сумської єпархії УПЦ відвідали поранених бійців

23 серпня 2023 року священники Сумської єпархії УПЦ архімандрит Серафим (Панкратов), протоієрей Георгій Сірий разом з Ірою Репало, Віталієм Білоусом та Артемом Білоусом, полтавським військовим психологом о. Андрієм відвідали наших поранених бійців в декількох медзакладах Полтави з гуманітарною місією.

На своїй сторінці в Facebook отець Серафим розповів про поїздку:

«Ми передали їм велику подяку від всіх, хто підтримав цю поїздку та наших парафіян, поспілкувалися (наскільки це дозволяв час), побажали їм найшвидшого одужання та Божої допомоги. Передали їм гостинці (розносили кожному, лише тільки в одній з лікарень залишили в їдальні, бо вже був початок 10-ї вечора): банани, нектарини, груші, апельсини, лимони, яблука, виноград, мед, випічку. О. Георгій та Віталій, від фонду Благодійна організація «Благодійний фонд «РАЗОМ ОХТИРКА» передали милиці  (від БФ УМАС), два інвалідних візка (від волонтерів фонду Юлії та Олександра Муригіних), ортези, штативи для крапельниць (придбала Наталія Панова), перев’язочні матеріали. Передали огірки та помідори.

Неодноразово там чули від військових, що для них дуже важливо, що їх відвідують. І ми цього разу це відчували сильніше, ніж в ті поїздки.

На замовлення Віталія Білоуса та Ірини Репало, Світлана Олексіївна Мозгова пошила шорти, що розстібуються по боках (на липучках) для тих,  кому важко, або неможливо одягати звичайні. Ірина Репало теж роздавала дарунки: футболки, шорти, труси (тим, хто того потребував).

Діти – парафіяни о. Георгія на благодійному аукціоні зібрали 7000 грн для поранених, розфасували виноград та мед (який пожертвував Гутко Іван Павлович). 6500 грн прислали читачі двох моїх дописів. Ще 6800 зібрав о. Георгій через свій допис. 13400 грн зібрали Архангело-Михайлівська община та Покровський Собор м. Охтирка, Миколаївський храм с. Хухра та храм на честь ікони «Всіх скорботних радість» с. Грунь.

Ми не все витратили. На ті гроші, що залишились, придбаємо медичні препарати.

Випічку зробили працівники магазину «Щедрий дар» під керівництвом Віталія Євтєєва, на обладнанні, яке було придбане за кошти Ольги Тригуб, її друзів та благодійного фонду «Життєлюб» (особлива подяка Тіні Ніколаєвій). Хазяйка оптової фруктової бази пані Наталія, окрім вже традиційних знижок, передала пораненим яблука та помідори.

Радісно було дізнатися, що завдяки Тіні Ніколаєвій, благодійному фонду «Життєлюб», її друзям-волонтерам та друзям із фонду, деякі мед-заклади отримали важливе лікувальне та реабілітаційне обладнання.

Всім, хто долучився, передаємо велику подяку від наших славних бійців, медперсоналу та від нас особисто! Нехай Господь благословляє вас та дає сил для одужання всім нашим пораненим!»

 

Військовим Сумщини передано лопати для будівництва захисних споруд

За повідомленням голови Єпархіального центру реабілітації воїнів та мирних громадян, постраждалих від військової агресії, протоієрея Олександра Петренка, 30 серпня 2023 року військовим, що несуть свою службу на Сумщині, було передано лопати для будівництва захисних споруд.

Парафії Сумської єпархії УПЦ продовжують допомагати українським захисникам, молячись за мир і перемогу Української Армії.

 

У храмах Сум пом’янули загиблих від ворожої ракетної атаки 29 липня

З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія 6 вересня 2023 року в храмах Сум були піднесені молитви за упокій загиблих від ворожої ракетної атаки на місто 29 липня цього року. Тоді загинули 2 особи, постраждали ще 24, було зруйновано 4-поверхову будівлю професійного училища №16 та суміжні будівлі, навчальний корпус та господарчі споруди професійного училища №24, 3 гуртожитки, 6 багатоповерхівок, Стрітенський храм Сумської єпархії УПЦ, 2 дошкільних дитячих заклади, приватний будинок, 3 корпуси підприємства.

За православною традицією, у 40-й день після смерті людини підносяться посилені молитви за упокій її душі.

Нехай Господь упокоїть душі невинно загиблих у Царстві Небесному!

 

Сумська єпархія УПЦ передала для потреб ЗСУ ще один автомобіль

25 вересня 2023 року з благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія голова Єпархіального центру реабілітації воїнів, а також мирних громадян, що постраждали внаслідок військових дій, протоієрей Олександр Петренко освятив автомобіль, придбаний силами відділу для українських захисників.

Для придбання авто було зібрано 250 000 гривень. Гроші збиралися з подачі декількох інформаційних джерел, дякуючи публікаціям військових, волонтерів, священників та парафіян у фейсбуці.

Після освячення автомобіль вирушає на Бахмутський напрямок, на допомогу Збройним Силам України. Молимось за їхню перемогу, за Божу допомогу нашим захисникам!

 

Освячено відремонтований автомобіль для українських захисників

26 вересня 2023 року з благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія голова Єпархіального центру реабілітації воїнів, а також мирних громадян, що постраждали внаслідок військових дій, протоієрей Олександр Петренко освятив автомобіль, відремонтований силами сумських волонтерів. Ще одна автівка вирушила на схід України на допомогу нашим захисникам – воїнам Збройних Сил України.

Разом з молитвами освячення були піднесені молитви, щоби Господь захистив і зберіг неушкодженими наших воїнів та дарував перемогу Україні.

 

У Сумах провели в останню путь воїна-героя Євгенія Ніколаєва

30 вересня 2023 року в місті Суми відбулося поховання воїна-героя Ніколаєва Євгенія Сергійовича 2000 року народження, який загинув в Харківській області при виконанні службових обов'язків внаслідок ворожого артилерійського обстрілу 27 вересня.

З благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, чин відспівування очолив клірик Пророко-Іллінського храму м. Суми протоієрей Олексій Шульга.

Попрощатись із загиблим прийшли і зустрічали живим коридором по вулиці родичі, побратими, сусіди та знайомі.

Тіло загиблого воїна було поховане на Веретенівському кладовищі м. Суми.

Царство Небесне і Вічна Пам'ять новопреставленому воїну Євгенію!

 

В усіх храмах Сумської єпархії УПЦ піднесені молитви за захисників і захисниць України

У неділю 1 жовтня 2023 року, з нагоди Дня захисників і захисниць України, з благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія в усіх храмах та монастирях Сумської єпархії Української Православної Церкви були піднесені молитви за здоров’я захисників і захисниць України, що боронять територіальну цілісність від російського агресора, а також панахиди за загиблими та померлими воїнами України.

 

Урочистості на честь Дня захисника України на Охтирщині

1 жовтня 2023 року з нагоди Дня захисника України, в Покровському кафедральному соборі міста Охтирки з благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, та на прохання місцевої влади відбувся святковий молебень за українських військових, які боронять нашу країну від російського агресора. Після молебну були відслужені заупокійні літії за загиблими воїнами, які полягли в боях за незалежність і територіальну цілісність нашої держави.

 

У селі Грунь відспівали загиблого воїна Лавріненка Станіслава

2 жовтня 2023 року в храмі на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» села Грунь Охтирського району відбулося соборне відспівування загиблого воїна, водія-санітара евакуаційної медичної роти Лавріненка Станіслава 1994 року народження, який трагічно загинув, виконуючи свій військовий обов’язок та захищаючи територіальну цілісність України від агресії російської федерації.

Після заупокійного богослужіння в супроводі священства та односельців коридором пошани загиблого воїна провели на місцевий цвинтар, де після заупокійної літії та громадянської панахиди відбулося прощання з героєм та поховання.

Царство Небесне новопреставленому воїну Станіславу!

 

У Сумах відбулося відспівування українського захисника Олександра Ферфецького

5 жовтня 2023 року у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м.Суми відбулося відспівування українського захисника Олександра Ферфецького, уроженця с.Терни Роменського району, який помер у шпиталі 28 вересня від травм, отриманих на Луганщині. З благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, чин відспівування очолив протоієрей Володимир Чугай у співслужінні священників Сумської єпархії та настоятеля Свято-Миколаївського храму с.Терни протоієрея Сергія Єсипчука.

Помолитися за спокій душі воїна Олександра до Сумського кафедрального собору прийшли рідні, побратими, друзі, односельці та жителі міста Суми.

Після відспівування протоієрей Володимир промовив слово, сповнене християнської любові, співчуття та щирої подяки спочилому воїну. Також священник передав слова співчуття та втіхи рідним, друзям та побратимам воїна Олександра від імені Високопреосвященнішого митрополита Сумського і Охтирського Євлогія.

Поховання воїна Олександра на цвинтарі с.Терни очолив настоятель місцевого Свято-Миколаївського храму протоієрей Сергій Єсипчук.

Царство Небесне і вічна пам’ять спочилому воїну!

 

У Пророко-Іллінському храмі Сум відспівали спочилого воїна Євгенія Мартиненка

5 жовтня 2023 року в Пророко-Іллінському храмі м. Суми відбувся чин поховання воїна-захисника старшого сержанта Мартиненка Євгенія Геннадійовича 1992 року народження, який після отриманого поранення був демобілізований і проходив курс лікування та реабілітації. 3 жовтня помер від наслідків контузії.

Мартиненко Євген Геннадійович пішов на війну добровольцем добровольцем: з травня 2022 року захищав Батьківщину від російської агресії.

З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія чин відспівування воїна очолив клірик храму протоієрей Олексій Шульга, який звернувся до родини загиблого та всіх присутніх зі словами глибоко співчуття.

Після відспівування прощання рідних і близьких із воїном відбулося на місцевому цвинтарі біля 40-ї підстанції.

Царство Небесне новопреставленому воїну Євгенію!

 

В Угроїдах провели в останню путь загиблу 13-річну Софійку

12 жовтня 2023 року в селищі Угроїди Краснопільської громади відбулося відспівування 13-річної Софійки Гвоздовської – дівчини, яка загинула через тяжкі поранення від уламків російських снарядів під час ворожого обстрілу. Медики намагалися спасти дівчинку, але від значної втрати крові Софійка померла у машині «шкидкої» 10 жовтня.

З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія чин відспівування звершив настоятель місцевого Пророко-Іллінського храму протоієрей Сергій Зеленський, який передав батькам, рідним, друзям, близьким і всій громаді слова щирого співчуття і невимовної скорботи від імені владики Євлогія.

Поховали Софійку на місцевому кладовищі.

Царство Небесне і вічний спокій невинно убієнній отроковиці Софії!

 

"Боріться з ворогом – не боріться з Богом!"

Високопреосвященніший митрополит Сумський і Охтирський Євлогій у проповіді під час Божественної літургії свята Покрова Пресвятої Богородиці в Покровському кафедральному соборі міста Охтирки висловився щодо можливої заборони Української Православної Церкви в Україні.

Відео доступне за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=iWBqlYJYgZw

 

Православні лебединці знову передали допомогу воїнам ЗСУ

За повідомленням благочинного Лебединського церковного округу протоієрея Романа Андрухіва, 16 жовтня 2023 року військовим ЗСУ, що несуть свою службу з захисту України від російського агресора, було передано допомогу від православних лебединців: ліки, сало, супи швидкого приготування, 30 кг салату, огірки, енергетичні батончики, кава – саме те, чого зараз потребують наші захисники. Вони боронять нашу державу від ворога, а вдома на них чекають рідні, друзі, земляки. І моляться за їхню перемогу, за їхнє здоров’я та неушкодженість.

А 17 жовтня о. Роман передав 3000 гривень, зібрані парафіянами, на дрон для ЗСУ.

 

Сумська єпархія УПЦ надала допомогу військовим ЗСУ

18 жовтня 2023 року керуючий Сумською єпархією Української Православної Церкви митрополит Сумський і Охтирський Євлогій мав зустріч з представниками військових Збройних сил України, які захищають північні кордони Сумщини й нашої держави від російського агресора. У зустрічі взяв участь керівник Єпархіального центру реабілітації воїнів та мирних громадян, що постраждали від війни, протоієрей Олександр Петренко.

Митрополит Євлогій поспілкувався з захисниками, надав благословення на військовий подвиг, побажав якнайшвидшої перемоги. Кожному воїну владика передав молитовник.

Зважаючи на нагальні потреби служби та побуту наших захисників, від Сумської єпархії УПЦ їм було передано зварювальний апарат і 15 кг електродів, зварювальну маску, 2 бензопили та по 2 комплекти ланцюгів і мастила до них, колун для заготівлі дров, 5 потужних ліхтарів, 10 тисяч аркушів паперу А4.

Сумська єпархія УПЦ з самого початку повномасштабної військової агресії росії допомагає українським військовим, опікується їхніми потребами та щоденно молиться за перемогу ЗСУ та настання благословенного миру в Україні.

 

У Тростянці провели в останню путь загиблого воїна Бабича Дениса

19 жовтня 2023 року в Тростянецькій міській громаді провели в останню путь загиблого українського захисника Бабича Дениса Володимировича, 1987 року народження, який загинув поблизу населеного пункту Кліщіївка Донецької області 2 жовтня під час ворожого гранатометного обстрілу, гідно виконуючи свій військовий обов’язок в обороні рідної держави.

Попрощатися із героїчно загиблим земляком прийшло кілька сотень тростянчан: родичі та друзі, керівники громади, педагоги та однокласники, військовослужбовці, близькі, знайомі.

Чин відспівування воїна Дениса звершив настоятель Благовіщенського храму Тростянця протоієрей Миколай Олійник. Отець Миколай передав рідним та близьким загиблого щирі співчуття від імені митрополита Сумського і Охтирського Євлогія. Траурна церемонія та громадянська панахида відбулися біля каплиці Всіх святих у центрі міста.

Похований воїн Денис на міському центральному кладовищі. На шляху жалобної процесії тростянчани утворили живий коридор, стоячи на колінах із квітами в руках.

Царство Небесне і вічний спокій убієнному воїну Денису!

 

Митрополит Євлогій надав коментар стосовно прийняття законопроекту №8371

Митрополит Сумський і Охтирський Євлогій, коментуючи результати голосування за законопроект №8371, заявив:

"Протягом усього буття Церкви Божої на землі антихрист бореться із Христом. "Перемога" антихриста є примарною. Завжди перемагає Христос!

Дуже шкода людей, які зараз на боці антихриста і ведуть боротьбу з Богом. «Неможливо, щоб спокуси не мали прийти; але горе тому, через кого приходять вони» (Лк.17,1)!

А до Своїх вірних Переможець Христос звертається:

«Не бійсь, маленьке стадо, бо вашому Отцеві вподобалося дати вам Царство (Лк.12,32)!

"Церкву, як Боголюдський організм, заборонити не можна, не вдасться. «Побудую Я Церкву Свою, і сили адові не переможуть її» (Мф.16,18). За 2000 років це нікому не вдалося, навіть Леніну, Сталіну, Хрущову та Порошенку. Не вдасться це і їхнім послідовникам. Просто це неможливо! Держава може заборонити структури, через які Церква себе проявляє та взаємодіє з державою і суспільством. Але Церква Божа продовжуватиме свою місію і в умовах заборони та переслідувань. Досвід катакомбного існування Церква має".

 

Захисники Сумщини отримали благодійну допомогу від Сумської єпархії

20 жовтня 2023 року в приміщенні Сумського єпархіального управління відбулася зустріч митрополита Сумського і Охтирського Євлогія із військовослужбовцями, під час якої були передані інструменти та обладнання, придбані за благодійні пожертви православної громади Сумської єпархії в рамках єпархіальної акції підтримки захисників України.

Сумський Архіпастир благословив військових та подарував іконки чудотворного образу Пресвятої Богородиці "Охтирської", побажав Божого захисту для тих, хто оберігає цілісність української землі.

В зустрічі взяв участь голова єпархіального відділу реабілітації протоієрей Олександр Петренко, який безпосередньо систематично займається питаннями благодійної допомоги військовослужбовцям ЗСУ. Завдяки трудам отця Олександра допомога носить адресний характер та відповідає конкретним потребам захисників.

Від самого початку повномасштабної військової агресії росії Сумська єпархія УПЦ допомагає українським військовим, опікується їхніми потребами та щоденно молиться за перемогу ЗСУ та настання благословенного миру в Україні.

 

У Тростянці відспівали загиблого воїна Максюту Ігоря Олександровича

21 жовтня 2023 року в Тростянці поховали загиблого героя – солдата Збройних сил України Максюту Ігоря Олександровича. 33-річний Ігор служив командиром 3-го відділення розвідувального взводу військової частини А4877, зарекомендувавши себе як професійний, відповідальний, мужній військовослужбовець. До останньої хвилини життя залишався вірним військовій присязі й народові України.

Життя Героя трагічно обірвалося 15 жовтня 2023 року, в бою за Україну, її свободу і незалежність, під час ведення важких бойових дій поблизу села Авдіївка Донецької області.

Чин відспівування звершив настоятель Благовіщенського храму Тростянця протоієрей Миколай Олійник. Священник передав рідним та близьким спочилого воїна слова співчуття від імені митрополита Сумського і Охтирського Євлогія.

Поховали воїна Ігоря на кладовищі по вулиці Пам’яті.

Вічна пам’ять і Царство Небесне убієнному воїну Ігорю!

 

У Становій Тростянецької громади поховали загиблого героя Віноградова Романа Вадимовича

29 жовтня 2023 року у селі Станова Тростянецької громади відбулася траурна скорботна подія – відспівування загиблого героя, який віддав своє життя за Україну, Віноградова Романа Вадимовича. В останню путь провели рідні, друзі, побратими та односельці 48-річного стрільця-санітара стрілецької роти, а в мирний час – вальника лісу в Краснянському лісництві. Мати втратила сина, сестра – рідного брата, односельці й колеги – доброго й вірного товариша. Життя захисника обірвалося 23 жовтня на Донеччині.

Чин відспівування з благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія звершив клірик Тростянецького церковного округу протоієрей Володимир Федоришин. Священник передав слова щирого співчуття матері й родичам загиблого героя від імені владики.

Поховали воїна Романа на місцевому кладовищі. Жителі Станової створили живий коридор, щоби віддати останню шану герою.

Царство Небесне і вічна молитовна пам‘ять убієнному воїну Роману!

 

Парафіяни храмів Лебедина знову зібрали допомогу військовим

За повідомленням благочинного Лебединського церковного округу протоієрея Романа Андрухіва, парафіяни храмів Лебедина вкотре зібрали для українських захисників благодійну допомогу. Смачна домашня їжа, салати, продукти довготривалого зберігання та інше – все це разом з любов’ю і великою подякою за військовий подвиг було доставлено бійцям. Разом з молитвами матерів, жінок, дітей та всієї Христової Церкви за наших героїв.

6 листопада 2023 року вантаж з допомогою від лебединських парафіян було передано волонтерам для відправки захисникам.

 

200 літрів квашеної капусти для захисників від лебединців

6 листопада 2023 року парафіяни Воскресенського храму Лебедина разом зі своїм настоятелем архімандритом Лаврентієм (Кушнірчуком) заготовили для українських захисників 200 літрів хрусткої домашньої квашеної капусти. На приготування страви пішло більше 350 кілограмів овочів: капусти, моркви та іншого.

З любов’ю, подякою та щирими молитвами по-домашньому квашену капусту було передано воїнам, що захищають Україну від ворога.

 

Благочинний Лебединського округу здійснив поїздку на передову

14 листопада 2023 року настоятель Вознесенського храму м. Лебедин і благочинний Лебединського церковного округу протоієрей Роман Андрухів разом із волонтером здійснили поїздку на передову до українських захисників, що служать в Оріхівському районі на Запорізькому напрямку. Ця поїздка була благодійною – для воїнів було доставлено більше тони теплих речей, ліків та домашніх продуктів харчування.

На передовій на цьому напрямку служать вихідці з Лебединщини, Сумщини. Саме для них та їхніх побратимів їхні жінки, матері, сестри й друзі з любов’ю зібрали найкращі продукти та приготували домашні страви: декілька сотень пиріжків, торти, салати. Парафіяни Вознесенського храму з самого початку війни налагодили майже безперервне приготування якісного харчування та збір усього необхідного нашим захисникам.

А парафіяни Воскресенського храму Лебедина разом з настоятелем архімандритом Лаврентієм (Кушнірчуком), крім іншої постійної допомоги, налагодили виробництво квашеної капусти для воїнів за кращими домашніми рецептами. І такої капустки загалом уже заготовлено більше 400 кілограмів.

Дякуємо всім, хто долучився до благодійної діяльності на користь Збройних сил України заради нашої перемоги!

 

Українські захисники привітали митрополита Євлогія з річницею архієрейської хіротонії

25 листопада 2023 року, в день 16-річчя архієрейської хіротонії митрополита Сумського і Охтирського Євлогія, владику привітали воїни 117-ї бригади Збройних сил України. Захисники побажали архіпастирю кріпості сил та наснаги, міцного здоров’я, помочі Божої в архіпастирському служінні.

Митрополит Євлогій подякував бійцям за привітання та побажав Божої помочі у захисті нашої країни від ворога та заступництва Пресвятої Богородиці.

 

У Сумах провели в останню путь директора лікарні №5 В'ячеслава Петренка

25 листопада 2023 року митрополит Сумський і Охтирський Євлогій очолив чин відспівування спочилого директора КНП «Клінічна лікарня №5» СМР, Кандидата медичних наук, Заслуженого лікаря України, Академіка інженерної академії України В’ячеслава Юрійовича Петренка. Заупокійне богослужіння відбулося у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Суми.

Перед початком відспівування митрополит Євлогій звернувся до присутніх з проповіддю, в якій окреслив православне вчення про смерть людини, її загробне буття та майбутнє воскресіння. Владика закликав до посиленої молитви за спокій душі новопреставленого раба Божого В’ячеслава.

Похований В’ячеслав Юрійович на Лучанському кладовищі Сум.

 

У Сумах провели в останню путь депутата Сумської обласної ради
Олександра Будника

28 листопада 2023 року в Троїцькому архієрейському соборі м.Суми відбулося відспівування спочилого депутата Сумської обласної ради Олександра Будника, який відійшов у вічність на 48-му році життя.

З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія чин відспівування, а напередодні ввечері заупокійну літію очолив благочинний Сумського міського церковного округу протоієрей Миколай Смакоуз.

Будник Олександр Анатолійович народився 14 грудня 1975 року. З 2010 року працював на посаді першого заступника начальника Служби автодоріг у Сумській області, пізніше переведений на посаду начальника Служби автодоріг у Сумській області. З 2014 року був першим заступником гендиректора у Сумському обласному комунальному агролісогосподарському підприємстві «Сумиоблагроліс», а потім був призначений на посаду гендиректора «Сумиоблагролісу».

Також Олександр Будник був одним з меценатів, котрі допомогали в будуівництві храму на честь святителя Іоасафа, єпископа Бєлгородського, в м.Суми.

Благочинний Сумського міського церковного округу протоієрей Миколай Смакоуз промовив слово, сповнене християнської любові, а також передав слова співчуття та втіхи всім рідним, друзям, колегам спочилого Олександра від імені Високопреосвященнішого митрополита Сумського і Охтирського Євлогія.

Поховали Олександра Будника на Баранівському кладовищі.

 

У Хрестовоздвиженському храмі Сум провели благодійний ярмарок

26 листопада 2023 року у Хрестовоздвиженському храмі міста Суми відбувся благодійний ярмарок в рамках Архангело-Михайлівської благодійної акції по збору пожертв з метою придбання автомобіля, призначеного для евакуації поранених військових. Всі охочі змогли долучитись до акції, принести смаколики або придбати їх.

Парафіяни з радістю взяли участь у ярмарку, оскільки у багатьох є рідні та близькі, які зараз виконують свій обов'язок у ЗСУ. Пожертви, які були зібрані в ході благодійного заходу – 6700 гривень. Ці кошти будуть додані до скриньки пожертв, яка була встановлена в храмі на початку місяця. Далі всі кошти будуть направлені до єпархіального управління Сумської єпархії та скеровані на придбання автомобіля для евакуації поранених військових.

 

Завершено Архангело-Михайлівську єпархіальну благодійну акцію

З 1 по 30 листопада 2023 року з благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія відбулася Архангело-Михайлівська благодійна акція по збору пожертв з метою придбання автомобіля, призначеного для евакуації поранених військових. До акції долучилися всі храми та монастирі Сумської єпархії Української Православної Церкви

За результатами акції було зібрано 315 000 гривен благодійних коштів, які найближчим часом будуть використані для придбання спеціалізованого автомобіля для евакуації поранених.

Дякуємо всім, хто долучився до благодійної акції на допомогу пораненим українським захисникам!

 

Воїнам ЗСУ доставлено черговий гуманітарний вантаж

За повідомленням голови Сумського єпархіального центру реабілітації воїнів, а також мирних громадян, що постраждали від військових дій, протоієрея Олександра Петренка, українським воїнам-захисникам було доставлено черговий гуманітарний вантаж – чотири тонни продуктів харчування: овочі, фрукти, консервація тощо.

Благодійний вантаж зібрали мешканці Краснопілля, Малого Бобрика та великого Бобрика.

Дякуємо всім, хто допомагає нашим воїнам Збройних сил України!

 

Гематологічне відділення дитячої лікарні отримало апарат, придбаний за пожертви вірян

5 грудня 2023 року відбувся завершальний акт Дванадцятої благодійної акції "До Світлого Дня - світлі вчинки", який проводила Сумська єпархія УПЦ на підтримку онкохворих дітей Сумщини.

На запрошення лікарів та батьків митрополит Сумський і Охтирський Євлогій прибув до відділення онкогематології, щоб офіційно передати дороговартісний апарат - центрифугу для цитологічних досліджень. Разом з апаратом було передано лікарські препарати, які дозволяють виконувати терапію відповідно до європейських протоколів лікування онкохворих дітей. Загальна сума витрачених коштів - понад 1 млн. грн.

Сумський Архіпастир у своєму слові тепло привітав дітей та батьків, розповів про традицію проведення благодійної акції "До Світлого Дня - світлі вчинки", а також подякував усім учасникам, хто через благодійні пожертви долучився до спільної справи милосердя. Кожному маленькому пацієнту Владика вручив солодкий подаруночок, іконку Божої Матері, надав благословення та побажав одужання.

Відбулося спілкування із медичним персоналом відділення.

Незважаючи на труднощі воєнного часу, акцію 2023 року завершено успішно. Адже Господь Бог сотворив милість руками великої сім'ї сумських благодійників.

 

Освячення автомобіля для військового в Покровському соборі Охтирки

6 грудня 2023 року, в день Збройних Сил України, настоятель Покровського кафедрального собору міста Охтирки та благочинний Охтирського і Великописарівського церковних округів протоієрей Євгеній Сопіга звершив освячення автомобіля для військового – прихожанина собору, який зараз захищає територіальну цілісність України від російського агресора. Отець Євгеній благословив захисника Слобожанською святинею – Охтирською іконою Божої Матері та побажав захисту і Покрови від Пресвятої Богородиці йому і всім захисникам, а також переможного миру.

 

У Сумах відбулося відспівування воїна Павла Савіська

8 грудня 2023 року у храмі Святих Новомучеників та Сповідників Слобожанських м. Суми, відбулося відспівування воїна Павла Савіська, який помер 4 грудня під час проходження військової служби на Сумщині. У серпні йому виповнилося 55 років.

З благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, чин відспівування очолив благочинний Сумського районного округу протоієрей Володимир Глущенко у співслужінні священника цього храму, протоієрея Андрія Пахотіна.

Помолитися за спокій душі солдата Павла прийшли рідні, побратими, друзі, співробітники.

Після заупокійного богослужіння, похоронна процесія рушила на Алею Слави Баранівського кладовища, де після заупокійної літії та громадянської панахиди відбулося прощання з воїном та поховання.

Царство Небесне і вічний спокій захиснику України воїну Павлу!

 

У Сумах провели в останню путь воїна-захисника Олексія Сахарова

9 грудня 2023 року в місті Суми, в храмі Святих новомучеників та сповідників Слобожанських, відбувся чин поховання парафіянина, воїна-захисника Олексія Миколайовича Сахарова, який 28 листопада 2023 року героїчно загинув при виконанні бойового завдання у бою з російськими окупантами на Запорізькому напрямку. Живим коридором пам’яті та квітами зустрічали парафіяни храму  свого героя, який був мобілізований у грудні захищати свою Батьківщину після повномасштабного вторгнення росії на територію суверенної України, був бойовим медиком в розвідувальному взводі десантно-штурмового батальйону.

Немає жодного куточку в новозбудованому  храмі Новомучеників, де би не прикладав свої зусилля, творчі здібності та  свою любов до храму новопреставлений убієнний воїн Олексій. Минуло більше десяти років, як жага пошуку Живого Бога привела його в общину, з тих пір не пропускав, по можливості, жодного богослужіння, став живим та дієвим членом громади. За його чуйність та  доброзичливість не було жодного парафіянина, який би не любив нашого Олексія. Для всієї общини він був  рідним, і не було би краю відчаю, якби не вірили ми,  що Воскресінням Христос подолав смерть, і, як разом з ним Причащались з однієї Чаші в цьому храмі,в якому його хоронять, так і молимось і віруємо,  що Господь сподобить нас разом з ним в майбутті причащатись з однієї Чаші у Вічності.

Глибокі співчуття Оксані – дружині нашого героя, та донечці.

З благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, заупокійне богослужіння очолив священник храму протоієрей Андрій Пахотін.

Після відспівування тіло захисника в супроводі священника та великої кількості парафіян храму віднесли на Баранівський цвинтар, де відправлено заупокійну літію та відбулося прощання рідних, побратимів та друзів. Воїна-захисника поховано на Алеї Героїв із усіма пошанами.

Царство Небесне герою-земляку!

 

У Троїцькому архієрейському соборі м.Суми відбулося відспівування українського захисника Ігоря Апостолюка

13 грудня 2023 року у Троїцькому архієрейському соборі м.Суми відбулося відспівування українського захисника Апостолюка Ігоря Миколайовича 1997 року народження, який загинув поблизу населеного пункту Вербове Запорізької області 28 листопада під час виконання службових обов'язків в обороні рідної держави.

З благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, чин відспівування очолив благочинний собору протоієрей Олександр Кудряшов у співслужінні кліриків. Віддати останню шану герою прийшли сім’я, родичі та друзі загиблого.

Отець благочиний промовив слово, сповнене християнської любові, співчуття та щирої подяки спочилому воїну. Також священник передав слова співчуття та втіхи рідним, друзям та побратимам воїна Ігоря від імені Високопреосвященнішого митрополита Сумського і Охтирського Євлогія.

Після відспівування у храмі воїн був похований на Алеї Слави Баранівського кладовища Сум.

Царство Небесне і Вічна Пам'ять спочилому воїну Ігорю.

 

Парафія Святителя Луки м. Суми вкотре надала допомогу військовим

За повідомленням настоятеля храму Святителя Луки (Войно-Ясенецького) м. Суми протоієрея Максима Денисенка, силами парафії та стараннями її прихожан було виготовлено чергову партію окопних свічок для українських воїнів – членів парафіяльної сім’ї – що зараз служать на передовій, ризикуючи своїми життями заради життя наших громадян і цілісності нашої держави. До цієї доброї справи долучилися також Серафимо-Сергіївський, Мучениці Валентини, Стрітенський, Хрестовоздвиженський, Новомучеників Слобожанських храми обласного центру, що передали парафін, необхідний для виготовлення свічок.

Це вже третя партія окопних свічок, виготовлення силами парафії Святителя Луки. Перші дві робили з картону, а зараз – з тирси великої фракції. Як виявилося, останні не чадять під час горіння.

Крім того, воїнів-захисників порадували домашньою випічкою і напоями: 50 кілограмів смаколиків і 40 літрів глінтвейну відправлено на фронт.

Дякуємо всім, хто долучився до допомоги нашим захисникам!

 

В Охтирці розпочався Миколаївський благодійний ярмарок

17 грудня 2023 року після недільної служби в Свято-Покровському соборі міста Охтирки з благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, був відкритий Миколаївський ярмарок, мета якого – збір коштів для допомоги солдатам Збройних Сил України, що захищають територіальну цілісність нашої держави, та дітям, які осиротіли під час російського вторгнення в Україну.

На відкритті благодійного ярмарку діти недільної школи розповіли вірші про Святого Миколая та привітали з наступаючим святом священство й вірян собору.

 

Допомога для ЗСУ від Спасо-Преображенської парафії с. Ворожба

За повідомленням настоятеля Спасо-Преображенського храму с. Ворожба Лебединського церковного округу протоієрея Димитрія Дмитрієва, 19 грудня 2023 року, в день пам'яті святителя Миколая, архієпископа Мир Лікійських, чудотворця, після богослужіння від прихожан храму та людей доброї волі українським воїнам-захисникам було передано продукти харчування.

Отець настоятель особливо подякував за допомогу приватному нотаріусу Шоколі Наталії Валеріївні, директору магазину «Сім'я» Крамаренко Олені Іванівні, приватному підприємцю Пушанці Інні.

Продукти для доставки воїнам ЗСУ було передано благодійному фонду «Час».

 

Благодійний ярмарок у Воскресенському храмі Лебедина на підтримку ЗСУ

У неділю 17 грудня 2023 року у Воскресенському храмі м. Лебедин відбувся благодійний ярмарок на підтримку воїнів Збройних Сил України. Діти з Лебединського центру позашкільної освіти на чолі з Ольгою Проніковою разом із дітьми недільної школи й трудівниками храму підготували вироби для ярмарку.

Разом із донатами вдалося зібрати 9600 грн. Кошти вже передали військовим, які нині збирають на автомобіль.

Дякуємо всім, хто долучився до заходу.

 

У Тростянці попрощалися з загиблим воїном Власенком Романом Олександровичем

20 грудня 2023 року в Тростянці відбулися скорботні траурні заходи прощання та поховання загиблого героя-захисника Власенка Романа Олександровича, який загинув у тяжкому бою біля населеного пункту Кліщіївка на Донеччині 27 листопада.

Роман Власенко, 1979 року народження, з 2014 року брав участь в АТО на сході України, а з першого дня повномасштабного вторгнення – 24 лютого 2022 року – добровольцем вступив до лав Збройних Сил України. З позивним «Моряк» служив старшим солдатом 1 механізованого відділення 3 механізованого взводу 6 механізованої роти 2 механізованого батальйону 93-ої окремої механізованої бригади «Холодний Яр», проявив себе мужнім, сміливим та безстрашним воїном.

З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія чин відспівування загиблого воїна Романа Власенка звершив благочинний Тростянецького церковного округу протоієрей Олександр Карпець.

Живим коридором тростянчани віддали шану загиблому захиснику України. У панахиді та прощанні взяли участь представники влади, військкомату, бойові побратими, однокласники загиблого воїна, його рідні, друзі та мешканці Тростянця.

Царство Небесне та вічна пам’ять убієнному воїну Роману!

 

Солодощі військовим від дитячої недільної школи Охтирського Покровського собору

21 грудня 2023 року діти й батьки недільної школи Покровського собору міста Охтирки пригостили військовослужбовців ЗСУ печивом і солодощами та привітали наших захисників зі святом святителя Миколая. Настоятель собору протоієрей Євгеній Сопіга побажав воїнам Божої ласки та заступництва святителя і чудотворця Миколая.

 

Православні охтирчани допомогли військовим ЗСУ

22 грудня 2023 року з благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, настоятель Покровського кафедрального собору м. Охтирка протоієрей Євгеній Сопіга передав зарядну станцію для військовослужбовців ЗСУ, які захищають кордони України на Сумщині від російського агресора. Миколаївський ярмарок, який був організований дітьми недільної школи собору, їхніми батьками та прихожанами, зібрав 10000 гривень, що дозволило закупити для наших військових необхідне їм обладнання. Отець Євгеній разом з захисниками помолився біля Охтирського чудотворного образу Божої Матері за якнайшвидшу перемогу та благословенний мир на святій Українській землі та побажав Покрова Пресвятої Богородиці й заступництва святителя Миколая.

 

Відспівування загиблого воїна Луцика Станіслава Миколайовича

24 грудня 2023 року відбулося відспівування воїна-героя Луцика Станіслава Миколайовича, жителя села Гнилиця Грунської ОТГ, який загинув від рук російських окупантів, виконуючи військовий обов’язок на Донеччині.

З благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, заупокійне богослужіння очолив настоятель храму великомученика Георгія міста Охтирки протоієрей Андрій Самохін у співслужінні зі священниками Охтирського благочиння.

Тяжко було дивитись на невтішні ридання жінки, матері, дітей та односельців убієнного воїна, який, захищаючи своїх рідних, віддав своє життя за територіальну цілісність та право бути українцем. Після богослужіння тіло захисника з почестями було перенесено на місцевий цвинтар, де після заупокійної літії знайшло свій останній притулок.

 

Прихожани Воскресенського храму м. Лебедин продовжують волонтерську роботу

З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія прихожани Воскресенського храму м. Лебедин продовжують волонтерську роботу.

Наразі до захисників поїхали пиріжки та святкові салати. Також трудівники заготовляють квашену капусту для потреб фронту. Сьогодні вдалося зробити ще 200 кг. А протягом останнього місяця загалом 1200 кг квашеної капусти для захисників, яка вже доставлена в різні куточки України - на Донеччину, Харківщину, Запоріжжя.

«Дякуємо Богу, молимось за наших військових і продовжуємо працювати для перемоги»,- зазначив настоятель Воскресенського храму архімандрит Лаврентій (Кушнірчук).

 

У свій день народження Охтирський благочинний поспілкувався з військовими

26 грудня 2023 року в Покровському кафедральному соборі міста Охтирки відбувся молебень мученику Євгенію, який очолив в День свого Ангела і 60-ти річного ювілею благочинний Охтирського і Великописарівського церковних округів митрофорний протоієрей Євгеній Сопіга. Уже більше 30-ти років отець Євгеній несе послух настоятеля Покровського собору – перлини Слобожанського краю.

Після богослужіння отця Євгенія привітали прихожани, священство благочиння та багаточисельні друзі.

Дорогого отця-ювіляра привітали також військові територіальної оборони, для яких він в цей день освятив автомобіль та пригостив солодкими подарунками, побажавши скорішої перемоги й миру на нашій святій Українській землі.

Саме на долю отця Євгенія припало піднімати соборний храмовий комплекс у буквальному сенсі з руїн. З 1992 року Покровський собор став його домівкою, а богослужіння – сенсом його життя, радістю і наснагою.

У цей день багато людей прийшло не тільки привітати настоятеля, а й подякувати за його титанічні труди по відродженню головної святині і прикраси Охтирки.

Многії і благії літа дорогому отцю Євгенію!