Воїн ЗСУ – вірянин УПЦ

Про військового Збройних Сил України – захисника України, вірянина Української Православної Церкви та учасника Центру православної молоді Сум Олега Гончаренка.

Від початку воєнної агресії росії проти України тисячі вірян Української Православної Церкви стали на захист нашої держави. Серед них і Олег Гончаренко – сум’янин, вірянин УПЦ, учасник Центру православної молоді.

За освітою Олег – вчитель історії та правознавства. До війни працював в IT-компанії на посаді копірайтера. У Сумах найчастіше молився у Пантелеймонівському храмі та Спасо-Преображенському кафедральному соборі, а також відвідував лекції отця Володимира Равлюка для Центру православної молоді. «Про те, що захист Батьківщини є святим обов'язком християнина, я часто чув на лекціях отця Володимира, – ділиться Олег, – тому ще до початку війни я чітко вирішив для себе, що в разі російської агресії я запишусь до лав ЗСУ». Коли почалася війна, Олег прийшов до ТЦК СП не за призивом, а за власним бажанням.

Зараз він служить у складі Повітряних Сил Збройних Сил України оператором радіолокаційної станції. Головне завдання оператора – своєчасно виявляти противника в небі та оперативно доповідати про нього.

Також Олег охоче поділився історією свого шляху до віри: «В 2008 році почав цікавитися Біблією. Сподобався глибокий та розсудливий підхід у поясненні Священного Письма на лекціях отця Володимира. Тому, лише один раз почувши його розповідь, я вирішив і надалі відвідувати лекції. Перше Причастя було в 2012 році в храмі Святого Пантелеймона в Сумах».

У Олега багато талантів, тому до війни вільний час він присвячував театру. «Ймовірно, хтось чув про рух театральної імпровізації в Сумах, – розповідає воїн ЗСУ про свою любов до театру. – Я був його прихильником і декілька років очолював студію з імпровізації. Але перші кроки до сценічної гри мені теж допоміг зробити отець Володимир. Упродовж декількох років він був моїм наставником та режисером, завдяки його кропіткій праці Центр православної молоді зміг організувати декілька масштабних благодійних вистав і концертів. І не тільки у Сумах, а й за межами міста!» Олег часто був ведучим та учасником цих благодійних концертів.

Колектив Центру православної молоді дуже сумує за своїм талановитим і щирим другом, не втрачає з ним зв’язок і регулярно намагається допомагати нашому захиснику, забезпечуючи його необхідними речами і смаколиками. «Дуже вдячний православній громаді Сум, згуртованій на базі Центру православної молоді. Завдяки зусиллям його активу я був вчасно забезпечений теплим одягом, – говорить військовий. – Центр і надалі регулярно цікавиться про найнеобхідніше для моєї служби і вчасно надсилає».

Від Центру православної молоді на фронт пішло вже 7 посилок, наповнених теплими речами, консервами, солодощами та дрібницями, які полегшують важкий побут наших захисників. Одного разу воїн попросив покласти у посилку Біблію для його побратима, який почав цікавитися християнською вірою.

Крім того, волонтерам із Центру православної молоді вдалося організувати доставку необхідних для військових речей із Франції. Тоді до посилки вагою більше 2 кг увійшло 3 пари чобіт, військова форма, рюкзак, каска. Після прибуття в Суми речі були передані воїну Сил Територіальної оборони ЗСУ Станіславу Гончаренку, який є братом Олега Гончаренка.

Дякуємо Олегові, Станіславові та кожному нашому захиснику і захисниці за їх величезний подвиг!

Молімося за захисників України разом!


  • 001
  • 002
  • 003
  • 004
  • 001
  • 002
  • 003
  • 004