Священник доправив військовим ЗСУ новорічну благодійну допомогу від парафій Лебедина

Напередодні Нового року, 27 грудня 2023 року, благочинний Лебединського церковного округу протоієрей Роман Андрухів разом із волонтером доправили благодійну допомогу військовим ЗСУ, які захищають Україну від нашестя російських окупантів.

Парафіяни Вознесенського, Воскресенського храмів Лебедина, колектив школи №5, мешканці с. Бишкінь та інші небайдужі люди з любов’ю зібрали для своїх захисників саме те, чого вони потребують. І разом із необхідними речами та продуктами харчування передали воїнам тепло своїх сердець.

Отримавши подарунки напередодні Новорічних і Різдвяних свят, військові щиро подякували православним лебединцям – парафіянам храмів Лебединщини – та всім, хто долучився до милосердної справи.

А отець Роман з волонтерами готують уже наступну поїздку. Долучайтеся заради перемоги й миру в нашій Україні!

 

Евакуаційний автомобіль від Сумської єпархії УПЦ передано українським військовим

29 грудня 2023 року митрополит Сумський і Охтирський Євлогій передав українським військовим санітарний автомобіль для евакуації поранених воїнів і мирних громадян, придбаний на кошти Архангело-Михайлівської єпархіальної благодійної акції, що відбувалася з 1 по 30 листопада 2023 року. За результатами акції, у якій взяли участь усі православні парафії і монастирі Сумської єпархії УПЦ, було зібрано 315 000 гривень благодійних коштів.

Завдяки старанням керівника Єпархіального центру реабілітації воїнів і мирних громадян, постраждалих від військових дій, протоієрея Олександра Петренка було придбано повнопривідний автомобіль Volkswagen Transporter T5 4Х4, який гарно підходить для цілей евакуації поранених.

Митрополит Євлогій освятив авто та благословив воїнів. У своєму слові до представників військового командування Сумський митрополит побажав воїнам перемоги України над ворогом у цій несправедливій та загарбницькій війні, а також Божого благословення і Небесного захисту нашим героям, що виконують свій військовий обов’язок, захищають недоторканність та суверенітет Української Держави, боронять від російського вторгнення рідну землю. Владика наголосив на тому, що цей евакуаційний автомобіль – спільний внесок у перемогу України та вдячність від абсолютно всіх парафій Сумської єпархії УПЦ, усіх православних священнослужителів і мирян за жертовний військовий подвиг наших захисників, а також нагадав, що за кожним богослужінням у кожному храмі підносяться щирі молитви за Україну, за воїнів, за перемогу у війні, за настання миру й благоденства.

Митрополит Євлогій благословив військових образками Малочернеччинської чудотворної ікони Христа Спасителя «Хліб Життя», а також подарував молитвослови.

Від імені командування військові подякували митрополиту Євлогію та всім священнослужителям і вірянам Сумської єпархії УПЦ за значну благодійну справу. Цей евакуаційний автомобіль набагато полегшить долю поранених, а в перспективі, після перемоги України у війні, служитиме в мирних цілях на благо українського народу.

Щиро дякуємо всім, хто долучився до Архангело-Михайлівської єпархіальної благодійної акції на допомогу українським захисникам!

 

Митрополит Євлогій отримав грамоту від українських військових

29 грудня 2023 року, під час передачі українським військовим евакуаційного автомобіля для поранених, придбаного на кошти Архангело-Михайлівської єпархіальної благодійної акції, керуючий Сумською єпархією митрополит Сумський і Охтирський Євлогій отримав Грамоту коменданта другої прикордонної комендатури підполковника Миколи Кованюка «за вагомий внесок у боротьбу за незалежність та територіальну цілісність України, волонтерську ініціативу, підтримку і зміцнення східних рубежів та всебічну допомогу прикордонникам Сумщини». Від імені коменданта грамоту вручили представники командування.

Отримавши грамоту, митрополит Євлогій подякував військовим за їхній жертовний подвиг, а також нагадав, що крім надання благодійної допомоги українським захисникам від православних парафій, за кожним богослужінням у кожному храмі Сумської єпархії підносяться щирі молитви за Україну, за воїнів, за перемогу у війні, за настання миру й благоденства.

 

Парафія святителя Спиридона Триміфунтського привітала нужденних зі святами

На новорічні свята парафія святителя Спиридона Триміфунтського с. Зелений Гай, очолювана протоієреєм Олександром Петренком, привітала нужденних.

Продуктові набори (28 штук) було роздано мешканцям села Зелений Гай та м. Суми.

3000 гривень було відправлено для придбання подарунків дітям-переселенцям з Зайцевого, що під Бахмутом, куди о. Олександр багато років поспіль їздив, коли то була сіра зона. Зараз ці сім'ї мешкають в інших регіонах України.

Тільки у любові та спільній допомозі один одному наше єднання та перемога!

 

Допомога ЗСУ від вірян парафії Святителя Іоасафа м. Суми

З благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, парафіяни храму святителя Іоасафа під керівництвом настоятеля парафії протоієрея Миколая Смакоуза та кліриків допомагають воїнам Збройних Сил України.

У 2023 році була надана благодійна фінансова поміч пораненому прихожанину та допомога в придбані тепловізора.

Парафією були також придбані нові шини для джипа, які в день свого 50-річного ювілею настоятель парафії передав для потреб Збройним Силам України.

Від керівництва військової частини настоятель храму протоієрей Миколай Смакоуз отримав подяку за допомогу ЗСУ.

Щиро дякуємо парафіянам та всім, хто долучився до доброї справи! Нехай Всемилостивий Господь і Матір Божа береже кожного із нас. Слава Богу! Честь захисникам і захисницям!

 

Парафії храмів Лебедина в черговий раз передали захисникам допомогу

На Різдвяних Святках, 8 січня 2024 року, парафії Вознесенського й Воскресенського храмів Лебедина в черговий раз передали українським захисникам допомогу: від Вознесенського храму – 110 літрів квашених огірків, 35 літрів салату "Олів'є", 25 кг сала; від Воскресенського храму – 60 літрів квашеної капусти, 30 л вінегрету, 120 пиріжків.

Дякуємо всім причетним. З Різдвом Христовим!

 

Воїнам Збройних Сил України передано двигун

За повідомленням протоієрея Олександра Петренка, голови Сумського єпархіального центру реабілітації воїнів та мирних громадян, постраждалих від військових дій, воїнам Збройних Сил України, що несуть свою службу на запорізькому напрямку, передано двигун, який було придбано за благодійні кошти, зібрані православними вірянами. Після необхідних митних процедур, двигун уже доставлено військовим.

 

У Воскресенському храмі Лебедина освятили автомобіль для військових

8 січня 2024 року настоятель Воскресенського храму м. Лебедин архімандрит Лаврентій (Кушнірчук) освятив автомобіль для військових, який вже знаходиться у підрозділі і допомагає захисникам виконувати завдання.

«Лиш нещодавно у храмі відбувся ярмарок на підтримку воїнів. Тоді вдалося зібрати 9600 грн. Кошти передали військовим для придбання автомобіля. І ось за кілька тижнів освячена автівка вже працює на перемогу»,- розповів настоятель.

 

Сумський єпархіальний центр реабілітації передав військовим допомогу

9 січня 2024 року з благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія воїнам Збройних Сил України, що несуть своє служіння під Авдіївкою, було передано потужний генератор на 8,5 кіловати.

Також у клініку «Юнікам», де проходять лікування люди з розладами, що викликані війною, було передано необхідні ліки, надіслані небайдужими людьми з Нідерландів.

Усі благодійні проекти здійснені під керівництвом голови Сумського єпархіального центру реабілітації воїнів та мирних громадян, що постраждали від військових дій, протоієрея Олександра Петренка.

Після отримання допомоги військові у відеоповідомленнях на адресу о. Олександра щиро подякували керівництву та вірянам Сумської єпархії УПЦ.

Напередодні, 8 січня, військовим передали двигун для автомобіля, придбаний у Польщі.

 

Внаслідок ворожих обстрілів постраждав православний храм

12 січня 2024 року внаслідок обстрілів зі сторони російської федерації постраждав храм Покрови Пресвятої Богородиці в одному з населених пунктів Охтирського району. За повідомленням настоятеля, хвилею від снаряду, що розірвався неподалік від храму, пошкоджено покрівлю, зірвано обшивку стелі на даху.

Загалом під час повномасштабної війни з російським агресором постраждали вже 18 храмів Сумської єпархії Української Православної Церкви.

 

Єпархіальний центр реабілітації допомагає українським воїнам

13 січня 2024 року Сумським єпархіальним центром реабілітації воїнів та мирних громадян, що постраждали від військових дій, передано українським захисникам 18 турнікетів, маскувальні сітки, а також хімічні гріючі устілки для взуття – 80 пар. Також формуються тактичні аптечки.

Загалом витрачено майже 15 тисяч гривень, які оперативно вдалося зібрати, дякуючи парафіянам та небайдужим людям. До допомоги воїнам приєднуються навіть друзі з далекої Італії ­– саме звідти були надіслані маскувальні сітки.

За повідомленням керівника Центру реабілітації протоієрея Олександра Петренка, Сумська єпархія і надалі допомагатиме українським захисникам у тому, в чому вони мають нагальні потреби. До речі, потреба у турнікетах і гріючих устілках на сьогодні є постійною.

Дякуємо всім, хто приєднується до благодійних зборів коштів на допомогу нашим воїнам-захисникам!

 

Українським захисникам доставлено благодійний вантаж

16 січня 2024 року стараннями керівника Єпархіального центру реабілітації воїнів та мирних громадян, що постраждали від військових дій, протоієрея Олександра Петренка та Юрія Кудрявцева було організовано збір продуктів харчування в селах Битиця та Пушкарівка для українських захисників. Небайдужими людьми було зібрано майже 2,5 тонни продуктів, які вже доставлено військовим.

Велика подяка всім, хто долучився до акції! Продовжуємо допомогу Українській Армії!

 

Воїнам передано тактичні аптечки та термо-бокси

17 січня 2024 року керівник Єпархіального центру реабілітації воїнів та мирних громадян, що постраждали від військових дій, протоієрей Олександр Петренко передав українським військовим тактичні аптечки, десять штук, та дванадцять термо-боксів. Аптечки укомплектовані турнікетами та перев’язувальним матеріалом, зібрані в якісні та практичні підсумки-аптечки, надані Юрієм Швидким.

Дякуємо всім, хто долучився до збору коштів на аптечки для військових! Ще є велика потреба в термо-устілках хімічних та тих, які працюють від павербанків.

Нехай Бог береже наших воїнів!

 

Трудівники Воскресенського храму Лебедина передали захисникам домашні страви

23 січня 2024 року настоятель та прихожани Воскресенського храму м. Лебедин вкотре зібралися, щоби приготувати для українських захисників домашні страви.

«Це вже своєрідна традиція готувати для воїнів щось таке, від чого віє домашнім затишком і теплом»,- розповідає настоятель архімандрит Лаврентій (Кушнірчук).

Тож щотижня на території церкви збираються трудівники і трудівниці, щоб приготувати страви для військових. Цього разу смажили пиріжки із різними начинками і робили вінегрет.

«Працювали з самого ранку, щоб вже увечері страви потрапили за призначенням. Ми вдячні благодійникам і благодійницям, які допомагають продуктами. Маємо розуміння, для чого працюємо в тилу. Це найменше що можемо зробити для захисників. Та перш за все - молимось за мир в Україні і наших воїнів», - додав настоятель.

 

Від Вознесенського храму Лебедина передано допомогу українським захисникам

24 січня 2024 року було передано допомогу українським захисникам від настоятеля та прихожан Вознесенського храму м. Лебедин.

За повідомленням настоятеля протоієрея Романа Андрухіва, зранку цього дня передали огарки (залишки свічок) на виготовлення окопних свічок, а також грілки для воїнів.

Військовим, які направлялись на схід, передали огірки, капусту, сало, грілки.

Для прикордонників передано теплі в’язані шкарпетки.

Також завдяки допомозі людей доброї волі та прихожан Лебединської православної громади, яку постійно організовує та передає у вигляді і грошей і продуктів протоієрей Роман Андрухів, військові отримали саморобний лафет для переміщення аварійної техніки, виготовлений лебединськими волонтерами.

 

Панахида по загиблому воїнові Станіславу Луцику в Охтирці

26 січня 2024 року в Георгіївському храмі м. Охтирка відбулося заупокійне богослужіння по загиблому воїнові Луцику Станіславу Миколайовичу, який 40 днів тому, захищаючи територіальну цілісність України, загинув від рук російських окупантів на Донеччині. З благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, панахиду по воїнові очолив благочинний Охтирського і Великописарівського церковних округів протоієрей Євгеній Сопіга зі священством Охтирщини. Після завершення богослужіння отець Євгеній передав слова співчуття від владики Євлогія та закликав рідних завжди молитовно пам’ятати воїна Станіслава, який віддав своє життя за ближніх своїх і за рідну нашому серцю Україну.

 

Гуманітарна допомога храмів Охтирки жителям прифронтових сіл Великописарівщини

26 січня 2024 року з благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, священство та віряни храмів міста Охтирки взяли участь в акції допомоги мирним жителям Великописарівщини, які, хоч і в невеликій кількості, але проживають у прифронтовій зоні і зазнають постійних обстрілів з боку російської армії. Особливу увагу було надано багатодітним сім’ям: для них були приготовлені смаколики та солодощі.

 

Парафія Святителя Іоасафа м. Суми зібрала допомогу для українських захисників

З початку повномасштабної військової агресії росії проти України клірики й прихожани парафії Святителя Іоасафа м. Суми неодноразово надавали благодійну допомогу українським воїнам.

30 січня 2024 року з благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, було передано нову тканину для пошиття білизни для потреб воїнів ЗСУ, заготовлену зусиллями парафіяльної сім’ї.

Щиро дякуємо всім, хто долучається до доброї справи.

Нехай Бог дарує мир нашій Україні!

 

Ворожими снарядами зруйновано дім священника на прикордонні

Вдень 30 січня 2024 року двома ворожими російськими снарядами, скинутими за допомогою дрона, був зруйнований дім настоятеля Покровського храму в селі Ямне архімандрита Іустина (Скоромного) в одному з прикордонних сіл Охтирського району. І хоча в цей час священник був на скорботному заході – відспівуванні померлої людини в іншому селі – на щастя, він сам залишився живим.

Зруйнована домівка тепер є непридатною для проживання, отець Іустин вимушений шукати більш безпечне місце для життя.

Просимо молитов за архімандрита Іустина з багатостраждальною його прикордонною паствою!

 

У Сумській громаді відспівали загиблого воїна Сергія Володимировича Коробка

31 січня 2024 року в Миколаївському храмі с. Піщане Сумської міської громади відбулося відспівування загиблого захисника Сергія Володимировича Коробка, який помер

Відспівування воїна звершив настоятель місцевого храм протоієрей Максим Дінець. Священник висловив щирі слова співчуття рідним та близьким спочилого Сергія.

Вічна пам’ять та Царство Небесне убієнному воїну Сергію!

 

Сумський центр православної молоді допомагає військовим

31 січня 2024 року Сумський центр православної молоді, яким керує протоієрей Володимир Равлюк, виготовив 100 окопних свічок.

До роботи, яка тривала близько 3 годин поспіль, долучилися одинадцятеро хлопців та дівчат, а місцем для її проведення стала майстерня одного з учасників ЦПМ.

Свічки буде передано нашим захисникам.

Найближчим часом планується виготовлення ще однієї партії свічок.

Дякуємо нашим захисникам та всім, хто підтримує армію в тилу!

 

Парафії Лебединщини надали допомогу військовим ЗСУ

За повідомленням благочинного Лебединського церковного округу протоієрея Романа Андрухіва, днями від парафій Лебедина українським військовим, що несуть службу на Авдіївському напрямку та на прикордонні, передано хімічні грілки (60 штук), солодощі та теплі шкарпетки.

Нехай береже Бог наших захисників!

 

Сумська єпархія УПЦ передала військовим ЗСУ автомобіль

9 лютого 2024 року Високопреосвященніший митрополит Сумський і Охтирський Євлогій від імені Сумської єпархії Української Православної Церкви передав воїнам 1-ї мінометної батареї 117-ї окремої механізованої бригади Збройних Сил України автомобіль ГАЗ 3110.

Під час зустрічі з військовими митрополит Євлогій побажав воїнам Божого благословення, захисту та помочі. Владика запевнив, що священство та віряни Сумської єпархії не тільки щоденно підносять молитви за Українську державу та її воїнів, але й дієво допомагають захисникам благодійними справами. У благословення владика передав військовим книги Нового Завіту, видані з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

Військові подякували митрополитові Євлогію за передане авто, а найбільше – за постійні молитви та допомогу Українській Армії. Від імені військового командування владика отримав Подяку.

 

Священник здійснив гуманітарну поїздку в зону ведення бойових дій

13-14 лютого 2024 року з благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія благочинний Лебединського церковного округу  Сумської єпархії УПЦ здійснив поїздку на передову, в район ведення активних бойових дій, з гуманітарним вантажем для українських захисників.

Подолавши за два дні понад 1000 кілометрів, священник з волонтерами доправили  воїнам ЗСУ маскувальні сітки, медикаменти, грілки, засоби гігієни, теплі речі, в'язані шкарпетки, каші, сало, ковбасу ,консерви, вареники, пиріжки, салати, квашені огірки і капусту, домашні солодощі й торти, печиво, цукерки та інше – те, що сьогодні потребують наші захисники. Усе це було зібране жителями Лебединщини: священниками та прихожанами Вознесенського та Воскресенського храмів Лебедина, Димитріївського храму с. Бишкнь.

Захисники щиро дякували Лебединській громаді за постійну підтримку.

 

Центр православної молоді Сум виготовив другу партію окопних свічок

11 лютого 2024 року Центр православної молоді, яким керує протоієрей Володимир Равлюк, виготовив 109 окопних свічок.

Робота тривала близько 5 годин поспіль. До виготовлення свічок долучилися вісім учасників ЦПМ.

Свічки буде передано нашим захисникам.

Це вже друга партія свічок, виготовлена православною молоддю міста Суми в 2024 році.

ЦПМ виражає глибоку повагу і подяку воїнам ЗСУ і прагне всіляко їх підтримувати.

Найближчим часом планується виготовлення ще однієї партії окопних свічок.

 

У храмі Благовірного князя Георгія в Сумах відспівали загиблого Олександра Кожем'якіна

16 лютого 2024 року в храмі Благовірного князя Георгія Володимирського м. Суми відбулося відспівування загиблого Олександра Кожем'якіна. Воїн загинув 9 лютого. Йому назавжди залишиться 33 роки.

Настоятель храму протоієрей Василій Коровець передав слова щирого співчуття рідним і близьким спочилого Олександра від імені Високопреосвященнішого митрополита Сумського і Охтирського Євлогія.

Похований захисник на Алеї Слави Баранівського кладовища.

Царство Небесне і вічна пам’ять спочилому Олександрові!

 

У храмах Сумської єпархії УПЦ піднесуть посилені молитви за українських воїнів та перемогу

Розпорядження митрополита Євлогія видане до дня другої річниці військової агресії Росії проти України 24 лютого 2024 року.

Згідно розпорядження Високопреосвященнішого митрополита Сумського і Охтирського Євлогія, 24 лютого 2024 року, у всіх храмах та монастирях Сумської єпархії Української Православної Церкви будуть звершені молебні за Україну та її народ, за воїнів-захисників нашої Держави, полонених та зниклих без вісти, за перемогу над ворогом та настання благословенного миру, за вимушених переселенців та всіх, хто потерпає від військових дій, а також панахиди за загиблими захисниками та всіма померлими під час цієї війни.

 

Хрестовоздвиженська православна громада Сум відправила воїнам ЗСУ 250 пар хімічних грілок

За підсумками Стрітенської благодійної акції, що проходила з 10 по 18 лютого 2024 року в Хрестовоздвиженському храмі міста Суми, було зібрано 6200 гривень. На ці кошти було придбано 250 пар хімічних грілок. Їх вже надіслали воїнам ЗСУ, які несуть службу на Авдіївському напрямку. Громада храму молиться за життя і здоров’я всіх православних воїнів з надією на їхнє швидке повернення до рідних домівок.

 

У другу річницю вторгнення російських військ в Україну в усіх храмах Сумської єпархії УПЦ піднесено молитви за українських захисників

24 лютого 2024 року, у другу річницю повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, в усіх храмах і монастирях Сумської єпархії Української Православної Церкви з благословення керуючого єпархією Високопреосвященнішого митрополита Сумського і Охтирського Євлогія звершені молебні за Україну та її народ, за воїнів-захисників нашої Держави, полонених та зниклих без вісти, за перемогу над ворогом та настання благословенного миру, за вимушених переселенців та всіх, хто потерпає від військових дій, а також панахиди за загиблими захисниками та всіма померлими під час цієї війни.

 

У день жалоби в Охтирці піднесено молитви за жертв ворожих бомбардувань та обстрілів

26 лютого 2024 року, в день жалоби в Охтирці з нагоди другої річниці з часу загибелі від ракетного удару по військовій частині в Охтирці воїнів, за проханням міської влади в Покровському кафедральному соборі відбулося заупокійне богослужіння. У цей день охтирчани молитовно пом’янули воїнів та мирних жителів, які загинули під час багаторазових бомбардувань і обстрілів Охтирки.

З благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, панахиду очолив благочинний Охтирського і Великописарівського церковних округів протоієрей Євгеній Сопіга у співслужінні зі священством міста та Охтирського благочиння.

У своїй проповіді до пастви отець Євгеній висловив глибоке співчуття до охтирчан, які стали свідками кривавої трагедії, жертвами якої були наші військові, мирні жителі та навіть невинні діти, серед яких одна із перших дитячих жертв цієї кривавої війни Аліса Гланц.

Свою проповідь протоієрей Євгеній закінчив проханням молитися до Всемилостивого Бога за блаженний спокій та Небесне Царство для всіх загиблих під час війни, розв’язаної Росією, за справедливий мир для нашої держави.

Царство Небесне нашим захисникам і всім мирним громадянам, що загибли під час цієї кровопролитної війни!

 

Відбулася зустріч сумських священнослужителів із військовими священниками

27 лютого 2024 року відбулася зустріч священнослужителів Сумської єпархії УПЦ із заступником голови Синодального військового відділу УПЦ протоієреєм Вячеславом Яковенком та головним військовим священником Київської єпархії протоієреєм Олексієм Годуном.

Під час зустрічі було обговорено виклики сьогодення: протистояння церковному рейдерству, можливість альтернативного служіння в Силах оборони України для священнослужителів, розвиток діяльності Церкви в питаннях реабілітації постраждалих від посттравматичного синдрому (ПТСР), навчання основам тактичної медицини, як можливості надання першої домедичноі допомоги при отриманні вибухово-осколкових поранень.

Зустріч відбулася в рамках Всеукраїнської хресної ходи, організованої з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

 

Митрополит Євлогій звернувся до вірних з проханням посилити молитви

 

На захист митрополита Євлогія стали воїни ЗСУ

Від воїнів Збройних Сил України, які захищають Українську державу на Мар’їнському напрямку, надійшов трохи емоційний лист на захист митрополита Сумського і Охтирського Євлогія (орфографія листа збережена):

«Війна - оголошена владою проти УПЦ просто дика і варварська! Це порушення Конституційних прав та свобод вірних Української Православної Церкви! Яких мільйони і чимала кількість вірян стоять на захисті України! Багато вірних і кліриків нині гонимої УПЦ вже і полягли! Але владі мало того, поправши власну совість, закон і гідність,взялися в дусі НКВС полювати на наших архієреїв. З пальця висосаних "фактів" ,з пролетарським розмахом фабрикують кримінальні справи та погрожують тюрмою! Ми, вірні  УПЦ - бійці Збройних Сил України і віряни- вимагаємо припинити переслідування митрополита Сумського і Охтирського Євлогія (Гутченко). Оскільки справа проти нього шита білими нитками. Владика Євлогій з 2014 року займав і займає послідовну позицію по збереженню територіальної цілісності України! Владика з перших днів війни засудив дії патріарха Кирила Гундяєва,та влади РФ. Митрополит Євлогій щирий патріот України,що доводив не раз! І ніяку міжрелігійну ворожнечу він не розпалював,на відміну від адептів ПЦУ, які травлею вірних УПЦ та силовими захопленнями храмів УПЦ породили ворожнечу в українському суспільстві! То ж просимо владу схаменутися! І не розділяти народ України в такі важкі для Держави часи! І відчепитися від архієреїв Української Православної Церкви! Бог поругаєм не буває! Гоніннями Церкви ви скоїли зраду Україні! Бо порушили основний закон-Конституцію України!Ви злочинці!І прийде час,коли за все доведеться відповісти перед Законом і перед Богом! Ми військові ЗСУ,вірні УПЦ, вас,богоборців, зневажаємо! Ми повернемося! Бійтеся.

Старший солдат Волков Олег з побратимами»

 

У Груні хористи місцевого храму взяли участь у благодійному концерті

2 березня 2024 року в селі Грунь Охтирського району в місцевому будинку культури відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ в якому взяли участь хористи храму на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних радість». Ініціатором виступу клірошан був настоятель храму протоієрей Олег Солошенко, який хотів, щоб для жителів Груні та навколишніх сіл прозвучали як церковні піснеспіви, так і українські народні твори. Таким чином настоятель і прихожани храму висловили підтримку й взяли участь у зборі коштів для грунян, які боронять нашу рідну Україну від російської навали.

 

Панахида за загиблими від російських бомбардувань в Охтирці у 2022 році

3 березня 2024 року, в день другої річниці з дня трагічної загибелі працівників Охтирської ТЕЦ внаслідок бомбардування російської авіації підприємства, на прохання рідних і колег загиблих, з благословення Високопреосвященнішого Євлогія, митрополита Сумського і Охтирського, на місці трагедії благочинний Охтирського і Великописарівського церковних округів протоієрей Євгеній Сопіга та клірики Покровського собору міста Охтирки звершили заупокійне поминання, відслужили панахиду по жертвах, які, перебуваючи на робочому місці, загинули під російськими бомбами.

Царство Небесне всім загиблим від російської військової агресії!

 

Військовослужбовці 117 окремої механізованої бригади ЗСУ рішуче підтримують Сумського Преосвященного

«Шановний Владика Євлогій! Пишу Вам лист підтримки від себе та військовослужбовців 117 бригади, першої  мінометної батареї. Ми дуже обурені тими подіями, які відбуваються в нашій країні. Насамперед, хибні та безпідставні  звинувачення  навколо Вас, як вірного пастиря Української православної церкви.

Я, як і багато православних військових, з перших хвилин російського вторгнення на нашу Сумську землю став на захист і по сьогоднішній день захищаю нашу незламну неньку Україну.

Хочу сказати Вам, Владика, що люба війна - зло. А люди, які нападають і бажають воювати - це психічно хворі люди. Ми ніколи не хотіли війни, ми не хотіли ні з ким воювати, але ми вимушені захищати свій дім, свою віру, своїх рідних і близьких. А на Вас, Владика, тиснуть ті, хто до Христової церкви не має ніякого відношення. Так хай вони не розпалюють внутрішню релігійну ворожнечу, а стають поруч з нами.

Владика, ми дякуємо Вам за те, що Ви матеріально допомагаєте нашому війську, постійно молитеся за нас, підтримуєте нас мудрим словом, батьківською турботою...

Тримайтеся, я впевнений ми разом молитвенно подолаємо всі перешкоди, захистимо нашу Українську православну церкву й нашу неньку Україну!

Ми з Вами, ми за Вас!

Прихожанин Спасо-Преображенского кафедрального собору Сум солдат Загулін Вадим з побратимами»

 

Молодіжний клуб Троїцького архієрейського собору виготовив партію окопних свічок

До виготовлення долучилися двоє кліриків собору, а також багато вірян УПЦ. Було виготовлено 135 окопних свічок. Половина з них вже відправилася до наших зв'язківців на Сіверський напрямок.

 

Понад півтори тонни провізії передано для воїнів ЗСУ від вірян Лебедина

6 березня 2024 року благочинний Лебединського церковного округу протоієрей Роман Андрухів разом із волонтерами доставили у волонтерський штаб Харківщини понад півтори тонни провізії. Того ж дня українським захисникам – воїнам ЗСУ на Донецькому напрямку – передано овочі, консерви, домашні пиріжки та солодощі, квашені огірки й капусту, смачні салати, а також дуже необхідні на сьогодні грілки.

Щира подяка парафіянам Вознесенського храму та всім, хто долучився до збору продуктів.

 

Співчуття митрополита Євлогія постраждалим від ракетного удару по місту Суми 7 березня 2024 року

Великим болем у серці відгукнулася чергова трагедія, що спіткала наше місто Суми вчора, 7 березня. Російська ворожа ракета завдала удару по нашому мирному місту, внаслідок чого, за повідомленнями влади, маємо загиблих та поранених серед мирних жителів. Серед пошкоджених об'єктів – школа, центральна міська лікарня, обласний центр екстреної медичної допомоги та водоканал. Цей акт насильства ще раз підкреслює безжальність ворога, який не зупиняється перед терором невинних. У цей тяжкий час я висловлюю глибоке співчуття всім, хто постраждав, і молюся за душі загиблих. Нехай Господь упокоїть їх у Своєму Царстві, подасть швидке одужання пораненим, і допоможе нам всім зібратися з силами для відновлення та єднання в боротьбі та побудові кращого майбутнього для України. Боже Великий, Єдиний, нам Україну храни!

Митрополит Євлогій отримав подяку від військових 147 батальйону територіальної оборони ЗСУ

 

У Покровському соборі Охтирки молитовно підтримали воїнів

10 березня 2024 року, в Неділю про Страшний суд, в Покровському кафедральному соборі міста Охтирки відбулися уставні богослужіння, в яких взяли участь воїни ЗСУ Ігор та Іван, які в даний час знаходяться у відпустці. Вони обоє захищають територіальну цілісність України на фронті, а в мирному житті були прихожанами і помічниками священників храмів Української Православної Церкви.

Зараз воїн Ігор виконує обов’язки капелана і прийшов в Покровський собор для того, щоб причаститися Святих Христових Таїн і помолитись за своїх побратимів, які боронять Україну від російської навали, та за упокій всіх захисників, які поклали своє життя за свободу і суверенітет нашої держави.

Кожного разу, коли випадала можливість, Ігор заходив в Охтирський кафедральний собор для того, щоб помолитися перед чудотворним образом Божої Матері, ось і в зараз разом з настоятелем собору протоієреєм Євгенієм Сопігою воїн помолився біля Охтирської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці за перемогу та мир в нашій країні, за свого сина, який також на фронті боронить Україну, і всіх побратимів.

Отець Євгеній щиро, по батьківські, побажав воїнам захисту і охорони від Божої Матері і пообіцяв молитися за них перед престолом древнього Слобожанського собору. У кожному храмі Української Православної Церкви Охтирки і Охтирщини священники моляться та благословляють воїнів на захист своєї рідної неньки України, а віряни за кожним богослужінням просять Господа за своїх дітей і рідних, які захищають їх від російського агресора.

 

Митрополит Євлогій висловив співчуття у зв’язку з руйнівними наслідками влучання ворожого шахеду в багатоповерхівку

На своїй сторінці у Facebook митрополит Сумський і Охтирський Євлогій написав:

Знову біль, знову сум, знову людський плач і ридання… Сьогодні близько другої години ночі ворожі російські шахеди знову атакували наші домівки, завдавши непоправної шкоди. Влучання в багатоквартирний житловий будинок принесло смерть і страждання, забравши невинні життя та залишивши півсотні квартир у руїнах, з яких близько двадцяти не підлягають відновленню. Люди втратили не лише дах над головою, але й своїх близьких.

Кровожерливий ворог продовжує свою зловісну діяльність, забираючи життя за життям. Але в цій темряві ми пам'ятаємо слова Господа: «Блаженні плачучі, бо вони будуть утішені» (Мф. 5,4). Нехай ці слова стануть утіхою для кожного, хто втратив рідних та близьких.

У відповідь на це зловісне біснування російського агресора, закликаю всіх нас об'єднатися в молитві та любові один до одного та до нашої рідної України. «Не долайтеся злом, але долайте зло добром» (Рим. 12, 21). Наша сила в єдності та вірі, у тому що правда і справедливість одержать гору над злом.

Пам'ятаймо, що останнє слово завжди залишається за Богом та Небесною справедливістю. Ми віримо у світле майбутнє нашої Української держави, де мир і злагода відновлять наші серця та наші домівки. Нехай Милосердний Бог утішить тих, хто плаче, та упокоїть душі загиблих. У цій скорботі ми не одні – з нами Господь.

+Євлогій,

митрополит Сумський і Охтирський

 

Лебединська православна громада передала півтори тонни продуктів для ЗСУ

13 березня 2024 року благочинний Лебединського церковного округу протоієрей Роман Андрухів разом із волонтерами Лебединщини здійснив поїздку до м. Харкова. У волонтерський штаб для воїнів Збройних Сил України було передано півтори тонни продуктів харчування, зібраних вірянами Української Православної Церкви. Овочі, домашня консервація, смачне сало доставлені українським захисникам.

 

У Сумах відспівали загиблого воїна Дениса Савченко

15 березня 2024 року в Петропавлівському храмі м. Суми відбулося відспівування українського захисника Дениса Савченко. Чин похорону очолив настоятель храму протоієрей Миколай Голик у співслужінні кліриків храму та священнослужителів міста.

Денис Савченко, майор 27-ої реактивній артилерійській бригади ім. кошового отамана Петра Калнишевського, загинув 13 березня внаслідок влучання ворожого БпЛА типу “Шахед” у житловий будинок м. Суми по вул. Герасима Кондратьєва.

Помолитися за спокій душі воїна Дениса до Петропавлівського храму прийшли рідні, побратими, друзі та жителі міста.

Після відспівування протоієрей Миколай промовив проникливе слово, сповнене християнської любові, співчуття та щирої подяки спочилому воїну. Також священник передав слова співчуття та втіхи рідним, друзям та побратимам Дениса Савченко від імені Високопреосвященнішого митрополита Сумського і Охтирського Євлогія. До того ж воїн Денис був сином сестри милосердя Спілки сестер милосердя Сумської єпархії УПЦ на честь Тихвінської ікони Божої Матері.

Поховання майора Дениса Савченко відбулось на Алеї Слави Центрального кладовища.

Царство Небесне та вічна пам’ять спочилому воїну Денису!

 

У Троїцькому архієрейському соборі відбувся благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ

З благословення митрополита Сумського і Охтирського Євлогія, 17 березня 2024 року, в Троїцькому архієрейському соборі відбувся благодійний ярмарок в підримку ЗСУ. Піклування про підготовку та проведення ярмарку взяли на себе: дитяча недільна школа, молодіжний клуб, учасники служіння "Милосердний самарянин", єпархіальний місіонерський відділ, а також активні парафіяни собору.

Після закінчення Божественної літургії, на паперті собору встанивили столи, які скоро були заповнені різними солодощами і випічкою. Парафіяни, які виходили з храму після недільного богослужіння, із задоволенням долучались до ярмарки. Пожертви, які були зібрані в ході благодійного заходу - 10 075 гривень, будуть скеровані на потреби ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ.

 

Військовим ТРО у Миропіллі передано тепловізор

21 березня 2024 року намісник Свято-Миколаївського архієрейського монастирського подвір’я с. Миропілля архімандрит Смарагд (Петренко) передав військовим ТРО тепловізор Сyclops 650D вартістю 103 тисячі гривень. Отець Смарагд побажав захисникам захисту Божого та Покрова Пресвятої Богородиці, а також скорішої перемоги.

Військові, отримавши тепловізор, щиро подякували архімандриту Смарагду, братії обителі та всім, хто долучився до збору благодійних коштів на допомогу нашим військовим.

 

Центр православної молоді відправив на фронт гуманітарний вантаж

170 окопних свічок, продукти харчування та засоби гігієни відправили 23-26 березня 2024 року на фронт волонтери з Сумського центру православної молоді, очолюваного протоієреєм Володимиром Равлюком.

Свічки були виготовлені православною молоддю на прохання конкретних військових. Так само на кошти православних волонтерів за індивідуальним запитом воїнів було закуплено продукти та засоби гігієни. В результаті на фронт відправилися посилки загальною вагою 140 кг.

Дякуємо ЗСУ та молимося за Україну!

 

Допомогу воїнам ЗСУ від прихожан храмів Лебедина доставлено на Запорізький напрямок

2 квітня 2024 року волонтери Лебединської громади доставили  захисникам на Запоріжжі допомогу від прихожан храмів Лебедина. Маскувальні сітки, салати, сало, квашені капуста і огірки, вареники, пиріжки, консервація, солодощі і ще багато всього смачного.

Дякуємо всім причетним за підтримку українських воїнів!

 

Через ворожі обстріли постраждав храм Сумської єпархії УПЦ

У ніч з 3 на 4 квітня 2024 року через ворожі російські обстріли постраждало одне з селищ Сумського району неподалік від прикордоння. Значних руйнувань зазнав місцевий Миколаївський храм Сумської єпархії Української Православної Церкви. У храмі вибито вікна, двері, пошкоджено дах і крівлю, стіни будівлі.

Дякувати Богові, обійшлося без людських втрат.

 

Православні віряни з Ворожби передали допомогу воїнам

5 квітня 2024 року прихожани Спасо-Преображенського храму с. Ворожба Лебединського благочиння, а також приватний нотаріус з міста Суми передали натільні хрестики, ікони, продукти харчування, медикаменти, засоби особистої гігієни воїнам-захисникам на Донецький напрямок у м. Лиман.